PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 816 tys. ocen
7,4 10 1 815959
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jak myślicie gdzie lepiej wybrać się na Avatara ?

ocenił(a) film na 6
Anth_2

Jeśli możesz iść do IMAXa, to idź.
Niestety u mnie nie ma i muszę się zadowolić multikinem ;/

Anth_2

jeśli masz wybór to do IMAX'a ale idąc do Multikina nie stracisz jakoś szczególnie dużo. Ja się wybiorę tu i tu dla porównania:)

Anth_2

Ok, podepnę się pod temat. Wiem, że jest to wałkowane już setny raz tutaj ale mimo przeczytania kilku tematów nie umiałem znaleźć konkretnej informacji o tym co przeważa za obejrzeniem tego filmu w IMAXie czy innym kinie. Więc tak, według informacji sieci Multikino, film będzie głównie wyświetlany w technologi 3D Digital (choć wersje 2d również się pojawią).
http://www.multikino.pl/rybnik/digital3d.html tutaj znalazłem opis technologii z multi. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kino_cyfrowe - tutaj trochę info z wikipedii. Z tego wynika, że obraz jest cyfrowy, dobrej jakości i przede wszystkim daje ładne kolory oraz nie męczy wzroku. Więc Avatara powinno się oglądać przyjemnie. A co do IMAXa - wychodzi na to, że w IMAXe można mieć problemy z oczami (z racji innych projektorów), za to ich przewagą będą ogromne ekrany zajmujące całe pole widzenia. Ja na razie wybieram się 26 do Multikina gdyż ni jak mi po drodze do żadnego IMAXA, ale jeżeli film zrobi na mnie duże wrażenie i uznam, że mało mi wrażeń to IMAXA odwiedzę z początkiem roku. To teraz pytanie do Was - może wiecie jakie tak naprawdę różnice TECHNICZNE (nie chcę odpowiedzi typu IMAX bo tak, tylko fakty ;) ) przemawiają z którymś z kin?

ocenił(a) film na 10
powelt

Chyba napisałeś wszystko co wiem ale dodam, że podobno film był tworzony pod Imaxa, ludzie po pokazach w Imaxie są zachwyceni i generalnie więcej jest osób, które wskazuję właśnie Imax jako lepszy wybór.

l_m_siewicz

Film nie był tworzony pod Imaxa...został nakręcony na taśmie 35mm czyli na zwykłej, Imaxowe mają 75mm...

powelt

no właśnie napisałeś o przewadze IMAXA nad innym kinami - większe ekrany (zajmują całe pole widzenia, co sprawia jakbyśmy brali udział w filmie) i wg mnie także lepsze nagłośnienie. Innych zalet chyba nie ma bo Avatara nie kręcono kamerami Imax więc nawet być ich nie może.

Aha jeszcze jednym z plusów Imaxa jest trochę inne położenie siedzeń, dzięki czemu z każdego miejsca sali wszystko świetnie widać:)

Belzebubich

No nic, w takim razie po nowym roku wybiorę się też do IMAXA i sam się przekonam :) Może w multi wystarczy siąść po prostu bliżej ;) Dzięki za odpowiedź, pozdro :)

powelt

w zwykłych kinach jak się ogląda film 3D i siedzi się na samej górze to trochę obraz się rozmazuje. Na 3D lepiej siedzieć w środkowym rzędzie:)