7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822880
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

No właśnie, czy na pewno? Mnie film oczarował bardzo, byłem oszołomiony charakteryzacją Na'vi, ich mimiką twarzy, Pandorą, która była po prostu cudowna. Jej fluorescencyjne kolory w nocy, jej fauna i flora, aż chciało by się tam mieszkać.. To udało się Cameronowi perfekcyjnie. Zdjęcia były świetne, idealnie grały na emocjach widza (zwłaszcza podczas końcowej bitwy). Efekty 3D: drażnią mnie opinie ludzi typu: cholera w Final Destination mało nie zrobiłem w gacie bo tam wylatywało na mnie coś z ekranu, a tu nic a nic. Ludzie, Cameron postawił na GŁĘBIĘ, delikatność, i to mu się powiodło! Czegoś takiego wcześniej nie widziałem, naprawdę byłem na Pandorze i chciałem tam zostać. Muzyka Hornera, miejscami zapadająca w pamięć, miejscami oklepana jak ten jego czteronutowiec. Ogólnie daję filmowi 9/10, bo to wszystko tak mnie oczarowało, że przymykam oko na fabułę, która w moim mniemaniu i tak jest dobra. Za nią odejmuje 1 punkcik.

A teraz odnośnie rewolucji. Mam mieszane odczucia, dla mnie rewolucją mogło być podejście do technologii 3D, wykorzystanie jej w taki sposób, tak piękne ukazanie Pandory, nie szarżując z efektami ale stawiając na głębię, czego wcześniej nie było w kinie. Możliwe, że to była rewolucja. Jednak, jeśli chodzi o mnie, większą rewolucją była dla mnie trylogia Petera Jacksona Władca Pierścieni. Co Ci ludzie zrobili to nie mieści się w głowie. Scenografia, bitwa najpierw o Helmowy Jar, potem na polach Pellenoru, szarża Mumakili, dla mnie to był wtedy niesamowity przełom w animacji komputerowej. I nie zapominajmy o motion capture i Gollumie, który był tak realistyczny, jak jeszcze żadna animacja wcześniej.

Dlatego chcę na zakończenie powiedzieć, że jeśli Jackson jest zaangażowany w produkcję Hobbita to TO dopiero będzie rewolucja, jestem pewien i czekam z niecierpliwością.

Kończę swoje wypociny, może komuś będzie chciało się przeczytać.
Pozdrawiam

Strider_

Cameron postawił na głębie?? ludzie czy wam totalnie odje**ło?? ten film i głębia?? to jest jeden wielki pokaz fajerwerków technicznych, trzeba na prawdę sie urodzic bez mózgu żeby uznawac ten film za arcydzielo. Już bym wolał sobie iśc do kina na harrego plotera niż na to!! Panie cameron oddawaj moje 21.50 zł!

ocenił(a) film na 7
gotfatherdestroyers

Żal mi Ciebie dziecko, nie będę po Tobie jechał bo szkoda mi zniżać się do Twojego poziomu

ocenił(a) film na 10
gotfatherdestroyers

"Panie cameron oddawaj moje 21.50 zł"

hehe, ciekawe kaj żeś był w kinie. Znając życie w jakimś wiejskim hasioku.

Film się ogląda tak samo w wersji 2D i 3D tylko w 3D jest trochę lepiej, ciekawsze efekty. Bo film jest tak wspaniały że nie zwraca się uwage na głębię 3D.

slavia9

nie sraj ogniem