Stworzyło się zamieszanie wokół Avatara, i już dokładnie nie wiadomo w ilu wersjach się on ukaże.
niech uruchomią gorącą linię Camerona :)
bo teraz spanikowani fani filmu nie wiedzą na jaką wersję się wybrać??
pytanie:
KTÓRE z poniższych wersji NIE BĘDĄ dostępne??
- Analogowa
- Cyfrowa
- Analogowa 3D
- Cyfrowa 3D
- Analogowy IMAX
- Cyfrowy IMAX
- Analogowy IMAX 3D
- Cyfrowy IMAX 3D
help! help!
W Polsce:
- analogowa 2D
- cyfrowa 3D
- IMAX 3D analogowa
- IMAX 3D cyfrowa (tylko Łódź)
Wersja 2D jest niezalecana, bo nie jest ona wizją reżysera. Będzie wyświetlana tylko i wyłącznie dlatego, że projektorów 3D jest za mało, by film się spłacił.
IMAX 3D analogowa - no chyba żartujesz?? ;/ (w K-ce musi być cyfrówka!!!)
W ogóle jaka jest różnica pomiędzy IMAX 3D cyfrowy a cyfrowym 3D?
U nas dopiero w tym roku uruchomiono w Łodzi pierwszego cyfrowego IMAX-a - reszta to cały czas analogi.
Ogólnie w zwykłych kinach też masz same analogowe projektory, ale większość kin ma przynajmniej jedną salę z projektorem cyfrowym, który łatwo można zaadaptować do wyświetlania 3D (wszystkie polskie cyfrówki mają dodane 3D). Niestety mało filmów 2D puszcza się u nas cyfrowo - różnica kolosalna, cyfrówki są o wiele bardziej szczegółowe, ostrzejsze i ich jakość jest cały czas taka sama, a nie pogarsza się z seansu na seans.
Niestety w IMAXach cyfrowych może być ten problem, że ekran jest tak duży, że widz może dostrzec pojedyncze piksele (nie sprawdzałem).
Analog będzie niby gorszy, bardziej rozmyty,a le wtedy nie będzie na pewno widać pikseli ;)
Niestety nie znam szczegółów technicznych cyfrowego IMAXa, ale zwykłe kina cyfrowe 3D (multikino itp.) korzystają z Dolby 3D Digital (RealD ponoć jest lepszy ale niedostępny w Polsce), które nie wymaga specjalnych ekranów. Ich zaletą jest tripple flash, który zapobiega wywoływaniu nudności (bardzo szybkie odświeżanie obrazu, praktycznie 144 klatki na sekundę), więc jak ktoś miał problemy w IMAXie to polecam iść do zwykłego kina 3D - lista (z lipca) takich kin jest tutaj -> http://www.filmweb.pl/Sprawdź%2C+gdzie+obejrzysz+%22Epokę+lodowcową+3%22+w+3D,Ne ws,id=52583
No ic coz tego .Nie każdy widzi stereoskopowo kaziuu.Zalecana czy nie na torrentach będzie .
Najwyzszym standardem pozostaje analogowy Imax 70mm, dysponuje najwyzsza mozliwa rozdzielczoscia obrazu nieosiagalna dla jakichkolwiek projektorow cyfrowych 2k lub 4k-te nadal ustepuja nieco analogowej tasmie 35 mm, dotyczy to rowniez formatu Imax Digital.
Imax Digital za wikipedią - "Despite those advantages, one big disadvantage is the resolution of the picture is much lower than normal IMAX. The screens used by digital IMAX installations are also much smaller (28x58 feet) than those found in traditional IMAX cinemas. The digital installations have drawn some confusion based on poor consumer differentiation to the traditional 15/70 IMAX"
czyli wynika że jakość jest lepsza w analogu - o zgrozo to mi się nie mieści w głowie :D
Ale to nic nowego - dokladnie tak jak w wersji audio. Dzwiek analogowy jak do tej pory jest nie do pobicia przez jakiekolwiek cyfrowe zrodlo. Slychac od czasu do czasu o nowych odtwarzaczach dajacych "analogowy" dzwiek, ale to tylko kolejna cyfrowa interpretacja. Problem polega na tym, ze dobry analogowy odsluch kosztuje duzo (do tego dochodza jeszcze same plyty z dobrych tloczni, ktore sa zwyczajnie drogie)a calkiem przyzwoite zestawy cyfrowe nieporownywalnie mniej.
W ten sposob nie jakosc a osiagalnosc wziela gore i najpopularniejszym zrodlem dzwieku sa w tej chwili plyty CD.
I w sumie nie ma sie co dziwic - lepiej, zeby muzyka trafila pod kazda strzeche niz miala byc tylko dostepna dla najbogatszych.
Trudno mi sie wypowiadac na temat jakosci obrazu bo sie na tym zwyczajnie nie znam.
akurat dźwięk jest dla mnie oczywistością :) nie zapiszesz na 01 nic dokładniejszego niż skala tej 01, dlatego tak lubię płyty winylowe :D
Ja z powodu wady oczu nie potrafię patrzeć przez okulary 3D (chodzi o brak możliwości obooczności, więc w takich okularach widzę albo na niebiesko, albo na czerwono), więc niestety nie będę mógł w pełni doświadczyć tych wszystkich cudów, które zapowiedział James Cameron :(
Ale na wersję tradycyjną czekam z zapartym tchem :)
tez mam okulary i jakoś daje radę oglądać - chyba że to jakaś inna mi nie znana wada wzroku u Ciebie występuje?
