Jestem w trakcie pisania dłuższego fanficu w uniwersum Avatara, chcę aby w 100% zgadzał się z światem przedstawionym w filmie, więc potrzebuje odpowiedzi na kilka pytań jeśli fani oczywiście zechcą pomóc ;)
Pierwsza seria pytań
1.Szkółka dr. Grace dla Navii:
- Czy funkcjonowała na długo przed właściwą akcją filmu? Przybliżona data mile widziana
- Czy na 100% znajdowała się na terenie Hell's Gate?
- Wiem że do szkoły uczęszczali Neytiri, Sylwanin (jej siostra), Tsu'tsey oprócz nich ktoś równie ważny?,
- czy byli wtedy jeszcze małymi dziecmi Navii?
- czy Norm pomagał już wtedy dr. Grace?
- czy uczyli młodych Navii już w postaciach swoich Avatarów?
Niestety film jak na razie oglądałem tylko 1 raz( za tydzień idę drugi raz) stąd więc te wszystkie pytania.
Oryginalny scenariusz już posiadam, muszę zakupic "tajny Raport z Pandory" a także przejśc grę na PC, wiem jeszcze o grze na Wii która chyba opowiada o Sylwanin - muszę to jeszcze jednak sprawdzic.
Jeżeli ktoś posiada jakąś większą wiedzę na temat świata Avatara, może podac jakieś ważne szczegóły lub link do jakiejś przydatnej strony będe bardzo wdzięczny ;)
Jeśli ktoś grał w grę na Wii, SPOILERY też mile widziane
Sylwanin będzie ważną postacią fanficu więc dzielcie się tym co tylko wiecie na jej temat (szkoda że w pewnym momencie ginie ale to będzie prequel)
3 Rozdziały gotowe, czekam na waszą pomoc ;)
Chodzi Ci o pomoc Norma w szkółce Grace w ciele Avatara?bo jak tak,to na pewno nie pomagał,bo dopiero w filmie przebudza się w nowym ciele.
To co na razie stworzyłem to tylko wstęp którego jeszcze nie jestem w 100% pewien, może coś dodam, może odejmę, na pewno wprowadzę jeszcze wiele zmian, póki co materiał nie nadaje się do publikacji ;) Jeśli mogę już coś zdradzić to na 100% będzie to prequel a chcę zachować wierność temu uniwersum dla teo pstanowilem konsultować rożne aspekty z innymi fanami ;)
"czy Norm pomagał już wtedy dr. Grace?"
O ile mi wiadomo to Norm przyleciał na Pandorę razem z Jake'iem
i jak weszli do laboratorium to Norm wszystkim się przedstawiał
"Norm Spellman, avatar driver." czy jakoś tak co sugeruje, że
przyleciał na Pandorę pierwszy raz.
"czy uczyli młodych Navii już w postaciach swoich Avatarów?"
Oczywiście, że tak. Gdyby uczyli pod postacią ludzi musieliby
nosić Exopack (maskę tlenową), a z taką maską pewnie mówiliby
niewyraźnie i Na'vi nic by się nie nauczyli.
- Czy funkcjonowała na długo przed właściwą akcją filmu? Przybliżona data mile widziana
Podejrzewam, że kilkanaście
- Czy na 100% znajdowała się na terenie Hell's Gate?
Nie wiem, raczej nie. Bliżej Na'vi
- Wiem że do szkoły uczęszczali Neytiri, Sylwanin (jej siostra), Tsu'tsey oprócz nich ktoś równie ważny?,
Na pewno także Mo'At, zna angielski
- czy byli wtedy jeszcze małymi dziecmi Navii?
Tak, zdjęcia wiszą w górskim baraku
- czy Norm pomagał już wtedy dr. Grace?
Przyleciał razem z Jake
- czy uczyli młodych Navii już w postaciach swoich Avatarów?
Tak. Jw, zdjęcia Grace jako avatara z małą Neytiri (i nie tylko) wiszą w labie w górach
Postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania. Ze zdjęć które wiszą na lodówce w mobilnej stacji którą mieli w górach, wynika że szkoła znajdowała się w tym drewnianym budynku w którym spały Avatary na początku filmu(taka sama balustrada oraz schody). Neytiri na tym zdjęciu wygląda co najmniej jak nastolatka więc szkoła funkcjonowała najprawdopodobniej kilka lat wcześniej, natomiast Grace jest w postaci Avatara. Norm pojawił się na Pandorze dopiero w trakcie filmu, gdyż Grace przy pierwszym spotkaniu mówi: Słyszałam o Tobie wiele dobrego. Z filmu wynika również, że do szkoły uczęszczała również Mo'at, bo mówi po angielsku.
Pozdrawiam
Nie macie pojęcia jak jestem Wam wdzięczny ;* Ale kontynuujmy, im więcej szczegółów tym lepiej. Chciałbym aby to był w miarę dobry fanfic ;)
Dużo informacji można znaleźć na stronie http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Avatar_Wiki