Zauważyłem na tym forum kilku ludzi, którzy z jakiegoś powodu zapałali gorącą nienawiścią do tego filmu. Ludzi o mentalności faszystów. Sytuację przedstawioną w filmie można porównać do napaści Hitlera na Polskę. Ludzie najeżdżają na Pandorę aby pozyskać cenne surowce, naziści najeżdżają na Polskę aby pozyskać przestrzeń życiową. Oczywiście skala jest inna jak też zachowanie stron konfliktu – ułagodzone, można by powiedzieć.
Navi rdzenni mieszkańcy Pandory, nazywani są przez owych nienawistnych ludzi małpami, smerfami, potworami. Odmienny wygląd, ogon, niebieski kolor, płaski nos, wystarczą by odebrać komuś człowieczeństwo. To nic że w sferze emocjonalnej, intelektualnej niczym nie różnili się od ludzi – inaczej wygladają, to zwierzęta. Tak samo dehumanizowano Żydów, Słowian. Postanawiający podjąć walkę z najeźdźcą tubylcy zostali określeni przez kogoś bezwzględnymi potworami. Tak samo jak likwidator getta warszawskiego Stropp określił polaków którzy zabili wysłanych na pertraktację z nimi Niemców (o ile pamiętam mieli się oni poddać i spokojnie pojechać do obozu).
Liczy się tylko ludzi punkt widzenia, człowiek jest odniesieniem. Niebieskie małpy niech zdechną dla dobra ludzkości (dla zysków korporacji, ale oczywiście dla udowodnienia swojej tezy takie półkłamstwa można stosować). A teraz zmieńcie ludzi na aryjczyków a niebieskie małpy na podludzi. Pewien człowiek napisał że żal mu było zabijanych żołnierzy, że uważał dowódcę najemników za pozytywną postać filmu. Czy żal by ci tez było biednych aryjskich chłopców którzy ginęli zabijani przez chordy słowian, czy podziwiał byś nazistowskich dowódców, którzy wszak troszczyli się o życie swych podkomendnych?
Do tego dochodzi jakaś dziwna niechęć do niepełnosprawnych. Kaleka to, kaleka tamto. Kaleka zostający supermenem, kaleka zdradził by zyskać nowe nogi. Zdradzić ludzkość? Jak dla mnie, navi to tacy sami ludzie jak ci z ziemi – różnią się jedynie wyglądem. Równie dobrze gdyby jakiś navi od dziecka prowadzil awatara ziemianina, mógłby stać się taki sam jak my wszyscy.
tak, neytri mi sie podoba, dlaczego nie ma takich kobiet, ach, nie potrafię o niej zapomnieć! uważacie, że to jest normalne?
i dlaczego od razu dzielisz to forum na krwiożerczych, fanatycznych antyfanów nienawidzących kalek oraz uroczych, miłych i sympatyczncyh fanów, którzy muchy by nie skrzywdzili? zjeby są po obydwóch stornach - spójrz też na swoją.
mogę podać nawet przykład człowieka z taką mentalnością,
użytkownik MIlesQuartich - szczerze już mam go....dosyć....
lata za mną na różnych forach i wykrzykuje "kulka w łeb, kulka w łeb, zdrajczyni męskich samców, zdrajczyni ludzkiej rasy, chciałby nawet mi maszynką po głowie przejechać..."
to chyba nie jest normalne a ja też mam granice cierpliwości, więc uważajcie na tego użytkownika....
Hehehe dziękuję za uwagę w stosunku do mnie :D
Nie sądziłem że aż tak ci za tyłek zajdę - wierzmi nie prowokuję Cię ale śmieszy mnie twoja pustota w tematach które zakładasz . Albo doskonale prowokujesz tekstami typu że "Żejk to ideał i takich facetów nie ma" albo masz polewę z frajerów na forum których tymi tekstami zaczepiasz .
Jesteś strasznie naiwna - tak mi się wydaje . Szkoda mi ciebie . Widać że jesteś osobą wrażliwą skoro zakochujesz się w fikcyjnych postaciach - wychowanka literatury "Bravo" . Och , szkoda , naprawdę szkoda ...
Zajść za tyłek? xD Czyżbyśmy mieli nowy frazeologizm? To jest Twoje zdanie o niej. Ale jak udało mi się zauważyć, ona nie wciska się w każdą Twoją dyskusję. Zachowujesz się jak dziecko, które chodzi za kimś krok w krok dla zabawy żeby go rozdrażnić. Zastanów się.
Nie mamo, mistrzu Yoda xD Idź i dobrym bądź, albowiem tym biada, którzy dobrymi nie są, ich moc opuścić musi XD
Dajmy wszyscy spokój, co? Po co te głupie kłótnie ;/ Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny, Hurt Locker czy Avatar... Jakie to ma znaczenie?
Żadne , droga koleżanko . Ale życie jest ciekawsze , kiedy parę kurw i wyzwisk się na forum posypie . Jestem fanem adrenaliny . Pozdrawiam ;D
Błagam nie mów że filmu Adrenalina. :P
Co do porównania, to można by powiedzieć, że jest ono trafne, ale według mnie II wojna światowa to zbyt okrutny i straszny okres historii Polski i świata, żeby go porównywać do, jakby nie było, filmu rozrywkowego.
dla mnie za to życie jest ciekawsze jak się trochę krwi poleje z takiego tłumoka, który do kobiet nie potrafi się zwracać z szacunkiem.
Padnij jemiole na kolana i błagaj panie o litość.
Nie wiesz, oj nie wiesz co to adrenalina
Oj... Na'vi to taka wspaniała rasa, bo wszyscy są przecież tacy sami :) Są równi ! ! ! Dlatego żaden faszyzm, żaden kapitalizm! Równość, jedność i braterstwo!
Moim zdaniem na świecie jest tyle rozlewu krwi, gdyż praktycznie sami mężczyźni są u władzy.
Mężczyźni mają coś takiego w naturze, żeby skakać sobie do gardeł...wywołują wojny, a kto cierpi?
Nie tylko żołnierze, ale i rodziny tych żołnierzy, cywile, dzieci...
Czy kobiety wywoływały bo wojny, wiedząc, że będą ginąć dzieci...?
Chciałabym by mężczyźni byli jak Jake Sully...
może to naiwne marzenie, ale to od nich zależy jacy będą dla nas...
Wiesz co ja myślę że to nie są naiwne marzenia popieram Ciebie ale niestety chyba pozostaje czekać i marzyć.