7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822880
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Tak jak wielu fanów juz od paru dni nie mogę wyjść z podziwu dla świata pokazanego przez Camerona, odczuwam bladość szarość i płaskość naszego realnego świata na każdym kroku. Chciałbym więc zaprosić do dyskusji (może trochę przedwczesnej:)) na temat możliwych nagród w tym oskarów i takiego małego podsumowanka filmu jako całości. Oczywiście konstruktywna ale podkreslam konstruktywna krytyka mile widziana.

Co do nagród to z mojego punktu widzenia przede wszystkim liczę na Złoty Glob dla najlepszej piosenki I See You Leony Lewis. Jeżeli chodzi o oskary to jestem prawie pewien dwóch: Reżyser bo nie wierzę żeby Cameron nie dostał no i oczywiście za efekty. Moje typy to jeszcze:
1. Zoë Saldana za postać Neytiri- po prostu nie może mi wyjść z głowy
2. Stephen Lang - drugoplanowy aktor za postać płukownika, taki zły koleś ale za to świetnie zagrany
3. Sigourney Weaver - taka moja cicha nadzieja tylko i wyłącznie moja:) za drugoplanową aktorkę
4. Najlepszy film - obejrzałem w życiu wiele filmów i ten wywarł na mnie najwieksze wrażenie, ale jak sadzicie że warto obejrzeć coś innego to czekam na wasze propozycje
5. Najlepsza muzyka i najlepsza piosenka- jak dla mnie to po prostu bomba.
6. Najlepsze zdjecia- wiadomo chyba dlaczego
7. Najlepszy dżwięk- znowu jak dla mnie bomba
8. Najlepszy montaz dźwięku
No i tak by wygladała moja lista oczywiście jako wielki fan miałbym nadzieje że zdobędzie wszystkie możliwe ale to by było piękne.

A teraz takie moje krótkie podsumowanie. Po obejrzeniu zwiastuna miałem co do tego filmu wielkie oczekiwania i pierwszy raz w życiu nie zawiodłem się, ba wręcz przeciwnie zaskoczyło mnie że był tak dobry. Fabuła wcale nie była płytka i prosta bo poruszono tutaj ważny temat destruktywnej działalności człowieka na przyrodę i muszę zaznaczyć że nie jestem jakimś ekoświrem, w filmie ludzie próbowali zniszczyć przyrodę Pandory i dostali w dupe, w życiu realnym jest tak samo nasza planeta przetrwa szkodliwą działalność człowieka i w dupę dostanie tylko człowiek. Efekty na najwyższym poziomie czułem sie jakbym był na pandorze. Ogólnie ujmując film zostanie w mojej pamięci na bardzo długo i bardzo liczę na pobicie wszystkich rekordów kasowych nagrodowych itp bo wtedy Cameron zrobi sequel, jak dla mnie mógłby być nawet o tym jak Na'vi srają byle bym mógł dalej poprzebywać w tamtym świecie. Koniec:)

P.S To mój pierwszy temat na filweb więc przepraszam za błędy zaówno ortograficzne jak i stylistyczne;)

ocenił(a) film na 10
Bombel_TOP1_Avatar

2. Lang- zagrał dobrze-wręcz świetnie, zresztą jak we Wrogach Publicznych. Ale Waltza nie pobije nikt nie pobije, to tak pewne jak Oscar dla Jokera za 2008 roku.
3. Raczej nawet nominacji nie dostanie. Mo`niqe wygra.
1. Dla mnei rodzynek tego filmu, ale powiedz mi kiedy ostatnio cała postać robiona komupterowo(nie makijaż!) zdobyła Oscara? nawet Gollum nie był nominowany ;p- chociaż mówiono o tym, że ma szanse.
5. Muzyka- możliwe. Piosenka- myślę, że tak
6,7,8 + zapomniałeś efektów specjalnych ;p - pewne
max 6 Oscarów może wpaść tutaj. Scenariusz ofc dla Bękartów, aktorstwo nie w avatarze oceniam je na 8/10 - za sprawa Weaver, Ribbsiego, Langa.

ocenił(a) film na 8
Bombel_TOP1_Avatar

Boże! Czy każdy filmwebowicz, który chce się wypowiedzieć o Oscarach nie może zadać sobie trochę trudu i trafić do właściwego tematu? Trwa to mniej niż ćwierć sekundy, ale każdy musi zrobić własny:/

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Może już taki temat był ale go nie zauważyłem, zresztą nie ma się co ciepać jak ktoś będzie chciał to i tak się wypowie nawet dwa razy:P

ocenił(a) film na 8
Bombel_TOP1_Avatar

No właśnie, gdyby chodziło o to, że ktoś ma się wypowiedzieć 2 razy. Ale ja się wypowiadałem co najmniej trzy, a ten jest co najmniej dziesiątym opowiadającym o Oscarach. A z resztą co mnie to obchodzi.