7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822360
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ja myślę że za:
NAJLEPSZY FILM
NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE
NAJLEPSZE ZDJĘCIA
NAJLEPSZY DŹWIĘK
NAJLEPSZY MONTAŻ
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU

i ewentualnie dwie nominacje za:
NAJLEPSZĄ MUZYKĘ i NAJLEPSZĄ SCENOGRAFIĘ

użytkownik usunięty

Wątpie by w tym roku powstały filmy lepsze od tego.

ocenił(a) film na 10

efekty specjalne -tego oscara ten film ma jak w banku.
scenografia -jest taka opcja

Ma murowanego oscara w kategorii "najlepszy film którego jeszcze nie ma i którego nikt nie widział albo w najlepszym razie widziało baaaardzo niewielu, tak bardzo że aż wstyd o tym gadać".... Kontrkandydatami do nagrody pewnie będą:

"Alien 0: Born to be wild"
"Indiana Jones 5"
"Hobbit"
"Karol 3: Powrót"

ocenił(a) film na 8
Gregg

Myśle, że we wszystkich kategoriach wymienionych przez założyciela tematu będzie poważnym kandydatem.. Ale gdyby dostał jeszcze Oscara za najlepszy scenariusz, to by był już wogóle szczyt szczęścia :) Ciekawe tylko czy to możliwe aby scenariusz Avatara był wogóle nominowany... :] Może stworzą w tym roku nową kategorie: najlepszy film 3D :P ? who knows..

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

wszystko jest możliwe, skoro do Avatar'a Cameron zabierał się tyle lat...

ocenił(a) film na 1

Pewnie 11 jak Titanic.
za krótki <br/>

ocenił(a) film na 6
Karatos

Według mnie, walczyć z Avatarem w kategorii najlepsze efekty specjalne będą transformers 2 revenge of the fallen, terminaotr salvation oraz oczywiśćie 2012, bo sorry ale avatar jeszcze nic nie pokazał praktycznie, a tu nie chodzi oto że w avatarze kompletnie cąły film to efekty specjalne, tylko gdzie lepiej się prezentują, i lepiej wyglądają więc transformers także może wygrać...

ocenił(a) film na 10
gohan263

Transformers 2 -Jurry wybiera prawdziwe, dosko0nałe efekty specjalne, T2 ma ich dużo ale są średnie.

Żaden film nie wygra z nowymi technologiami w Avatarze, gdzie wszystko wygląda jak prawdziwe.

gohan263

NIC nie będzie walczyć z Avatarem w kategorii "najlepszy efekty specjalne". Nominacje będą, ale zwycięzca jest znany od dawna - Avatar.
Bardziej realistyczne efekty specjalne ma nawet 30-milionowy District 9, ale CO Z TEGO?! Oscara nie dostaną najbardziej realistyczne efekty, ale te najlepsze, najbardziej szczegółowe, o największym rozmachu, a na tym polu Avatar połyka wszystkie tegoroczne filmy na śniadanie.

ocenił(a) film na 8

Może i dostanie za efekty, zdjęcia i dźwięk, ale z tym najlepszym filmem to żeś mnie rozśmieszył.

użytkownik usunięty
Cryworld

dlaczego

ocenił(a) film na 6

Chyba jest jeszcze trochę za wcześnie aby prorokować w jakich kategoriach film zgarnie Oskara.
Wstrzymajcie się chociaż do premiery.

JaszczurXP

Jest sporo za wcześnie ale autor chyba tylko tak baaardzo hipotetycznie gdyba jak by to było fajnie zobaczyć widowiskowe sci-fi triumfujące na gali Oscarów. Wielokrotnie na forum było poruszane że scenariusz Avatara bazuje na pewnych schamatach, co oczywiście nie dyskfalifikuje filmu ale zmniejsza szanse na ocene całości, zwłaszcza że to film komercyjny ma być. Techniczne nominacje raczej pewne ale te ważniejsze kategorie mogą zdominować takie tytuły jak : Odlot, Taking Woodstok, A Single Man, Invictus, Precious, The Road i kto wie co jeszcze. Sezon oscarowych premier przypadnie na listopad i grudzień. Wierzę w Camerona ale za wcześnie by prorokować co wyszło z jego pracy. Chciałbym żeby zasłużył na laury a nie dostał je za nową kamerę i szum fanów jeszcze przed premierą. Ileż było wróżenia oscarów i nominacji Dark Knightowi a Ci co wróżyli nie oglądali Lektora, Frost/Nixona, Zapaśnika... Na oscarach wszystko jest możliwe.

