7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Oscary

ocenił(a) film na 5

Co prawda w ogólnym rozrachunku Avatar to dla mnie średniak, ale i tak warto się zastanowić nad ewentualnymi nagrodami Akademii.

Film na pewno ma szanse na nominację w takich kategoriach jak:

Reżyser - tutaj będzie najtrudniej, Tarantino wywołał porównywalny szum i może wygrać z Cameronem.
Najlepsze efekty - pewniak.
Najlepszy film - duże szanse,ale znowu Bękarty mogą być mocną konkurencją.
Najlepsze zdjęcia - duże szanse
Najlepszy montaż - j.w
Najlepsza muzyka - Horner dostanie nominację, ale jest jeszcze muzyka do ostatnie Pottera oparta na kompozycjach Williamsa. Dobry OST do Bękartów.
Najlepsza Piosenka - ludziom się podoba, mnie nie. Szanse są.

Najlepszy Montaż Dźwięku - o ile rozumiem o co chodzi w tej kategorii, to bękarty były moim zdaniem o wiele lepsze.

Jeśli chodzi o aktorów to co najwyżej Weaver dostanie nominację. Charakteryzacja o ile mi wiadomo odpada, bo to Motion Capture.
Scenografia moim zdaniem bardzo wątpliwa ze względu na to, że wpisuje się głównie w efekty.
Krótko mówiąc - pod tym względem sukcesu Titanica "A" nie powtórzy.

Coś pominąłem?

krzychun

Zapominasz o dwoch...jak mi sie wydaje mocnych faworytach akademii..niestety...

Mowa o The Hurt Locker, oraz kolejnym gowienku z clooneyem.

Mysle ze wlasnie Hurt locker dostanie za najlepszy film a pani ktora film stworzyla za rezyserie..nie mowie ze film slaby ale typowy "zabieracz nagrod"..na tym wszystkim uwazam najbardziej straca bekarty...

Co do avatara..bylo juz troche tematow o jego szansach...jak dla mnie szansa na ponad 10 nominacji...z czego dostanie statuetek 4-5..za piosenke..montaz...montaz dzwieku i oczywiscie efekty, ewentualnie muzyka. Pozdrawiam.

PS: Nie widze szans na nominacje dla aktorow.

ocenił(a) film na 7
matias347

Mysle ,ze Avatar dostanie około 8 nominacji z czego oscara za efekty specjalne i moze montaz,muzyka filmowa.

ocenił(a) film na 4
krzychun

http://www.filmweb.pl/topic/1279523/Oscary.html

Proszę zwrócić uwagę na moją wybitnie intelektualną analizę :)