7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822557
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Cameron spowodował, że widz przez pewien czas zapomniał o topniejących na zewnątrz śniegach i wczuł się w przepełniony pięknem obraz tak, jakby w nim był. To jak poszczególni widzowie interpretują to widowisko zależy przede wszystkim od ich osobowości i nastawienia, ale też od tego czy poszli na seans 3D czy 2D. ja sam tylko raz w życiu, wcześniej, widziałem film 3D - przez papierowe okulary. Tak więc jeśli chodzi o mnie to obraz ten przekroczył moje wszelkie oczekiwania i wszelkie stany wyobrażenia. Niektóre elementy można było niemalże dotknąć. To wszystko stwarzało wrażenie, że dzieje się gdzieś blisko. Poza tym przecież i fabuła nie odstaje od reszty. To nie thriller - wiemy czego możemy się spodziewać, a i tak mimo to, właśnie ów efekt 3D powoduje, że czujemy się zaskoczeni. Ten film to cudowne połączenie wszystkich czynników, wpływających na atrakcyjność kina s-f.

daniel_r78

Współczesne Gwiezdne Wojny (nie czepiam się kultowych Gwiezdnych Wojen z lat 70 i 80) przy Avatarze wyglądają jak syf !

ocenił(a) film na 8
Sam_Worthington

Jak dla mnie to najbardziej przełomowe efekty w filmach
o jakich sie mówi do dzis to:

1-Odyseja kosmiczna 2001 68r
2-Star wars-Nowa nadzieja 77r
3-Star wars-IMperium Kontr 80r
4-Obcy 2 86r
5-Otchłan 89r
6-T2 91r
7-JUrajski park 93r
8-Matrix 1 99r
9-Władca pierscieni-Druzyna pierscienia 2001
10-Władca pierscieni-Dwie wieze 2002r
11-Władca pierscieni-Powrót króla 2003r

W tych filmach była cała magia kina.
reszte mozna pominac, nowa trylogia to juz era plastyku
Teraz dochodzi Avatar 2009r

ocenił(a) film na 8
Kojak555

Pisząc "nowa trylogia" , miałem na mysli star wars

Sam_Worthington

Tak. Ja w ogóle nie uważam, aby "Nowa trylogia " wprowadzała " coś nowego". Mam wrażenie, że była robiona dla pieniędzy