7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822557
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

witam,

czy wszędzie jest obraz nie na cały ekran? bo bokach i na górze czarne pasy?

ps. mam okulary, 8 rząd i nie łapałem ostrości na napisach - lepiej w ogóle na nie nie patrzeć...

ocenił(a) film na 10
Ciubas

nikt nie był, nie widział??:(

-- za krótki, za krótki --

ocenił(a) film na 10
Ciubas

właśnie wróciłem też z senasu w Katowicach w Imaxsie, siedziałem w 5 rzędzie i na początku filmu przeszkadzały mi te nieostrości (w szczególności po bokach) później się przyzwyczaiłem. A to że obraz nie jest na całym ekranie wyświetlany to normalka. Czy inne osoby które były w IMAX ale nie w Katowicach miały podobne sytuacje??

ps. czy tylko ja mam takie wrażenie czy efekty 3D w Oszukać Przeznaczenie 4 były lepsze od efektów z Avatara, mówię tutaj przedmiotach wyskakujących z ekranu na nas, że aż miało ochotę się zrobić unik, w Avatarze tego nie było :(

Co do samego filmu REWELACJA :)

ocenił(a) film na 8
Hopkins_44

czyli odradzacie wersję 3D? widziałam "oszukać przeznaczenie" w efekcie 3D i byłam zawiedziona, boję się, że z avatarem może być podobnie.

ocenił(a) film na 10
theoneof

Idź na 3D i nawet się nie waż iść na 2D :)
Oszukać przeznaczenie nie widziałem, ale jestem w stanie się założyć, że to film 4-ligowy w porównaniu do Avatara.
Graficy pracowali nad dziełem Camerona 3 lata i to cholernie widać! Ja żadnych znaczących uchybień w technologii 3D tam nie widziałem :)

ocenił(a) film na 8
Fakkir_2

po prostu zależy mi na tym, żeby efekt 3D był max dobrze zrobiony tzn. żeby akcja, postacie i przedmioty były tuż przy mnie. w "oszukać przeznaczenie 4" efekt w ogóle do mnie nie docierał ;P - nie wiem, czy wiesz co mam na myśli ;) poza tym w tych śmiesznych okularkach oczy mi się męczą i skoro mam to znosić przez 2h to chciałam żeby było warto ;)

ocenił(a) film na 10
theoneof

Imax Warszawa-też napisy były trochę nieostre ale za nic w świecie nie odradzę wizyty w imaxie. Jeśli chcesz obejrzeć ten film to tylko tam!
Wiem co mowię!
MEGA CZAD!!

ocenił(a) film na 10
Ciubas

ja byłem w Orange IMAX w Warszawie i przez pierwsze 30 min filmu piekły mnie oczy no ale siedziałem 6 rzędzie czyli dość blisko ale później nie miałem problemów z oglądaniem filmu, natomiast moi znajomi narzekali na rozmazujące się literki i problem z ogarnięciem filmu :D

ocenił(a) film na 10
fillu

czyli wszędzie nie był na cały ekran? może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?

ocenił(a) film na 9
Ciubas

najpewniej ten film nie jest wcale w technologii IMAX - tam jest inny stosunek boków - bardziej kwadratowy, wyższa rozdzielczość i ogromne klatki filmowe. Szpule są tak ciężkie, że chyba trudno byłoby puścić coś tak długiego. Dlatego na ekranie IMAX są pasy jak w starym TV. Ja byłem w Helios Olsztyn na nowej sali i byłem pozytywnie zaskoczony jakością 3d. Najlepiej wybrać miejsce na samym środku sali, nie z tyłu, nic się nie rozmazywało. Znam Imax w Katowicach i na Sadybie w Wwie, ale na ten film wystarczy iść do "zwykłego" porządnego kina z dużą salą i 3d, rozdzielczości z IMAXa tu i tak nie będzie.

Ciubas

W poznaniu w Imaxie połowa filmu była na całym ekranie, a połowa obcięta...nie mam pojęcia dlaczego...