7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam.
Na czyn-Waszym zdaniem-wzorował się Cameron kreując kulturę Naiv.Indianach,Aztekach??Kult drzew( natury jako takiej) oraz przodków rozpowszechniony był niemal we wszystkich dawnych religiach.Słowianie np. wierzyli,iż dusza człowieka może odrodzić się (reinkarnacja) ty;lo w obrębie danego rodu...

PS:Gdy pierwszy raz ujrzałem Naiv przyszła mi na myśl rasa Kinach z serii The Elder Scroll:D

Gerdion

Trochę przychodzi mi tu na myśl kultura Celtów. Oni bowiem każdego dnia
oddawali cześć naturze. A wszystkie ich obrzędy były właśnie z tym
związane. Oczywiście od nich mogła być wzięta tylko cząstka gdyż reszta nie
bardzo się zgadza.

ocenił(a) film na 8
Silchas

cóż jak to wskrócie ujać, wszystkie po trochum, trochę azteków, trochę indian, trochę ślicznej pocahontas itp xD

A więź, a pomysł na najtrudniejszą rzecz jaka mogłaby się wydawać czyli więź, napewno zdobył błyskawicznie, chociażby spojrzeć na film final fantasy, któraś część o duchach, gdzie była matka ziemia, chociażby wystarczy pomyśleć, że i my możemy telepatycznie się łączyć, a on tylko przerąbił to trochę.

ocenił(a) film na 10
Gerdion

Czym sie kierował tworząc Na'vi?

SNEM :D

Kiedyś mu się ponoć przyśniła cała historia z Pandorą i Na'vi, dlatego napisął scenariusz %-)
Gdzieś tak wspominał w wywiadzie.

ocenił(a) film na 8
Jakubek_filmaniak

heh to ja bym był miliarderem, mam tak niesamowite pomysły na różnorakie historie ale cóż xD o zostaniu reżyserem można sobie pomarzyć xD