Witam mam małe pytanko do bardziej wtajemniczonych w temat kin 3D, gdzie lepiej pójść na ten film do kina Helios czy IMAX??? Prosiłbym również o uzasadnienie :)
Pozdrawiam
Nie mnóżmy 100x tego samego tematu. Był już poruszany tu: http://www.filmweb.pl/topic/1254910/Do+jakiego+kina+pójdziesz.html i tu http://www.filmweb.pl/topic/1186261/3d+z+napisami.html i tu http://www.filmweb.pl/topic/1246682/Avatar+-+Imax%2C+czy+zwykłe+kino.html ...
Dzięki za odpowiedź, ale właśnie chodziło mi o to żeby to usestymatyzować, ponieważ w poprzednich tematach nie doczytałem się jasnego rozstrzygnięcia sprawy :)
Dlatego ponawiam proźbę o wyrażenie opini :)
Rozumiem, też wolałabym, żeby wszystko było w jednym temacie. Ale z drugiej strony... usestymatyzować się chyba nie da, bo jedna i druga opcja ma swoje wady i zalety. Od siebie mogę napisać, że przeczytałam chyba każdą możliwą opinię, która padła tu, na imdb, czy innych stronach... I nadal nie jestem w 100% pewna, ale raczej zostanę przy pierwszym wyborze. Czyli IMAX. Później dopiero wybiorę się do jakiegoś mniejszego kina, by zobaczyć kopię cyfrową. To, gdzie pójdziesz, zależy od indywidualnych wymagań. Jeżeli męczy Cię kino 3D - lepiej zrezygnować z IMAXa. Projektory cyfrowe, zapewniają chyba dużo większy komfort.
Kaileena_Farah
Dzięi za radę i zrozumienie :) i mam jeszcze jedno małe pytanko, bo w tym nie siedze :), jaka jest różnica między kinem cyfrowym a analogowym??
Cyfrowe oferują dużo lepszą jakość, szczegółowość i ostrość obrazu, film można puszczać tysiące razy i nigdy traci na jakości (w przypadku analogowych, kopia po kilku tygodniach wygląda gorzej niż na początku...)
Czyli na Avatar'a najlepiej sie wybrać do Łódzkiego imax'a albo do kin 3D typu Helios, dobrze zrozumiałem?? :)
Na premierze - jakość będzie wszędzie taka sama ;) Analog w wersji IMAX będzie chyba wyglądać lepiej (biorąc pod uwagę kosmiczną wielkość ekranu). Natomiast cyfra sprawdzi się lepiej w mniejszych kinach. Ale tak, jak pisałam wcześniej - są i wady i zalety...
Niekoniecznie, Kuknij na mój temat pt. "Do jakiego kina pójdziesz" tam też jest to poruszone. Tam Kazioo napisał, że pewne osoby twierdzą, iż nie ma nic lepszego niż analogowy Imax :P
ok dzięki wszystkim za odpowiedzi, przeanalizowałem wszystko i wiem na pewno że pójdę na conajmniej dwa seanse Avatar'a. I teraz mam ostatnie pytanko połączone z proźbą: do jakiego kina poszlibyście na pierwszy seans do heliosa w opolu czy do imaxa w łodzi?? :)
Ja nie pójdę ani do Heliosa ani do Łodzi :P IMAX w Katosach i to chyba ze dwa razy a potem może na cyfrówkę do Multikina ;) Ale jak masz możliwośc to szturmuj Imax'a obojętnie jaką kopię :)
Ja się trochę (trochę bardzo) boję braku ostrości na ekranie IMAXa... Czy to w przypadku kopii analogowej, czy cyfrowej. Ale może nie będzie źle.
