7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822419
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wiem że jeszcze nie było ani premiery(18.12.09) ani nawet przed premiery (dopiero 10.12.09), ale w przypadku "Titanica" tez była taka sytuacja a jednak dostał 11 nominacji, a w przypadku "Avatara" nie ma ani jednej nominacji nawet za efekty specjalne. Wiem ze Satelity są dopiero któreś w kolejności jeśli chodzi o amerykańskie nagrody zaczynającego się właśnie sezonu nagród, ale takie olanie niezbyt dobrze wróży temu filmowi.
Mam jednak nadzieję że w przypadku Złotych Globów, nagród BAFTA czy innych wyróżnień bo przez najbliższe półtora miesiąca będzie tego cała masa(nie mówiąc już o Oscarach) film ten nie będzie tak olewany. Napaliłem się na ten film i nie chciałbym aby okazał się jakimś przeciętniakiem.
"Nostalgia Anioła" P. Jacksona też została pominięta a przez prawie cały rok była uważana za faworyta do prawie wszystkich nagród, jednak po pokazach przedpremierowych zbiera raczej przeciętne recenzje i pewnie już wyleciała z Oscarowej walki.

wojtek40i4

Wyjaśnienie jest proste: wykonanie filmu takiego, jak Avatar wymaga ogromu czasu. Miał być maj 2009 - nie było szans zdążyć, więc przesunięto premierę na grudzień. Jak się okazuje, nadal nie zdążyli i duża część materiału z filmu została wycięta (30 minut).

Dopiero tydzień temu WETA i ILM skończyły prace nad Avatarem, a przygotowanie efektów do dopiero wstęp do dalszej pracy w postprodukcji.
Oczywiście inne etapy wykonywane były w miarę równolegle (np. montaż zakończony był kilka miesięcy temu), ale spięcie wszystkiego w całość wymaga posiadania wszystkich ujęć dokończonych.
Film ten prawdopodobnie właśnie jest dokańczany, albo skończyli go na dniach...

Nie istnieje jeszcze ani jedna recenzja. Praktycznie nikt postronny tego filmu nie widział. To, że niektóre osoby pracujące nad filmem obejrzały go w niedokończonej formie jest chyba oczywiste, ale to nie ma większego znaczenia. Jedyne pokazy oficjalne jakie były prezentowały tylko fragmenty filmu - chyba 45 minut to był najdłuższy (głowy nie dam).

Krótko mówiąc - w przypadku Avatara harmonogram jest tak napięty, że nagród na razie być nie może, bo filmu nikt nie widział...

10 grudnia to pierwszy dzień, w którym ktokolwiek poza ekipą będzie mógł zobaczyć ten film w całości.

Kazioo

Poruszyłeś temat Titanica. Jednak ja znalazłem informację na imdb.com, że Titanic swój pierwszy pokaz miał 1 listopada 1997 w Japonii a dokładnie w Tokio na Tokyo International Film Festival. Potem 18 listopada w Londynie tak więc na pewno zobaczyli ten film przed przyznaniem nominacji, bo mogli go zobaczyć przed oficjalną premierą w USA 14 grudnia w Los Angeles a potem ogólnokrajowa 19 grudnia. Avatar premiery jeszcze nie miał, więc nic dziwnego, że nominacji brak. Co do Nostalgii anioła i Invictus to wydaje mi się, że tych filmów również jeszcze nie widzieli, bo na pewno w jakichś kategoriach te filmy zostaną docenione. Poczekamy do Złotych Globów 15 grudnia na nominacje i zobaczymy, kto się jeszcze liczy.