7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Poznań, Plaza, IMAX

ocenił(a) film na 10

Założyłem ten temat ponieważ byłem już parę razy na seansie AVATARa z tym że niedługo przyjeżdżają do mnie na wymianę z zagranicy znajomi i już są plany aby rezerwować bilety. Za każdym razem byłem na seansie w Multikinie w Browarze, wie ktoś może jak wygląda porównanie jakości Multikina do Plazy IMAXa? Generalnie chciał bym wiedzieć jak wygląda kwestia napisów (w Multi fakt, praktycznie same się czytają) pytam bo będzie też na tym seansie dużo młodych widzów z rodziny. Nie mam nic do Multikina bo napisy są w porządku ale nie wiem jak to się ma DO IMAXa.

Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Najlepiej jakiś Poznaniak ale nie naciskam, każda opinia mile widziana ;)
(nie chciał bym aby się okazało że po wyjściu z seansu sam stwierdzę że dźwięk, obraz, napisy i efekty 3D były gorsze niżeli w Multikinie.)
Nie byłem na seansie w IMAXie dlatego pytam, czekam na opinie

Pozdrawiam,

ocenił(a) film na 10
Mynx

Byłem w analogowym IMAXie w Krakowie, czyli taki jak w Poznaniu. Największy
minus to właśnie napisy. Były w 2D, bez okularów wyglądały OK za to w
okularach widziałem je rozdwojone w taki sposób:

http://bayimg.com/aaJAfaACk

W związku z tym odechciało mi się czytać...

ocenił(a) film na 10
elkociak

Czyli mówisz że IMAX 3D mięknie przy Multikinie 3D?

ocenił(a) film na 10
Mynx

Na dzisiaj polecam ludziom albo cyfrowy IMAX w Łodzi albo Dolby 3D, tylko
siadać blisko ekranu.

ocenił(a) film na 10
elkociak

No nic to pozostaje mi iść na seans do Multikina, chyba że ktoś się jeszcze wypowie na temat CINEMA w Plazie albo w Kinepolis, podkreślam że interesuje mnie seans 3D - tzn. czy jest lepszy obraz, dźwięk itp.

ocenił(a) film na 9
Mynx

witam!
Założyłem konto by Ci specjalnie odpowiedzieć. Składa się ze jestem
własnie z Poznania. Pierwszy raz na filmie byłem w iMaxie, za drugim
razem w kinepolis. Gdybym poszedł za pierwszym razem do Kinepolis
napewno jakość obrazu by mi się podobała ale na szczęście tak nie
było. Różnica jest widoczna, w imaxie jakość dźwięku i obrazu jest na
owiele wyszym poziomie. Faktycznie napisy są trochę nie
dopracowane, mi to osobiście po pierwszych 5 minutach przestało
przeszkadzać. Idź do Imaxa napewno nie będziesz żałował.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
duban2

Dzięki za to że udzieliłeś mi odpowiedzi i że specjalnie z tego względu założyłeś konto ;]

Mnie osobiście podobają się napisy w Multi bo są cholernie czytelne (ja osobiście nie czytam ale patrzę teraz na młodszą ekipę ludzi którzy pójdą na ów seans)

Cholera i rodzi się dylemat, bo wiele osób z tego moje nazwijmy to składu nie widziało seansu 3D nigdy na oczy a też i nie umieją angielskiego (mówię o młodych) wiem że w Cinema w Plazie jak i w Kinepolis napisy są również takie jak w Multi ale jak wygląda kwestia 3D oraz dźwięku?

ocenił(a) film na 10
duban2

A więc. Byłem 1 raz iMAX, na następy dzień byłem w kinepolis, a za tydzień poszłem do cinema w plazie, ale na dolby 3d, nie imax. Co ci moge powiedzieć? iMAX zdominował te zwykłe kina :) Zdecydowanie lepsze efekty dźwiękowe, wielki obraz. Pozostaje tylko kwestia złych napisów 2d w imaxie, ale idzie sie przyzwyczaić. Na zwieńczenie wybieram się jeszcze raz do iMAX :) Aha i jeszcze jedno. Jak wybierasz miejscia to tylko po środku 5-9 rząd max mam na myśli imax:)

ocenił(a) film na 10
cyken

No dzięki za odpowiedzi, ale zmuszony będę chyba pozostać przy Multi (młodsza część wycieczkowiczów) no ale chyba aż tyle nie tracę w Multikinie co?

ocenił(a) film na 10
Mynx

Jeśli siądziesz blisko ekranu to na znaczeniu traci nieco większy ekran
IMAXa. A dźwięk zależy już chyba od konkretnej sali.

Dodam też jako "krytyk" IMAXa, że widziałem pojawiające się drobniutkie
zniszczenia i zanieczyszczenia taśmy, kiedy na filmie były jasne sceny. W
Dolby 3D jakość cyfrowa jak w dniu premiery :) No i mobilne napisy...