Ja sie boję dwóch rzeczy odnośnie Avatara. Tej ostrości i napisów, żeby za bardzo nie przeszkadzały, można było je łatwo przeczytać nie tracąc przy tym uwagi na filmie. O resztę się nie boję, Cameron da radę, jestem pewien :)
Napisy to przy ewentualnym braku ostrości - nic strasznego. W końcu film jest angielskojęzyczny (pomijając Na'Vi), więc nie będzie większych problemów z jego zrozumieniem, raczej ;) Ale dla wygody - jasne, że sensownie zrobione napisy się przydadzą.
Jeszcze raz wielikie dzięi wszystkim za odpowiedzi, postanowiłem że pierwszy seans zobacze w imaxie w łodzi potem helios opole i może sie skusze jescze na katowice ale jest to mało prawdopodobne choć możliwe(wszystko zalezy od tego jak bardzo film mi sie spodoba :) )
Z kolei jakby ktoś potrzebował porady architekta to służę pomocą :)
Pozdrawiam i jescze raz dzięki
Ranking wg Jima Doreya:
1. IMAX 3D FILM (analogowy)
2. REALD XL (niedostępny w Polsce)
3. REALD (niedostępny w Polsce)
4. DOLBY 3D (wszystkie zwykłe Polskie kina, niektórzy uważają, ze lepsze od RealD)
5. IMAX 3D DIGITAL
Czemu Imax na pierwszym miejscu, a Imax digital na ostatnim?
- "IMAX cyfrowy jest do kitu, głównie na małe odległości od ekranu."
------------------
I agree with Jim - IMAX 3D Digital would be the last on my list too. IMAX Digital screens push the seats up way too close to the screen, so combined with the 2k resolution, you will notice severe artifacts, including the screen door effect of seeing the spaces between pixels.
----
I think that's how I saw it for the 16 minute preview, and didn't notice any artifacts.
------------------
Niektórzy twierdzą, że można dostrzec piksele, jeśli się ich szuka na ekranie i siedzi się w którymś z przednich rzędów (od połowy w dół).
Łódzki cyfrowy Imax ma ponoć duży ekran - adaptowany z analogowego, więc ten problem tym bardziej może być widoczny, chociaż pewnie mało kto będzie w ogóle zdawał sobie z tego sprawę.
Chociaż tutaj -> http://www.audiostereo.pl/IMAX_3D___wrazenia_i_recenzje_filmow_56925.html
można wyczytać z opinii ludzi, że ekran jednak pomniejszyli, więc problemu pikseli może w ogóle nie być (ale za to ekran mniejszy).
(le ludzi tyle opinii ehhh ;p)
"Do Łodzi w ciągu tygodnia dojedzie z Kanady specjalny cyfrowy ekran, pierwszy tego typu w tej części świata. Jest on o dwa metry mniejszy od obecnego ekranu w IMAX-ie, jednak jeszcze polepsza jakość obrazu."
"specjalny cyfrowy ekran" - WOW, pewnie składa się z samych zer i jedynek, że taki "cyfrowy"! haha ;)
Chyba coś zabolało, chociaż nie miałem takiego celu. Ja mam wrażenie, że ciebie strasznie boli fakt, że nie masz cyfrowego pod ręką :) A ja w żaden sposób do łódzkiego IMaksa nie jestem uwiązany:)
Sam raz piszesz, żeby "oszołomów z MarketSaw" nie słuchać, a raz każde ich słówko cytujesz z czcią nabożną:) W poście wyżej przytaczasz tezę i po jednej wypowiedzi za i przeciw, przy czym ta wypowiedź za jest oparta na hipotetycznej wiedzy piszącego, a odpowiedź przeciw - na empirycznych doświadczeniach autora. Co więcej - piszesz (straszysz), że są jakieś wielkie problemy, a w takim łódzkim Imaksie jeszcze większe, po czym dodajesz, że... "pewnie mało kto będzie w ogóle zdawał sobie z tego sprawę" :D Potem znowu, że problemu może nie być ;) Jak to nie jest FUD, to co to jest? I nie spinaj się tak, nie ma potrzeby.