7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822419
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

No już niedługo zobaczymy co to Cameron zrobił. Po tej całej reklamie,
zapowiedziach i mówieniu o rewolucji w kinie wszyscy mają bardzo bardzo
wysokie oczekiwania. Ciekawi mnie czy "Avatar" podoła. Jakie jest wasze
zdanie?
PS Wpisywaliście kiedyś w google: trochę o filmach?

dawid009

Jeszcze dzisiaj, naszego czasu, powinny pojawić się pierwsze reakcje/wrażenia od zwykłych śmiertelników, bo w Londynie odbywa się premierowy pokaz.

ocenił(a) film na 8
Kaileena_Farah

Ja uważam że nie podoła,z całym szacunkiem i uwielbieniem dla Camerona.
Niby zapowiada się fajnie,niby rewolucja ale pomysł zrobienia z filmu bajki niezbyt do mnie osobiście trafia i myślę że do dużej częśći odbiorców.Poza tym cała kampania reklamowa,identyko jak z Termiantorem Odrodzenie,pełno clipów i wiemy jak to się skończyło.Nie miejszajcie mnie z błotem z powodu porównania MCG do Camerona,ilustruje tylko mechanizm takiej kampanii.Wolałbym żeby Cameron zrobił klasyczny film nie w pojebanym 3D tylko 2D i opierający się owszem na przełomowych efektach ale z aktorami,nie smerfami.Tyle

P.S - OBYM SIĘ MYLIŁ!!!!

użytkownik usunięty
damek1690

No obyś się mylił :D

damek1690

Nie napiszę 'mylisz się', bo jasnowidzem nie jestem, ale coś mi mówi, że... tak, mylisz się ;) Mimo to pozdrawiam i życzę udanego seansu! :D

damek1690

Hmmm ... czyli,skoro reżyser ma jakiś pomysł i w końcu jest technologia,która jest w stanie przenieść jego wizję na ekran,to powinien on sobie dać spokój,bo nie tego oczekują od niego widzowie?
za przeproszeniem,ale moim zdaniem,reżyser / twórca powinien robić takie filmy,jakie on sam jako widz chciałby oglądać,a to,czy jego wizja się komuś spodoba czy nie,to już nie od niego zależy - czy Lucas też powinien zrezygnować ze SW,bo dla większości normalnych widzów,film o kosmitach,statkach kosmicznych,nadprzestrzeni,walkach na miecze świetlne,jest po prostu,głupi? ...
Moim zdaniem,oczekiwania widzów nie powinny ani ograniczać ani onieśmielać twórcy,gdyż w końcu mogłoby dojść do tego,że presja ciążąca na twórcach byłaby tak wielka,że rezygnowaliby oni z tworzenia swoich wizji z obawy o odbiór widowni.

ocenił(a) film na 6
damek1690

.tego i sobie również życzę :)

..taka giga kampania, reklamy, zapowiedzi, że to przełomowy obraz, no to niestety, ale poprzeczka jest dość wysoko.. mimo że jestem wzrokowcem, to oprócz opadu szczęki oczekuję po reżyserze Terminatora i The Abyss czegoś więcej niż samych ładnych widoczków.. jeśli tego nie będzie to sorry, ale będzie to tylko dwugodzinna bieganina po kosmicznej dżungli.

ocenił(a) film na 8
diana6echo

Po części się z Tobą zgadzam co do presji na twórcach,gdyby oni takowych wizji nie mieli wciąż oglądalibyśmy "Wyjście Robotników z Fabryki",hehe ;)
Ale poważnie mówiąc ja sądzę że akurat ta wizja Camerona może spotkać się z porażką,o tym że chcę zupełnie odwrotnie pisałem swój post wyżej więc to pominę.Jeszcze słowo o tych wizjach,sądzisz np. że oczekiwania widzów są w większości skierowane na PG-13?? Że widzom podobała się Szklana Pułapka 4 np?Jasne podobała się bo się dużo działo,jako film akcji bomba,jako kontynuacja kultowej serii....średniawo... Więc nie można powiedzieć że reżyserzy,producenci nie muszą patrzeć na widzów tylko produkować co się podoba,muszą im w jakiś sposób jednak sprostać i nie wspominaj proszę o tym że oni lecą na zyski,jasne że lecą,wiem o tym ale piszę jak być powinno.
O Avaatarze przekonamy się w Boże Narodzenie,w końcu gwiazdka to czas cudów i może cud w postaci ogromnego hitu filmowego się ziści i nie pryśnie czar Jamesa Camerona,tego sobie jaki wam z całego serca życzę,Pozdro ;)

ocenił(a) film na 8
damek1690

Zapomniałem dodać że post jest odpowiedzą do "Liss22"

damek1690

Chodziło mi bardziej o kino w stylu ' Avatara "," Star Wars " itp.a nie o kino akcji w stylu " Szklana pułapka " - w tym drugim przypadku wiele zależy od wytwórni i od tego,co się lepiej / najlepiej sprzeda,a,niestety,najlepiej sprzedają się filmy PG-13 ... są one gwarantem pełnych sal kinowych ...
Tylko nieliczni twórcy odważają się zaprezentować odmienną wizję,stylistykę - zwykle są to twórcy niezależni,o ugruntowanej pozycji i płynności finansowej - ale i tu wizja twórcy nie musi się spodobać publiczności - np.nowy Indiana Jones,który jest w całości dzieckiem Lucasa a który to film trzeba odbierać jako hołd dla kina klasy B lat 50-tych,a nie jako kontynuację - tutaj też jest rozłam: jako kino przygodowe oderwane od poprzedników i pełnymi garściami czerpiące z kina klasy B,jest świetnie - ale jako kontynuacja trylogii,już tak dobrze nie jest.

ocenił(a) film na 8
lis22

Hmm...poczekamy,zobaczymy :)