7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822360
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar
Qba

Nie kłam, i naucz się pisać, nie pisze się "ssię" tylko "ssę".

ocenił(a) film na 10
Jeffrey_Lebowski

W IMAXach w UK są już rezerwacje na Avatara.

Jak zwykle u nas wszystko w swoim czasie = z opóznieniem. Pisałem jakoś tydzień temu do Orange IMAX Polska czy mają jakieś info a jeśli nie to kiedy sie można tego info spodziewać - i cisza.

ocenił(a) film na 10
_morfeo_

To gratulacje:) Wiecie już w jakim formacie byłoby najlepiej obejrzeć film??? Obiło mi się o uszy, że IMAX wcale nie byłby najlepszym rozwiązaniem...to prawda ??? Oglądałem te fragmenty w cinema city , jakość jak już wiele razy pisałem była wyjebana:) ale może gdzie indziej byłoby lepiej?

l_m_siewicz

W imaxie ogólnie zobaczysz więcej, bo w zwykłym kine prawdopodobnie będzie obcięty dół i góra obrazu z powodu dużej panoramy.

Z tego co czytałem należy unikać Imax Digital - wersji cyfrowej Imaxa (u nas tylko w Łodzi), tak twierdzi spec od stereoskopii - Jim Dorey z marketsaw. Sam nie sprawdzałem niestety ile w tym prawdy.

Na pewno wrażenie głębi w IMAKSIE będzie silniejsze.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Pamiętam że Jim wkurzał sie na cyfrowe IMAXy, że bardzo zmniejszają wielkość ekranu. Pisał że Digital IMAX są wielkościowo porównywalne do zwykłych kin, a w nazwie mają nadal IMAX co jest mylące.
Ale czy jakość jest gorsza niż w "starych" IMAXach?..

ocenił(a) film na 10
_morfeo_

Aha, no teraz ciekawe w jakim formacie konkretnie ma być film. Czy właśnie w Imaxach będzie ucięty jakoś po bokach i rozciagnięty na cały ekran czy w zwykłych kinach góra i dół ucięte...

ocenił(a) film na 10
l_m_siewicz

Z tego co wiem w IMAX po prostu kadr jest wyższy, a szerokość jest taka jak w zwykłych kinach

ocenił(a) film na 10
_morfeo_

Ok, ale zakładając na przykład, że dany film jest kręcony w 16:9 a potem ma być puszczany w Imaxie gdzie jest ekran na przykład 4:3( nie wiem dokładnie ile, to po prostu hipoteza) to film będzie ucięty w Imaxie ...dlatego mam wątpliwości.

ocenił(a) film na 10
l_m_siewicz

Hmm o aspect ratio był jakiś czas temat tutaj na tym forum:

http://www.filmweb.pl/topic/1228056/Jaki+format+(Aspect+Ratio).html

mam nadzieje że pomoże :)

Ja premiere, o ile będzie to w Polsce możliwe, wybieram sie do IMAX. Wydaje mi sie że boki w IMAX nie są obcinane, ale moge sie mylić. Na pewno będe też w normalnym kinie 3D i porównam sobie to wszystko żeby wiedzieć na 100%.

_morfeo_

a teraz grzecznie do pracy palety przestawiać

walfadr_1242

wiadomo już ile mają kosztować bilety a przede wszystkim kiedy będzie można rezerwować bilety (chodzi mi o kina IMAX, Uważam że na inny nie ma co iść)