ocenił(a) film na 8
Maddox

No z tym NAJLEPSZYM FILMEM to faktycznie chyba ni dy rydy, ni chu chu :D
trza czytać dokładnie temat;) Ale w innych kategoriach, kto wie... A wogole najelpszy scenariusz to to samo co najlepszy film? Czy to dwie oddzielne kategorie, powiedzcie mi Dobrzy Ludzie jak to jest.. ? oO

bob_Lazar

Nie wiadomo czy nie da rady. Mam nadzieję że Cameron zrobił film bardzo dobry po prostu takie gdybanie przed jego obejżeniem nie ma sensu.

ocenił(a) film na 8
Maddox

Co racja to racja, nie chwalić dnia przed zachodem

ocenił(a) film na 9

avatar otrzyma oskara za NAJCZĘŚCIEJ ŚCIĄGANY FILM Z SIECI

ocenił(a) film na 6

NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE - pewny oskar
NAJLEPSZY FILM - raczej wątpie, scenariusz nie jest specjalnie powalający, taka trochę Pocahontas w kosmosie :) w tematyce S-F tez nic oryginalnego District 9 bije go na głowę, powie to każdy kto był na tym filmie ;)
NAJLEPSZE ZDJĘCIA - może, chociaż nie wiem czy akademia przyznaje oskary w tej kategorii filmom z obrazem tworzonym w większości na komputerze
NAJLEPSZY MONTAŻ - to jest taka kategoria? jeśli tak to prawie pewny sukces w koncu już 2 lata montują ten film :P
NAJLEPSZY DŹWIĘK i MUZYKA - w tych kategoriach nie ma co oceniać przed obejrzeniem filmu

ocenił(a) film na 6
zonk_2

prędzej efekty wizualne.. proszę nie mylić jednego z drugim :)

zonk_2

"NAJLEPSZE ZDJĘCIA - może, chociaż nie wiem czy akademia przyznaje oskary w tej kategorii filmom z obrazem tworzonym w większości na komputerze "

Sfilmować można wszystko, kwestia jak zrobi to operator jednak nominacja dla Avatara była by przełomem. Trudno powiedzieć czy od operatora zależało jak w danej, całkowicie cyfrowej scenie pada światło skoro wszystko ustawiane było na kompie. Za same filtry oscara nie będzie ale w Drużynie Pierścienia też sporo było efektów a operator oscara zgarnął i zasłużenie. Filmy Camerona zawsze mają WSZYSTKO na najwyższym poziomie więc pożyjemy zobaczymy i może będzie miłą niespodzianka.

ocenił(a) film na 1

Jak zwykle Cameronda da dla jury w łape i ma pewne oskary.Oskary nie są nagrodą która ustanawia jakosc filmu.

ocenił(a) film na 10
Karatos

Ale jakość filmu ustanawia Oscary -a co za tym idzie, im więcej oscarów tym lepsza jakość.

slavia9

Lepiej bym tego nie ujął.

ocenił(a) film na 1
slavia9

Dobrawdy?Więc takie filmy jak np. Blade runner,Odyseja, Dawno temu w Ameryce,to śmieci ,na które najwyżej można splunąc lub się podetrzeć?A taki Titanic to arcydzie kinomatografii wszechczasów?Bo dla mnie osbiście to przeciętny dramat.Jesli tak myślicie że,ilośc oskarów ustawia jakośc w filmie to brawo za pomyślunek.

ocenił(a) film na 10
Karatos

"Jeśli tak myślicie że,ilość oskarów ustawia jakośś w filmie"

nie ustawia jakości, tylko wyróżnia film pod jakimś względem. Najlepsze efekty roku? Oscar. I wiemy, że film na najlepsze efekty. Scenariusz? najlepszy scenariusz danego roku.

Dobrze wiesz o co chodzi więc nie szalej.

