7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822880
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zamierzam iść na ten film, tylko nie wiem za bardzo gdzie. Słyszałem przeróżne opinie. Że Imax do du*y, że jest w nim świetnie, polecano mi także CC a odradzano Helios. Proszę wszystkich którzy widzieli ww film w 3D w Katowicach o napisanie w tym wątku.

1. Gdzie byli
2. Jakie wrażenia

z góry dziękuje i pozdrawiam :)

nakerax

Podbijam. Imax, helios czy cinema-city w Katowicach? Prosimy o sugestie.

ocenił(a) film na 8
adrianos88

Byłem w IMAXie - jestem zadowolony.
Dzisiaj być może zobaczę w CC (ale rybnickim) to będę mógł porównać.
Z tego co słyszałem w CC obraz jest ciemniejszy, ale za to bardziej wyraźny.
pozdr

ocenił(a) film na 8
piterkop

A więc:) jestem po seansie w CC. Wcześniejsze przewidywania okazały się słuszne. Obraz jest wyraźniejszy, nie jest 'sztucznie' powiększany, jak ma to miejsce w IMAXie. Jednak jest odrobinę ciemniejszy i oczywiście trochę mniejszy niż w IMAXie. Oczy w ogóle nie bolą (przynajmniej mnie). Natomiast napisy zrobione są o wiele(!) lepiej niż 'imaksowe'. Ostre, nic a nic nie rozmazane (rozmazane są, ale po zdjęciu okularów).
Co do dźwięku - jakiejś znacznej różnicy nie odnotowałem, nie wiem czy w ogóle jakaś jest.
Podsumowując, ciężko stwierdzić gdzie lepiej... . W CC złotówkę taniej;] Może jednak skłaniałbym się ku CC właśnie, ze względu na lepszą jakość obrazu... Ale jest to oczywiście tylko moja opinia, a również w IMAXie byłem 26 XII, więc kilka dni już minęło.
Tak, czy inaczej film polecam!

nakerax

To zupełny średniak. Pobrałem i zobaczyłem tak w filmie jest pełno bajerów, efektów specjalnych i co z tego to płytki film.
Nie wiem czemu wszyscy się tak zachwycają chyba tymi efektami specjalnymi.
Szkoda wydawać kasy.
Mając w pamięci Titanica myślałęm że reżyser się postara.
Niestety zawód i rozczarowanie.
Moja ocena to 4/10.

Oldi

No tak a Titanic to był film bardzo głęboki... na kilka kilometrów co najmniej ;)

ocenił(a) film na 10
nakerax

Tylko IMAX !!!Co prawda niektórzy dopatrują się efektu ghostingu ale wielki ekran rekompensuje ten efekt(którego ja się nie dopatrzyłem).
Byłem dla porównania w zwykłym 3D i film traci jakieś 30% na widowiskowości.Jest np. taka scena gdy kamera pokazuje Hometree od korony w dół w zwykłym 3D brak zupełnie poczucia ogromu tego drzewa a w Imax ten efekt jest.Powiem tak!!Jeśli chcesz zobaczyć tylko film to idź do zwykłego 3D jeśli zaś chcesz kupić bilet na Pandorę to rakieta startuje tylko z kosmodromu Imax:)))) Życzę dobrej zabawy!!!

ocenił(a) film na 6
lolekk

O co chodzi z tym zwykłem a niezwykłym 3D? W Imaxie do wyboru 3d Cyfrowe albo DMR. O to chodzi? :)

ocenił(a) film na 8
nakerax

cyfrowe - w 'normalnej' sali - jak CC.
DMR - powiększane, sala IMAX

ocenił(a) film na 8
nakerax

A więc:) jestem po seansie w CC. Wcześniejsze przewidywania okazały się słuszne. Obraz jest wyraźniejszy, nie jest 'sztucznie' powiększany, jak ma to miejsce w IMAXie. Jednak jest odrobinę ciemniejszy i oczywiście trochę mniejszy niż w IMAXie. Oczy w ogóle nie bolą (przynajmniej mnie). Natomiast napisy zrobione są o wiele(!) lepiej niż 'imaksowe'. Ostre, nic a nic nie rozmazane (rozmazane są, ale po zdjęciu okularów).
Co do dźwięku - jakiejś znacznej różnicy nie odnotowałem, nie wiem czy w ogóle jakaś jest.
Podsumowując, ciężko stwierdzić gdzie lepiej... . W CC złotówkę taniej;] Może jednak skłaniałbym się ku CC właśnie, ze względu na lepszą jakość obrazu... Ale jest to oczywiście tylko moja opinia, a również w IMAXie byłem 26 XII, więc kilka dni już minęło.
Tak, czy inaczej film polecam!

