7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822924
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Którko mówiąc czy nie ma jakichś hm... drastycznych scen (no nie wiem, np, jakiemuś biednemu tubylcowi źli Amerykanie wypruwaja flaki itp jak to w filmie USA ew. gorszące sceny sexu tubylczego bo wiadomo - dzicy!).

Pamiętam ze na "GW - Nową nadzieję" szedłem młodszy niż było wymagane (chyba też od 12 lat) i było OK, teraz chce zrobić prezent synowi coby miał co chłopak wspominać :)

ocenił(a) film na 10
Velocitraktor

Są takie sceny i 10latek nie zrozumie przekazu.
Aczkolwiek może być oczarowany światem Pandory i samą przygodą :) Fabuła jest świetna.

pigmejsko

Cóż tu jest takiego do przekazania? :) Bardzo sprawnie pokazana piękna baśń, ale nawet pobieżnie czytając fabułę wiadomo o co chodzi. Jeśli zaś chodzi o agitkę ekologiczną to dzieci teraz mają już to od przedszkola więc podskórnie lepiej od nas (w w ich wieku) "łapią o co biega".

A chłopak w "Spore - Kosmiczne przygody" sam odtwarza mit o Minotaurze (łącznie z labiryntem!) więc wie juz cos niecoś ;) zakładam że historia jest raczej prostsza niż mity greckie przełożone na świat stworów rodem ze Spore.

ocenił(a) film na 10
Velocitraktor

Właśnie sprawdziłem i Obama był w kinie na Avatarze ze swoimi obiema córkami (8 i 11 lat), także nie ma się czego obawiać.

Tak, Obama to dobry wyznacznik :)

Velocitraktor

Trochę się mordują, ale krwi i seksu nie widać, ja bym poszedł z synem.

użytkownik usunięty
zmitrukiewicz

W telewizji i na kompach dzieci oglądają brutalniejsze sceny. Film moze dziecko w tym wieku oczarować, ale na pewno nie wystraszyć.

użytkownik usunięty
Velocitraktor

10latek może nie zrozumieć przesłania (ekologiczno-ekspansjonistyczne), jednak powinien poczuć magię tego świata, postaci i emocje towarzyszące.