Ps. Tytanic to nie tylko dramat, a widowisko jakie trudno i dzisiaj stworzyć.

Karatos

Po pierwsze patrz na każdy rok z osobna a nie porównuj Dawno temu w Ameryce do Titanica. Po drugie Odyseja dostała oscara, Blade Runner też był nominowany Wiadomo że to były tylko drobiazgi w porównaniu z jakoscią scenariusz itp w tych filmach. Dla mnie, w przypadku oscarów, szklanka jest w połowie pełna czyli: Kubrick odebrał oscara za Odyseje. Kto powiedział że film bez nominacji do oscara to gówno czy śmieć do spluwania? Myśląc w ten sposób nie było by o czym dyskutować na filmwebie ani na co chodzić do kina, nie było by żadnych nagród gdyby miały być traktowane jak rankingi. W CAnnes też nie doceniają filmów komercyjnych więc to znaczy że to festiwal bez znaczenia ? W porównaniu z wieloma nienagrodzonymi oscarem filmami europejskimi lub azjatyckimi Dawno temu w Ameryce też wypada słabo więc czy znaczy że jest złe ? Na wszystko trzeba patrzeć z dystansem. Oscary to nie ranking. Koleżanka powiedziała że im wiecej oscarów tym większa jakość i ma rację bo każdy oscar czy nominacja oznacza że w danym filmie jest to czy tamto zrobione rewelacyjnie, bardzo dobrze lub bezbłednie w porównaniu z innymi produkcjami w roku. Nie oczekuj że film pokroju 4 miesiace, 3 tygonie 2 dni otrzyma 11 oscarów skoro w wielu kategoriach po prostu się nie kwalifikuje (kostiumy, efekty dzwiekowe, specjalne, charakteryzacja itp itd). Nawet gdyby nie oscar dla najlepszego filmu TItanic miałby 10 całkowicie zasłużonych, no może 9 bez reżyseri bo Słodkie Jutro było genialne ale z tym się pewnie też nie zgodzisz. Szkoda że takie proste zdanie "oscar znaczy jakość" trzeba tak rozpisywać. Dyskusja na inne forum.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Maddox

Titanic ,tak zasłuzone 11 oskarów ,no rzeczywiście dobry żart.Zasłużył na 3 ,4 ale na 11 ,przesada akademii.

ocenił(a) film na 1
Karatos

Jeszcze jedno .Zazwyczaj filmy które nie dostawały oskarów ,np. te które wymieniłem na górze,były za wybitne dla umysłów idiotów z akademii.Którzy oskary daja takim cieniakom jak Titanic.A co do twojej wypowiedzi o słabości filmu Dawno temu w Ameryce,możn jedynie ci współczuc że nie doceniasz epopeji i jednego z najwybitniejszych dzieł kinomatografii jaką jest ten film.

Karatos

Co ty wygadujesz człowieku. Jak dla Ciebieo AMadeusz do gówno to się w łep popukaj.

Karatos

Nie wmawiaj mi rzeczy których nie powiedziałem. Czytaj ze zrozumieniem.

użytkownik usunięty

NAJLEPSZY FILM
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY (Sam Worthington)
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA (Zoe Saldana)
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY (Stephen Lang)
NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA
NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE
NAJLEPSZE KOSTIUMY
NAJLEPSZA MUZYKA
NAJLEPSZE ZDJĘCIA
NAJLEPSZY DŹWIĘK
NAJLEPSZY MONTAŻ
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIEKU

użytkownik usunięty

jeszcze NAJLEPSZY REŻYSER (James Cameron)
zapomniałem ;)

ocenił(a) film na 5

Ta cała wasza dyskusja i tak nie ma sensu- bezsensowne gdybanie. Cokolwiek będzie można stwierdzić dopiero po premierze Avatara.
I jednak nie przeceniałbym aż tak bardzo Camerona- jego Titanic mimo 11 NIEZASŁUŻONYCH oskarów jest filmem średnim.

użytkownik usunięty

chciałeś zaszpanować ,że wiesz w jakich kategoriach przyznają oscary?

Jeśli chcecie zobaczyć ja ja typuje nominacje do Oscarów za 2009 rok to zapraszam do siebie.