7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822643
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Kto był niech napisze jakie wrażenia 3D i czy wogóle warto, bo do Imaxa mam za daleko.

ocenił(a) film na 8
hypperion

Byłem w Heliosie w Białymstoku, miałem wrażenie że obraz jest za ciemny ale było OK. Kilka razy specjalnie zdejmowałem okulary i niektóre sceny oglądało się normalnie nie były rozmyte. Litery mogłyby być bardziej odsunięte jak w IMAX'IE ale może to wina tego, że były ciemno-żółte.
Czasami zlewały się i były nieczytelne. W scenach szybkich tez ciężko było zauważyć szczegóły np. scena ucieczki przed tym "pancernym" stworzeniem.
Ogólnie film jak dla mnie nie miał ani jednej zaskakującej sceny 3D np. lecący w naszą stronę ptak gdzie byśmy odruchowo uchylili głowę.
O wiele lepszy w tego typu efekty będzie Alicja... którego to filmu reklama leciała na początku a kot tam wystepujący podrapał mi twarz.
Tego typu efektów zabrakło w Avatarze za to rewelacyjnie została pokazana głębia obrazu. Po obejrzeniu zwiastunu w 2D stwierdziłem że róznica jest kosmiczna.
Dziwię się ludziom którzy decyduja sie na obejrzenie filmu w zwykłym kinie 2D.
Oceniam film tylko pod kątem technicznym 11/10 !!! Wątpie aby film zaimponował komukolwiek swoją przeciętną fabułą. W przeciwieństwie do większości uważam że film jest o co najmniej 10 min. za długi. 130min. mija szybciutko ale końcówka już się dłużyła ... w Powrocie Króla końcówka była jeszcze bardziej dłużąca się tam to dopiero było przegięcie.
Powiem tak nie jestem przyzwyczajony do siedzenia i może temu że tyłek mi bolał to się mi tak dłużyło. Postać Neytiri-rewelacja!!!

ocenił(a) film na 8
ludi_3

Również byłam w Heliosie w Białymstoku. Film był rzeczywiście trochę zbyt ciemny i jak dla mnie rozmywał się przy krawędziach (może była to kwestia wyczyszczenia okularów? Idę jeszcze raz, to zobaczę ;) )

ocenił(a) film na 7
dorlana

Możesz iść do Heliosa, nic nie stracisz. Niestety :(

pozdrawiam
Arek

dorlana

to nie była kwestia zabrudzonych okularów - filtry w nich zastosowane przyciemniały obraz (skutek uboczny). Film w wersji 3d powinien być jaśniejszy aby patrząc przez okulary widz mógł widzieć tak samo jasny obraz jak w 2D. Niestety nikt o tym nie pomyślał :P

ocenił(a) film na 7
hypperion

Też byłem w heliosie w Białymstoku. To samo co poprzednicy. Trochę zbyt ciemno, chociaż przeczyściłem okulary chusteczką. Ogólnie nie było źle.

hypperion

Dzięki za info. A miał ktoś z was okulary korekcyjne? Bo ja mam i ciekawi mnie, czy będzie w porządku kiedy założę okulary na okulary. O ile w Imaxie nie miałem problemów, to nie wiem jak jest tutaj.