jak w temacie.
przeczytałem scenariusz i przejrzałem książkę i zauważyłem kilka nieścisłości:
- Warkocz: pełni różnoraką funkcję: podłącza Na'vi do zwierzątek, drew itd..., jednak jedna z jego funkcji w scenariuszu została zanegowana w książce, a mianowicie rozmnażanie.
Przyjmując że w filmie pokazano wszystkie sceny intymne, i wracając do wydarzeń z przed świetnej kwestii Grace w wiosce Na'vi "Oh shit!" skłaniam sie ku scenariuszowi:
"Jack- We we're mating?
Neytiri - Yes.
Jack- Cool."
nie jest to dosłowne ( nie chce mi się szukać w scenariuszu) ale mniej więcej tak to szło
nizałem jeszcze jedną rozbieżność ale nie mogę jej sobie teraz przypomnieć, najwyżej dopisze później
Warkocz chroni zakończenia nerwowe, do tworzenia "więzi" z innymi istotami Pandory. Nie ma tu rozbieżności, w filmie jest tylko kwesta więzi, a w książce jest opis, jak więź powstaje. Teoretycznie wersja reżyserska ma zawierać coś więcej na ten temat. Pożyjemy, zobaczymy.
http://pl.james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Mi%C5%82o%C5%9B%C4%87_Na%27vi
Tu masz wszystko na temat ich miłości i warkoczyku podczas stosunku/
Warkocz służy do osiągania harmonii "duchowej", "dostrojenia się" do siebie i zawarcia ślubu na całe życie. Poza tym Na'vi mają narządy płciowe podobne do ludzkich służące do rozmnażania. W scenariuszu oni się łączą warkoczami, potem jest "Later" w którym wiadomo że się kochali już bezpośrednio. Krotka rozmowa i "We are mated for life", to znaczy "Jesteśmy dobrani, skojarzeni, połączeni w parę na całe życie". Potem jest dość śmieszna rozmowa. Jake jest zdziwiony a ona robi "Och, nie mówiłam ci?", potem on mówi że "ok, jak dla niego bomba". :P