7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822609
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

NIEDORZECZNOŚĆ

ocenił(a) film na 9

Według mnie filmweb coraz bardziej schodzi na psy. W momencie pisania tego postu na Avatara głosowało 2021 osób. Zważywszy, że dopiero wczoraj wszedł do kin, a nie wszyscy mieszkają za granicą, albo lubią oglądać CAMY sądzę, że nawet połowa głosujących nie miała jeszcze okazji go obejrzeć. Wiele użytkowników z pewnością naczytała się wiele o tej produkcji, więc głosują w ciemno albo specjalnie podbijają oceny, by wyrzucić niepotrzebnych (wg nich) przedstawicieli X Muzy z TOP 100. Podobnie jest również w przypadku Parnassusa, który zajmuje 78 miejsce, a do kin wchodzi dopiero za kilka dni. Wiem, iż jest już grubo po premierze światowej i wędrował on po różnych festiwalach, lecz uważam, że ma trochę za wysoką średnią przy tak dużej ilości głosujących. Portal powinien udostępnić możliwość głosowania na filmy dopiero po polskiej premierze.
Jakiś czas temu lista TOP 100 była dla mnie jakimś rzetelnym źródłem informacji, a teraz jest coraz gorzej.
Oczywiście nie próbuję mówić źle o Avatarze i z pewnością zasługuje on na miejsce w TOP, ale nie w tak krótkim czasie od premiery. Podobnie myślę o Parnassusie, jednakże nie podobna mi się system oceniania.

ocenił(a) film na 9
sokol93

Wydaje mi się,że wiele ludzi zagłosowało po samym obejrzeniu zawiastuna i
powiem szczerze,że po reklamie naprawdę bardzo chciałem obejrzeć ten film i
wydawało mi się,że będzie super...wręcz nie mogłem się go
doczekać...Wczoraj byłem w kinie i się nie zawiodłem...A ocenę dodałem
dopiero dzisiaj. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
babyboy123

Powiem tak - IMAX Poznań wczoraj o godzinie 21:00 - PEŁNA SALA bez nawet jednego (sic!) wolnego miejsca.
Dodaj do tego jeszcze 3 seanse, które miały miejsce tego dnia i otrzymasz pokaźną liczbę ludzi w samym li tylko Poznaniu.
Uważam, że te 2000 głosów to liczba całkiem realna i możliwa :)
Filmweb nie jest przecie jakimś niszowym portalem o filmach, tylko największym w Polsce!

babyboy123

To jest do tego osobna opcja" jak bardzo chce zobaczyc film".

ocenił(a) film na 10
sokol93

Mozliwosc glosowania po polskej premierze? To jakas ignorancja chyba! Zwlaszcza, ze niektore premiery sa dosc pozno!! Nieraz sie zdarzalo, ze polskiej premiery nie byla, a film na necie juz z profesjonalnym polskim lektorem!!!!!!! A po drugie Polacy mieskajacy zagranica tez chyba maja takie same prawa jak ci w kraju....

ocenił(a) film na 9
marpol78

Tylko, że jeszcze przed premierą w Polsce liczba głosów już była bardzo wysoka, a nie sądzę, by wszyscy ściągnęli film z internetu albo zobaczyli go za granicą. Wiele z nich oceniła go po projekcji traileru, bądź (jak zresztą sami o tym pisali) podbijali specjalnie średnią.

ocenił(a) film na 10
sokol93

Akurat nie chodziło mi konkretnie o te dwa filmy tylko ogólnie o możliwość głosowania po polskiej premierze. A niech sobie wystawiają ocenę i co? Przecież ją zawsze można zmienić w przypadku rozczarowania.

ocenił(a) film na 10
sokol93

No tego to się uniknąć nie da. Pozostaje mieć nadzieję, że większość użytkowników to jednak ludzie honorowi i nie mają zamiaru oszukiwać innych, a przede wszystkim siebie...

sokol93

Dla mnie nie jest nierealnym to, że 2000 osób zagłosowało na ten film, mimo że premiera w Polsce była dopiero wczoraj. Przed premierą film miał już około 1000 głosów, co przez 10 dni emisji na świecie jest również realnym wynikiem. W końcu wcale nie tak mało Polaków mieszka za granicą (drugie tyle co w Polsce).
W takim Imaksie na luzie na każdym seansie mogło film obejrzeć 200 osób, kilka seansów dziennie w kilku salach, w wielu miastach - wystarczy, żeby choćby co czwarta osoba zagłosowała na Filmwebie, aby otrzymać taką ilość głosów.

ocenił(a) film na 10
Keremere

Biorąc pod uwagę, pod jakim wrażeniem byłem wychodząc z kina, i że chociażby co czwarty człowiek pod taki wrażeniem opuszczał salę kinową, to jest to wynik jak najbardziej realny :)

sokol93

Przed premiera mieliśmy niecałe 600 głosów a teraz po premierze jest dużo więcej, Twoim zdaniem w ciągu jednego dnia około 1,5 tysiąca nie była by wstanie obejrzeć tego filmu? W jednym mieście myślę, że więcej osób obejrzało niż 1,5 tysiąca plus inne miasta polski.
Zwracasz uwagę na tych co zawyżają ocenę, popatrz także w drugą stronę bo jest również sporo głosów 1/10, ktoś zawyża drugi zaniża więc koło się zatacza. Jakby wszyscy sumiennie oddawali głosy to myślę, że ocena 9 byłaby końcowym rezultatem.

ocenił(a) film na 10
burza_lukas

Bardzo mnie ciekawią ludzie oceniający ten film na poniżej 5/10. Ciekawe, czy by stwierdzono u nich obecność mózgu podczas badania tomografem...

ocenił(a) film na 10
Fakkir_2

Swietny komentarz :D

ocenił(a) film na 5
Fakkir_2

Bo co? Wytłumacz mi dlaczego mam nie mieć mózgu kiedy nie podoba mi się jakiś film.

ocenił(a) film na 10
gaclav3

On nie mówi o tym, że mózgu nie mają ci którym się ten film nie podoba :) czytaj dokładnie....

ocenił(a) film na 10
gaclav3

On nie mówi o tym, że mózgu nie mają ci którym się ten film nie podoba :) czytaj dokładnie....

ocenił(a) film na 5
marpol78

To znaczy, ze uzywa jakiegos szyfru? Chyba, ze macie jakas chora skale ocen bo dla mnie, kiedy film sie nie podoba to daje mu sie oceny nizsze niz 5/10.