"albo na niebiesko, albo na czerwono"
wspomnianych przez ciebie okularów dwukolorowych już raczej się nie używa :)
Teraz w kinach dostajesz okulary ze specjalnymi filtrami które wydaja się szare. Dzięki czemu obraz nie jest kolorowy. A filtrowanie jest przy tym lepsze.
Poza tym teraz obraz 3D można wyświetlać z projektorów cyfrowych - co dla zwykłych kin jest lepsze :)
A wersja 2D jeśli już oglądać to tylko w kinie albo na blu-ray! :)
Niech nikt nie ogląda filmu z DVD! Bo to jest grzech, tu Cameron wam daje prawdziwe arcydzieło a wy śmiecie oglądać w marnej jakości...
Przeklinam także piratów którzy będą oglądać Cam! :-)
Dni wasze są policzone...
film taki, który, no nie oszukujmy się, bazuje tylko na efektach i ma oszołomić wizualnie, trzeba oglądać tylko na dużym ekranie w dobrej rozdzielczości..
a że ma lepiej wyglądać w 2D niż 3D.. :D ja się nie przekonam do imaxów i innych cudeniek póki będą potrzebne durne gogle..
...no to poczekasz aż wejdzie technika holograficzna , ewentualnie bezpośrednia stymulacja ośrodków wzrokowych w mózgu- obejrzeć "Avatara" , będąc w środku akcji jako avatar , to pewnie w reedycji klasyków w 2047 ;) , choć pewnie łatwiej zrobić wygodne gogle , wkońcu nikt nie skarży sie na słońce zakładając okulary przeciwsłoneczne...IYFMM?
WOWvx - technologia Philipsa, która nie wymaga ŻADNYCH okularów - tak to jest możliwe ;)
Co więcej, japońce już mają komórkę z takim wyświetlaczem i kamerką z 2 obiektywami ;)
gdzieś coś czytałam, że pracują nad telewizorami co na przemian będą wyświetlać obraz aby dać efekt 3d.. ale kiedy to będzie? pewnie za kilka lat..
Chętnie bym to przetestował ;) , pewnie następna generacja konsol będzie obsługiwała tę technologię .
Z drugiej strony żeby całkowicie zanurzyć sie " w obrazie " to trzeba by z 42 cali , w odległości 1 - 1,5 m . Ewentualnie tv/monitor o odpowiednich kształtach , coś jak
http://www.necdisplay.com/NewTechnologies/CurvedDisplay/downloads/FrontPers2_3_N EC2.jpg
Mi się marzą raczej okulary 3D VR, coś jak w filmie "Kosiarz umysłu" , tyle że trochę bardziej poręczne..
No proszę proszę , jaka księżniczka:) Ja zdecydowałem, że idę do Imaxa, skoro Cameron napieprza i napieprza ciągle o nim...
Ale te durne okulary zapewniają Ci normalne widzenie (czyli przestrzenne, a
nie płaskie). No bo powiedzmy sobie szczerze - na świat patrzymy w 3D, to
czemu filmy też nie mogą takie być? :) Ja po moim "pierwszym razie" w
IMAX'ie zauważyłem, że po wyjściu z kina nie mam tego efektu co po kinie
2D, że nagle wszytko wydaje mi się mniejsze niż normalnie. Oglądanie obrazu
3D jest bardziej naturalne niż patrzenie na płaski ekran. A przy tym...
dostarcza zdecydowanie większych wrażeń, bo oglądając film 3D odnosi się
wrażenie, że jest się w centrum akcji. Kino 2D nigdy tego nie zapewni z
powodu swojej płaskiej natury. No, chyba, że ktoś jest cyklopem, to nie
zauważy różnicy. :D
Nie mogę się już doczekać, kiedy zasiądę w fotelu IMAX'a w oczekiwaniu na
Obecne studyjne systemy dzwiekowe ProTools z rodziny HD brzmia porownywalnie do klasycznych analogowych konsolet, magnetofonow i 2 calowych profesjonalnych tasm analogowych, nadal popularnych, jednak stosunkowo slabo dostepnych (wycofano je niedawno z produkcji). Zakres dynamiki i poziom znieksztlcen takiego przetwarzania cyforwego sa przy tym zdecydowanie lepsze. Od strony odbiorcy natomiast w tej chwili najwyzszym standardem jest kodowanie dzwieku cyfrowo w formacie DSD na plytach CD-SACD badz dzwiekowych BLU-RAY (dopiero wchodza), dwu lub wielokanalowo-takiego dzwieku nie uzyska sie juz na urzadzeniach analogowych poza studiem nagran.
Natomiast analogowe urzadzenia lampowe takie jak mikrofony czy wzmacniacze wprowadzaja zniekszztaclcenia nieliniowe dzwieku poprzez dodanie parzystych harmonicznych czego efektem jest subiektywne ocieplenie brzmienia-niezaleznie od rodzaju przetwarzania samego sygnalu. A wiec dzwiek w sferze samego przetwarzania i odtwarzania-wygrywa jednak cyfrowy