7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823400
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Założyłem ten temat dla ludzi, którzy podzielają moje zdanie.

Jest to zdecydowanie najlepszy film jaki kiedykolwiek w życiu oglądałem, naprawdę. Nie mówię tu o takich rzeczach jak dopracowanie filmu, efekty specjalne (w czym owy góruje), ale chodzi mi o przemówienie, treść wysyłaną do odbiorcy. Nigdy, naprawdę nigdy nie oglądałem lepszego filmu.
Czy są tu ludzie, którzy myślą tak samo i uważają ten film za Arcydzieło?

użytkownik usunięty
b3db0y

Stary, jeżeli chodzi o ten gatunek to jak najbardziej. Wspaniałe połączenie Sci-Fi z przygodą i czasami zabawnymi zwrotami akcji. ,)

Ale przyznam szczerze, że 2x to mi się łezka w oku zakręciła, bez kitu. Dałem 10/10 i reszta niech sobie myśli co chce...
Dla mnie rewelacja/arcydzieło! :)

Pozdro.

ocenił(a) film na 10

Oglądałem w życiu setki filmów, w tym wszystkie z Top100 i najlepiej oceniane z poszczególnych gatunków. Na Filmwebie dałem ocene 10/10 tylko Ojcu Chrzestnemu i Forrestowi Gumpowi ale Avatar był tym trzecim i wg. mnie najlepszym :D Wiem że nie ma takiej fabuły jak tamte ale mnie naprawde chwycił za serce i do tej pory rzadko myśle o czymś innym prócz Avatara :) Teraz pozostaje nam czekac tylko na drugą część i jesli Cameron stworzy coś jeszcze lepszego to bede najszcześliwszym człowiekiem na świecie :D

ocenił(a) film na 4
b3db0y

Jakie przesłania są w tym filmie? Ogląda się go całkiem miło, ale czegoś ponad ekologiczną papkę nie dostrzegłem.

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Dzieło Camerona bez dwóch zdań jest nie tuzinkowe.Jestem wielkim kinomanem i naprawdę trudno mnie zadowolić ale ten film zaskoczył mnie.Od czasu matrixa pierwszej części nie widziałem równie dobrego filmu.Realistyczny świat z realistycznymi bohaterami.Doskonały film.

b3db0y

Dla mnie również ARCYDZIEŁO! I numer 1 na mojej liście filmów. W czwartek wybieram się najprawdopodobniej drugi raz do kina, ale może jeszcze nie ostatni. Na drugi dzień po pierwszym seansie doszedłem do wniosku, że tak wiele mi umknęło, że musi być ten drugi raz :D
10/10, bo niestety więcej się nie da:) ale jak dla mnei osobiście, to 11/10:)

użytkownik usunięty
fred1221

Zapomniałem dodać jeszcze, że James Horner się postarał i napisał naprawdę świetną muzykę, która również dodaje tego niesamowitego "klimatu"...

Kto się ze mną zgodzi?? :)

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się w zupełności. Muzyka przepiękna, mam zamiar zakupić płytkę z soundtrackami z filmu w ten weekend :).

użytkownik usunięty
victorx

film jest wspaniały i swoją magią potrafić zaczarować ludzie bez względu na wiek. W tym tygodniu zamieszczę swoją obszerną recenzję.

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się, słucham tylko tego od tygodnia.

ocenił(a) film na 10

Muzyka jest świetna słucham w kółko 2 kawałków są niesamowite:
1. Becoming One Of The People-Becoming One With Neytiri
http://tnij.org/ff16
2. Climbing Up Iknimaya - The Path To Heaven
http://tnij.org/ff19

b3db0y

napewno jeden z najlepszych filmow jakie ogladalem.
co ciekawe pomimo tego ze jest tak dlugi, w zadnym momencie mnie nie nudzil, w odroznieniu do wiekszosci innych filmow, nawet tych bardzo dobrych, gdy czasem dialogi byly zbyt dlugie dla mnie lub zbyt malo akcji, tutaj caly czas wszystko ciekawe i interesujace.
film niesamowity i mam ochote drugi raz isc na niego do kina.

pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
DarkMind

Panowie chodźcie do kina na Avatara póki tylko można, bo potem będziecie żałowali że spędziliście z nim tak mało czasu, i nawet wersja na DVD niewiele pomoże bo żeby odlecieć na Pandore trzeba naprawde dużego ekranu i 3D ;)

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Tak, z całą pewnością jest to film jakiego nie zapomnę i na ten moment najlepszy jaki oglądałem. Obejrzałem go 2 razy, na tygodniu idę jeszcze raz i w weekend znów. Ten magiczny świat po prostu przyciąga jak magnes. Zakochałem się w tym filmie... Pandorze, bohaterach, Na'vi, roślinności i ogólnym klimacie filmu, który sprawił, że wiele osób pewnie podziela moje zdanie. Przeglądając angielskie strony dopatrzyłem się wypowiedzi użytkownika, który rzekomo twierdził, że w jednym z wywiadów James Cameron zapowiedział, że kontynuacja nastąpi i druga część będzie w roku 2011, a trzecia w 2013. Dzisiaj jestem już zbyt zmęczony i nie będę tego sprawdzał, ale jutro na pewno się za to wezmę. Pozdrawiam :).

użytkownik usunięty
b3db0y

Nie.
Jest świetny itp. ale nie... Nie jest dla mnie najlepszy. Powiem więcej, w moim prywatnym rankingu stoi od daleeeeko za Władcą Pierścieni, starą trylogią Gwiezdnych Wojen czy Mrocznym Rycerzem (jeśli mówimy o blockbusterach).

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Zakochałem się w tym filmie po uszy! Ponownie idę w ferie zimowe (w moim przypadku początek lutego). mam nadzieję, ze wtedy jeszcze będzie wyświetlany :)
Też słyszałem o tym, ze maja być dwie następne części.

Oglądałem dziś panoramę i według ich wiadomości ,,Avatar'' obecnie zarobił ponad 1,1mld dolarów i jest najbardziej dochodowym filmem na świecie. Również miał największą ilość widzów.
Nie wzoruje się na tym, ale na własnych uczuciach.

ocenił(a) film na 10
b3db0y

ma być grany podobno do 28 stycznia :(((

ocenił(a) film na 10
victorx

Z tą muzyką to muszę cię zmartwić, dzisiaj chciałem zakupić i nigdzie nie było. Na merlinie ma być dostępny dopiero od 18 stycznia.

ocenił(a) film na 10
ALIEN_K

No ja znalazłem w Empiku w Gdyni. Ale myślę że inne również powinny ją mieć.

ALIEN_K

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

użytkownik usunięty
b3db0y

Nie wiem jak można porównywać Avatar'a do Władcy pierścieni...
Nie widzę w tym Władcy niczego interesującego i zaskakującego co by mnie wzruszyło tak jak Avatar więc czym tu się podniecać??
Jakimś dzieciakiem, który nie wie co zrobić z pierścieniem i przez 3/4 filmu zastanawia się czy go zniszczyć czy nie... O Boże. :/

użytkownik usunięty

hahaha^^ Ech, jak ja uwielbiam takie dojrzałe odpowiedzi:) Kwestia GUSTU człowieku. To że Tobie podoba się, przykładowo, niebieski to nie znaczy, że każdemu ma się podobać itp. Poza tym Tolkien jednak był "nico" inteligentniejszy od Ciebie czy ode mnie więc nie będę komentował Twojej krytyki fabuły WP.

ocenił(a) film na 10

Filmy z serii "Władca..." - gdybym nie czytał książek, byłyby ok. A tak, wyłączyłem dvd, jak zobaczyłem Sarumana spadającego z wieży i nadziewającego się na kolec. Wkurzyłem się - kompletna profanacja.

Książki Tolkiena tak, piękne są... Zobaczymy, może Hobbita nie sknocą.

ocenił(a) film na 10
pik33_2

Saruman nie nadziewa sie w filmie na kolec ? lol ... A Przyznaje że Tolkien to muj ulubiony pisarz :) Ale Avatar to najlepszy film jaki kiedykolwiek oglądałem w zyciu :) Władca Pierścieni jest swietny :) Ale Avatar jest the best . Równiez czekam na ekranizacje hobbita mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie :) Władca był świetny zobaczymy... ;]

ocenił(a) film na 10
pomidorek126

W filmie, spada z wieży, w części "Dwie wieże" i nadziewa się na kolec. W książce, załatwia go Grima, we Włości (Shire), gdzie na sam koniec zdołał dobrze narozrabiać i hobbici mieli co po nim sprzątać. No, tak urządzić jedną z głównych postaci... nie podobało mi się to.

b3db0y

Jestem totalnym fanbojem Avatara jednak wiem, że ten film na to miano absolutnie nie zasługuje. Chyba nawet na top 10 nie zasługuje... bez przesady ;)

Na pewno jako fantasy jest u mnie na 1. miejscu.
(W sci-fi Matrix).

