już nie mogę ssię doczekać! .
W IMAXach w UK są już rezerwacje na Avatara.
Jak zwykle u nas wszystko w swoim czasie = z opóznieniem. Pisałem jakoś tydzień temu do Orange IMAX Polska czy mają jakieś info a jeśli nie to kiedy sie można tego info spodziewać - i cisza.
To gratulacje:) Wiecie już w jakim formacie byłoby najlepiej obejrzeć film??? Obiło mi się o uszy, że IMAX wcale nie byłby najlepszym rozwiązaniem...to prawda ??? Oglądałem te fragmenty w cinema city , jakość jak już wiele razy pisałem była wyjebana:) ale może gdzie indziej byłoby lepiej?
W imaxie ogólnie zobaczysz więcej, bo w zwykłym kine prawdopodobnie będzie obcięty dół i góra obrazu z powodu dużej panoramy.
Z tego co czytałem należy unikać Imax Digital - wersji cyfrowej Imaxa (u nas tylko w Łodzi), tak twierdzi spec od stereoskopii - Jim Dorey z marketsaw. Sam nie sprawdzałem niestety ile w tym prawdy.
Na pewno wrażenie głębi w IMAKSIE będzie silniejsze.
Pamiętam że Jim wkurzał sie na cyfrowe IMAXy, że bardzo zmniejszają wielkość ekranu. Pisał że Digital IMAX są wielkościowo porównywalne do zwykłych kin, a w nazwie mają nadal IMAX co jest mylące.
Ale czy jakość jest gorsza niż w "starych" IMAXach?..
Aha, no teraz ciekawe w jakim formacie konkretnie ma być film. Czy właśnie w Imaxach będzie ucięty jakoś po bokach i rozciagnięty na cały ekran czy w zwykłych kinach góra i dół ucięte...
Z tego co wiem w IMAX po prostu kadr jest wyższy, a szerokość jest taka jak w zwykłych kinach
Ok, ale zakładając na przykład, że dany film jest kręcony w 16:9 a potem ma być puszczany w Imaxie gdzie jest ekran na przykład 4:3( nie wiem dokładnie ile, to po prostu hipoteza) to film będzie ucięty w Imaxie ...dlatego mam wątpliwości.
Hmm o aspect ratio był jakiś czas temat tutaj na tym forum:
http://www.filmweb.pl/topic/1228056/Jaki+format+(Aspect+Ratio).html
mam nadzieje że pomoże :)
Ja premiere, o ile będzie to w Polsce możliwe, wybieram sie do IMAX. Wydaje mi sie że boki w IMAX nie są obcinane, ale moge sie mylić. Na pewno będe też w normalnym kinie 3D i porównam sobie to wszystko żeby wiedzieć na 100%.