1.Czy Navi wiedzieli o współpracy ludzi z Avatarami zanim Jake im powiedział......
2.Czy Avatary były również nazywane ludźmi nieba czy tylko ludzie ?
3.Czy ludzie powiedzieli Navi aby opuścili las z własnej woli bo przecież oferowali im naukę i pomoc medyczna,ale w zamian za co ?
4.Dlaczego Neytiri chciała zabić na początku Jake'a skoro był takim samym obcym jak pani doktor którą wszyscy lubili ?
1. Tak, gdy bohaterowie dotarli do placówki w górach był dialog o tym, że kiedyś ludzie postawili dla Navi szkołę
2. Nie mam pojęcia
3.W zamian za to, żeby nie doszło do ludobójstwa. Ludzie chcieli koniecznie złoża tego minerału po, którego tu przylecieli za wszelką cenę.
4.Bo jej nie powiedział celu pobytu, nauki itp. Krótko mówiąc okazał się wobec nich zdrajcą.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
To dlaczego Jake'a nazwali zdrajcą skoro wiedzieli już wcześniej o jego współpracy (i pani doktor) z ludźmi ?
1. Tak ale zanim Jake im powiedział nie wiedzieli o co tak naprawdę chodzi (złoża unobtanium pod ich wioską). Na'Vi, tak samo jak ludzie z programu Avatar, szukali sposobu na poprawę relacji między obiema stronami, dlatego postanowili szkolić Jake'a.
2. Tak, tak samo byli nazywani Sky People.
3. Jake odkrył, że cokolwiek ludzie by nie zoferowali Na'Vi, oni i tak by lasu nie opuścili. Dopiero kiedy miało już dojść do nalotu Quaritcha, Jake wyznał im prawdę o zamiarach ludźi i namawiał do ucieczki. Dlatego też został uznany za zdrajcę.
4. Kiedy Neytiri spotyka Jake'a w lesie, stosunki Na'Vi i ludzi były napięte, dlatego chciała go zabić. Od czasu wydarzeń w szkole, Pani Doktor też nie miała wstępu nigdzie blisko wioski Na'Vi.
Jeszcze 2 pytania mnie dręczą :)
1.Skoro ludzie nie powiedzieli na początku Navi prawdy ,że chodzi im o bogate złoża co w takim razie im powiedzieli tzn. dlaczego Navi mają opuścić las ?
2.Czy Navi wiedzieli o tym że Avatary są z DNA ludzkiego i Navi i nie dziwili się skąd oni pochodzą.