Zobaczymy co będzie, jak emocje opadną.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Dla mnie osobiście lepszym, a raczej lepszymi, filmami z tego gatunku są Transformersy. Wszystkie te trzy filmy, oglądałem w kinie i mimo iż Avatar jest puszczany w technologii 3D to i tak dla mnie Transformersy są lepsze, jednak Avatar, tak jak Transformersy, oceniam na dziesiątke gdyż jest on zbyt dobry by dostać tylko 9, a nie ma większej skali bym mógł dać trochę niższą ocenę niż Transformersom.

PS: Do fanatyków tego filmu (zapewne się paru znajdzie), możecie mnie zjechać, swe zdanie mam i przy nim zostanę choćby nie wiem co.

ocenił(a) film na 10
dzieciol1992

Czemu mieliby cię jechać... każdy ma prawo mieć własną opinię, sądzę, że większość to szanuje.

ocenił(a) film na 10
victorx

Są tacy fanatycy co nie pozostawią, na kimś kto się z nimi nie zgadza, suchej nitki. Często jednak są oni oczarowani filmem na jakiś czas, głównie dopóki nie wyjdzie inny podobny film.
Co innego fani i fanboye (bliżsi do fanatyków, ale jeszcze nimi nie są), ich nawet po części obchodzi co inni sądzą o danym filmie, nawet jeżeli nie jest to zbytnio przychylna opinia.

ocenił(a) film na 3
dzieciol1992

Czy to najlepszy film jaki kiedykolwiek ogladałem? Nie, nie i jeszcze raz nie

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Czy jest najlepszy ? Ciężko powiedzieć. Chyba tak. Za całokszałt. Za wgniecenie w fotel, za 2,5 h czegoś "nowego".

PS. Tak przejrzałem sobie oceny krytykujących Avatara, np kolegi chowdera... Teraz juz wiem, że na powaznie tego nie można brać. Skoro chowder daje 'arcydzieło' takim filmom jak teksanskie masakry, kobieta kot i wielu innym chłamom to żal patrzeć, jak ubogie jest teraz społeczeństwo.

użytkownik usunięty
b3db0y

najlepszy i basta -CAŁOKSZTAŁT! ;) ;) ;)

Dla mnie na 1 miejscu niezmiennie Powrót Króla :)

ocenił(a) film na 8
b3db0y

Zdecydowanie nie.
Film, jeśli chodzi o efekty specjalne jak i o akcje jest naprawdę świetny i dużym krokiem milowym, jeśli chodzi o jakość. Sceny akcji również rewelacyjne.
Niestety widziałem wiele lepszych filmów, bo jedyne czemu temu filmowi brakuje to jak dla mnie dobra fabuła.
Nie mówię, że ta jest zła. Jest na swój sposób oryginalna i wciągająca, ale nie kupuje tego proekologicznego przesłania i tyle (stąd też pewnie wolę dramaty).
Jeśli mam go oceniać jako film akcji (w tym science fiction i fantasy), to jest naprawdę rewelacyjny, ale to troszkę za mało, abym mógl go uważać za najlepszy film jai oglądałem.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Zdecydowanie tak.

ocenił(a) film na 10
b3db0y

Absolutnie i niezaprzeczalnie arcydzieło! :)

ocenił(a) film na 6
b3db0y

Zdecydowanie i z pewnością NIE.

b3db0y

"Czy są tu ludzie, którzy myślą tak samo i uważają ten film za Arcydzieło?"

Ja nie uważam Avatara za dzieło, za arcydzieło tym bardziej nie.
I tak, widziałam masę lepszych filmów, tym bardziej, jeśli chodzi o przesłanie:)