piterkop

dzięki :)chyba warto skosztować seansów w obu kinach i samemu ocenić. A wiecie może jeszcze czy jakość projekcji w CC na Gliwickiej i Silesii jest na tym samym poziomie. Raczej powinna, ale pojawiły się głosy o wysłużeniu projektorów, co miałoby się wiązać z datą powstania kina. Może ktoś wie coś na ten temat.

ocenił(a) film na 10
nakerax

Wczoraj byłem w IMAXie na Gliwickiej, a dzisiaj CC w Silesi (sala 7).
W obu kinach miejsca w srodku środkowych rzędów (moje ulubione).
Zdecydowanie lepiej było w CC. Obraz był dużo wyraźniejszy, nie musiałem się skupiać na widzeniu 3D, czy poprawianiu okularów. Po prostu zapomniałem że je mam, a w IMAXIe ciągle mi to 3d gdzieś uciekało i musiałem się skupiać żeby je widzieć. Poza tym ostrość w IMAX wyraźniej mniejsza, a w CC żyleta.
Dźwięk w IMAX porażka, jakby wyłączyli wysokie tony, niskich też było za mało, sam środek i efekt przestrzenny mało wyczówalny. Niedawno byłem w IMAXie na "Opowieści Wigilijnej" i z dzwiękiem było wszystko OK, a na Avatarze chyba im się coś popsuło. W CC dzwięk bez zastrzeżeń.
Poza tym zauważyłem dziwne zjawisko - płynnośc obrazu w dynamicznych scenach (np. sceny lotu, walki) - w IMAXie jakby klatkowało, a w CC było zupełnie płynnie. W CC zobaczyłem dużo więcej szczegółów z dynamicznych scen.

Ale żeby nie było, że jestem stronniczy - w CC jakaś głupia baba żarła obok mnie przez cały seans czipsy maczając je w śmierdzącym sosie, szeleściła i chrupała, a kilka rzędów z przodu dwóch facetów ciagle głośno komentowało film. W IMAX widzowie bez zastrzeżeń :)

sprocket73

dzięki :)chyba warto skosztować seansów w obu kinach i samemu ocenić. A wiecie może jeszcze czy jakość projekcji w CC na Gliwickiej i Silesii jest na tym samym poziomie. Raczej powinna, ale pojawiły się głosy o wysłużeniu projektorów, co miałoby się wiązać z datą powstania kina. Może ktoś wie coś na ten temat.

ocenił(a) film na 10
sprocket73

Trzeba też pamiętać,że jeżeli wszyscy pójdą do Imax-a to wiele kin bez tego typu sal nie zarobi dużo na Avatarze dlatego nie wierzę w opinie zachwalające 3D w CC itd. Oglądałem film w obu technologiach i przewaga Imax-a jest wyraźna!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 6
lolekk

Problem w tym że do Imaxu wszystkie najlepsze miejsca zarezerwowane na miesiąc w przód. Zostają tylko rzędy 1-4 i po obrzeżach tych dalszych. Skoro niby w Imaxie jest taki wielki ekran to chyba się skuszę do CC.

nakerax

bylem w imax 6 rzad miejsca w srodku i efekt super.
podejrzewam ze tam nie ma roznicy gdzie siedzisz. i tak glowa musisz ruszac zeby zobaczyc co sie dzieje na ekranie. o to chodzi w 3D

ocenił(a) film na 10
lolekk

Lolekk, ale widziałeś w tym konkretnym IMAXie w Katowicach na Gliwickiej ? Ja tam będąc miałem wrażenie, że coś im się popsuło, szczególnie dźwięk. Może ktoś se głośniki pżyczył na sylwestrowe party :) Niedawno byłem tam na Opowieści Wigilijnej - z dźwiekiem i obrazem było wszystko w porządku. Poszedłem jeszcze raz do CC bo przeczytałem czyjąś opinię, że film przystosowany jest do projektorów cyfrowych i naprawdę było dużo lepiej. W CC siedziałem w 8 rzędzie, teraz tak sobie myślę, ze najlepiej byłoby bliżej, w 4-5.
W IMAXach wszystko porezerwowane, bo ludzie myślą, ze najlepsze 3D to tylko IMAX, albo może nie wiedzą, że jest jeszcze jakieś inne 3D oprócz IMAX. Technologia, która jest w CC jest nowsza, oczy się mniej męczą - oczywiscie to tylko moje subiektywne zdanie.