7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822839
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jak oni nazywali tego jeźdźca czerwonego megaptaka?

ocenił(a) film na 7
czamczak

bo mnie to zarówno nurtuje jak i za mną chodzi

ocenił(a) film na 7
czamczak

Toruk Makto. Chyba. Jakoś tak. W każdym razie, sam ptak nazywa się Toruk, w wolnym tłumaczeniu pomarańczowe jebadło

ocenił(a) film na 10
devo1992

Czy nie było wam żal Ikrana który należał do Jake'a? Miała to być więź na całe życie, nierozerwalna itp. a jak tylko pojawiła się okazja żeby dosiąść większego ptaka Jake skorzystał bez wahania :)

ocenił(a) film na 7
elkociak

no, powinien dochować mu wierności - w końcu go oswoił i walczył z nim. Takiej więzi się nie łamie. To nie jest sprawiedliwe.

elkociak

Musial.
Ale tak, zal.

ocenił(a) film na 10
elkociak

ten czerwony zjadl tego
mniejszego.,......................................................

ocenił(a) film na 10
elkociak

Wydaje mi się że Jake wcale go nie opuścił. To Ikrany łączą się z jednym jeźdźcem na całe życie a nie odwrotnie. Więc Jake przesiadając się nie musiał go opuszczać. A Toruka Jake wypuścił pod koniec filmu, więc prawdopodobnie z własnym banshee w dalszym ciągu pozostał związany. Mam nadzieję że jasno to opisałem:| Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
devo1992

No właśnie słyszałem to tłumaczenie już wcześniej, ale ciągle nie wiem kto je wymyślił

czamczak

jak sie nazywało te połączenie z ikranem, albo innym zwierzakiem ? ? ? ;] bo nie potrafię sobie przypomnieć, a to nie daje mi spokoju...

ocenił(a) film na 1
Zylus

Czasem nie kupa żuka gnojada?

ocenił(a) film na 9
poyeBananka

benczi czy jakos tak na pewno zle pisze ;p

poyeBananka

Nie, to jest akurat to co dostajesz codziennie na obiad.

ocenił(a) film na 10
Zylus

Więź nazywała się w języku Navi'i Tsahelu. Po angielsku bond. W scenie gdy Jake dojeżdża "konia" Neytiri mu o tym opowiada.

ocenił(a) film na 8
Zylus

Tsa'Heelu dokładniej. A może napisy miałem nie te...?

ocenił(a) film na 9
czamczak

Kwestia "co się stało z pierwszym smokiem Jake'a?" jest raczej prosta.
Na końcu Jake mówi, że uwalnia Toruk'a i widzimy jak ten leci sobie heeeeeen po nieboskłonie. Więc można się domyśleć, że stara więź pozostaje, a w dajmy na to "dwójce" znowu Jake będzie na swoim pierwszym smoku ;)

użytkownik usunięty
Striderr

słuszna uwaga

ocenił(a) film na 9
czamczak

Pytanie w temacie: kto jeszcze był pewny, że Jacek będzie fruwał na Toruku, gdy jego kocica powiedziała mu, że Toruk Makao był ogromnie szanowany etc itp itd?