7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Osobiscie jesli chodzi o sile przeslania to wole Ostatniego samuraja, ktory porusza ten sam problem no i scenariusz jest prawie identyczny. Ostatni samuraj jest wedlug mnie filmem bardzo dobrym i niedocenionym, lepiej oddaje przeslanie niz Avatar. Najbardziej podoba mi sie kwestia, gdy pytaja Cruise czemu stanal przeciwko swojej ojczyznie odpowiada "Chca zniszczyc to co pokochalem". Mysle ze wiadomo jakie odniesienie ma to do Jake'a z Avatara :)

Les_Grossman

http://www.filmweb.pl/topic/1291181/!!Odkry%C5%82em+ukryte+przes%C5%82anie!!+Wie dzia%C5%82em+%C5%BCe+film+nie+jest+banalny!.html

tutaj masz link z prawdziwym przesłaniem Avatara

Krzyrzak69

wiem o tym. Film ma wiele odniesien to czasow obecnych m.in do sytuacji w afganistanie. Jednak ma tez przeslanie, ktore zawarte jest chociazby w Ostatnim Samuraju. Przeslanie tego filmu nie jest tajemnica, nie jest to ambitne kino wymagajace myslanenia, tylko zwykla efektowna rozrywka. Nie rozumiem czemu niektorzy proboja wyciagac z tego jakies niesamowite wnioski. I porownywac to do genialnego Matrixa! Haha a to ze film ma odmienic czyjes zycie to juz w ogole ...
zreszta nie mam zamiaru zaczynac nowej dyskusji, nic nie mam do fanow avatara ani do jego przeciwnikow jesli podaja rozsadne argumenty. Ciao!

Les_Grossman

matrix jest rewelacyjny . Często zadaję sobie pytanie czy wziąłbym niebieską czy czerwoną. Czasami myslę że cały świat to matrix. Poniekąd ludzie na tym forum to potwierdzają.