Czy lepiej oglądać w 3d czy Imax, bo sie pogubiłem, a jestem z Bydgoszczy i raczej tu nie ma Imax, więc nie wiem , czy warto wybrać się do innego miasta, czy po prostu obejrzeć u nas w Cinema albo w Multikinie. Pomórzcie
Ja też już nie wiem...mieszkam w Opolu i jest tu tylko Helios.Jaka bedzie różnica pomiedzy seansem Avatara w 3D w Heliosie a seansem w Imax 3D??? Ewentualnie wybiore sie gdzieś dalej do kina,np. do Wrocławia(chyba jest tam Imax 3D?).
Najbliżej Opola IMAX 3D jest w Katowicach i ja mam zamiar tam jechać. We Wrocku IMAXa nie ma niestety.
Róznica jest taka ze projektory Imax daja lepsza jakosc, Ekran jest duzo wiekszy niz normalny itp. Poprostu filmy ogladasz w lepszej jakosci obrazu a takze dzwieku.
zwykłe kina np. Cinema-City często oferują cyfrowe projektory i specjalne nakładki na nie. Byłem na Final Destination 4 3D i oczy spoko - nie narzekałem :)
I. zwykle IMAX zwykle kręcony jest na większej kliszy, co przekłada się na lepsza jakość. ALE ALE ALE
1. W Polsce jest tylko jeden projektor Cyfrowy IMAX (W Łodzi)
2. Byłem w IMAX w Katowicach, na "Pod Taflą Oceanu 3D" i nie mam dobrych skojarzeń - OCZY! :(
3. Avatar tak jak i Opowieść Wigilijna jest puszczana jako(w wersji) DMR
///IMAX DMR is a process by which a conventional 35mm camera film is digitally re-mastered into IMAX's larger than life format. The film format is 10 times larger than its original size and feature length.///
Co oznacza że film 35mm jest powiększany cyfrowo (około 10 razy)
http://www.imax.ac/page.asp?section=149§ionTitle=What+is+DMR%3F
a ja mam pytanie mam Zaćme ale jeszcze nie mialem operacjii no i wiadomo widze tym 1 okiem jak przez mgle czy ma sens w takim razie isc na seans 3d
słyszałem ze nie każdy widzi w 3d ale jest inna sprawa:
bilety na 3D kosztują:
Studenci/Uczniowie w granicach 20-24 zł/szt.
Normalne Bilety w granicach 24-28 zł/szt.
wiec to jest pytanie skierowane do portfela raczej :)
zaloz sobie opaske na oko jak pirat i powinines widziec ok:) ludzkie oko chyba zawsze widzi w trzy de, czy masz pare czy jedno
oj mylisz się, jak ktoś ma sporego zeza to nigdy nie będzie widział w 3d, ja na szczęscie mam to już za sobą
Od siebie dodam tyle - widziałem trailer Avatara w IMAX w Katowicach i wiem jedno, ten film po prostu wgniata w fotel.
Film 3D w zwykłym kinie to jednak nie to samo.
Osobiście uważam że IMAX jest lepszy. Byłam na Epoce3 w wersji 3d ale nie IMAX-ie i może efekt był ale na pewno nie taki na jaki liczyłam. Mieszkam w Łodzi i wybieram się na Avatara do IMAX-a. Jak wcześniej było ktoś napisał w Łodzi jest jedyny projektor cyfrowy więc mam nadzieję, że film wgniecie mnie w fotel :)
tez jestem z lodzi
do tej pory widzialem ze w IMAXie graja jedynie bajki i dokumentalne
jestescie pewni ze Avatara beda grali w IMAX a nie w zwyklym Cinema City 3D?
Jestem pewna na 10000%, że w Łodzi będą grali w IMAX-ie :) Nawet są już rezerwacje. Sama mam zarezerwowane miejsca na 28 grudnia :)
Rozwiewam wszelkie watpliwosci - najwyzszym standadem projekcji pozostaje Imax analogowy, z tasmy 70 mm. Poza rozdzielczoscia oferuje rowniez najlepsza jakosc efektu trojwymiarowego bazujacego na oddzielnej polaryzacji dwoch obrazow. Nawet jesli film zostal przeskalowany do formatu 70 mm z konwencjonalnej tasmy filmowej 35 mm lub dokonano transferu z materialu cyforwego, to wypadkowa jakosc i szczegolowosc takiego analogowego 70 mm obrazu w kinie Imax bedzie nieporownanie lepsza niz projekcji trojwymiarowej Dolby3D 2k w kinach typu Helios badz Cinema City. Rozdzielczosc 2k jest znacznie nizsza od ziarnistosci obrazu 35 mm. Natomiast nazwa Imax3d jest nieco mylaca poniewaz sa to projekcje cyfrowe 2k zblizone jakosciowo do do wspomnianego Dolby3D. Avatar w pelnej krasie to pojekcja w kinie Imax, co potwierdzaja slowa samego rezysera.
Wybacz, ale wiem, że się pomyliłem, ale nie po to założyłem ten temat, żebyś wyszukiwała się głupiej pomyłki, każdemu się może zdarzyć, również pozdrawiam
Dawid byłem w Cinema City (Bydgoszcz) - 3D cyfrowy i polecam (najlepiej sala 2 rząd 6-7) W IMAX jak juz ktoś napisał efekt może być gorszy gdyż obraz jest powiększany. No i oczywiście w Bydgoszczy nie ma IMAXa.
Polecam IMAX'a w Poznaniu :-)
Cóż, może jedynie nie spodobało mi się to, że pani z mikrofonem przerwała mi zachwyt na końcowych napisach (nie mogąc się od nich oderwać po filmie) i zaczęła dziękować za obejrzenie Avataru. Mimo że miała przyjemny głos to jednak wolałabym się dłużej delektować światem Na'vi :-)
FUCK!! ile tematow juz bylo o tym czy IMAX czy Dolby 3D???!!!
Avatara lepej obejrzec w zwykłym kinie. Cyfrowa wersje 3D w systemie Dolby 3D Digital Cinema.
IMAXy sa analogowe. jakosc marna - wszechobecny ghosting i rozmycie, ból oczu.
Avatar to nie jest film dedykowany do IMAXa jak 20 minutowe typowe imaxowe produkcje typu - zycie oceanu. Był krecony na tasmie 35mm (imaxowe filmy - 70mm) i sztucznie upscalowany do formatu imaxowego.przez ten zabieg duzo traci jakosc. kolejna sprawa sa napisy. w imaxie male, cienkie, biale i co najgorsze 2D. ledwo je widac.
w Dolby 3D sa trojwymiarowe i komponuja sie do scen.
jedyny IMAX wart obejrzenia Avatara to łódzki IMAX. tylko tam jest projektor cyfrowy.
Jeśli chcecie opisywać swoje wrażenia z poszczególnych kin proponuję dołączyć je do już istniejącego i chyba najsensowniej poprowadzonego tematu o tym "gdzie najlepiej obejrzeć avatar"
http://www.filmweb.pl/topic/1279535/Poszukajmy+najlepszego+kina+do+ogl%C4%85dani a+AVATAR%27a.html