7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822538
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wczoraj dane mi było być na tym wspniałym filmie w Niemczech i naprawdę się nie zawiodłem . Z początku myślałem ,że akcja filmu zacznie się gdzieś na ziemi ,gdzie tytułowy bokater Jake Sully przygotowuje się do wylotu w kosmos ,lub też będzie opisana jego długa ziemska historia. Jednak nie, odrazu jesteśmy na statku kosmicznym i już od tej pory pozostajemy w fotelach z szeroko otwartymi oczami obserwując losy mieszkańców Navi i jak to zwykle bywa zmieskich agresorów.

Od zawsze byłem fanem filmów Camerona ,a jego dzieło "Obcy decydujące starcie " to był poprostu odlot. W filmie można odrazu poznać myśl tego kultowego reżysera : roboty , w których wnętrzu stoją ludzi i nimi sterują ,typowe helikoptery czy też statki kosmiczne , to wszystko wizja Camerona. W każdym wehikule widać najdrobniejszy szczegół ,widać jego ogromność i wspaniałośc.

Sam lud Navi to nacja nie zagrażająca ludziom ,a wręcz przeciwnie - kochająca naturę i wszystko to co z nią związane. Zapewniam was, nie będziecie się nudzić od pierwszej do ostatniej minuty. Na końcowych napisach leciała piosenka Leony Lewis " I see You " - wszyscy widzowie wstali i obejrzeli tę parę minut z żalem ,że po prawie 3 godzinach to już koniec.

Powiem jedno ,wczoraj zaczęła się nowa era w dziejach kina 3D ,tylu kolorów ,barw ,szczegółów itd nie widziałem do tej pory . Zycze wam tylu wrażeń co my mieliśmy !! Nie jestem krytykiem filmowym i przepraszam za swój laciki opis.

Tu taka malutka fotka z kina , w którym byłem:

http://nasza-klasa.pl/profile/2944234/gallery/album/2/874

ocenił(a) film na 10
TomaszB

Czy efekt 3D jest faktycznie oszałamiający? Jest choć częściowe wrażenie jakby się było w środku akcji?

pozdr

ocenił(a) film na 10
shirak0

Heja ,a więc efekty są naprawdę super ,niektóry istoty wprost wfruwają do sali kinowej , czasami gdy Neytiri strzela z łuku - to strzały wprost wpadają na widza. Super wyglądaja tez hologramowe mapy drzewa na którym i pod którym mieszkają rdzenni mieszkańcy Pandory ,a które to pokazuje Jake'owi Pułkownik Quaritch . Film się rozgrywa w roku 2154 ,więc zobaczycie w trójwymiarze jak wyglądają ekrany monitorów komputerów przyszłości. Ale jak mówię ,najpiękniej wygląda fauna i flora Pandory - szczególnie w nocy. Nie psujcie efektu idzcie tylko na 3D ,a oglądanie na ekranie kompa to profanacja.

Miłych wrażeń !!

ocenił(a) film na 10
TomaszB

No to pysznie:)
Czy taki efekt 3D towarzyszy nawet w takiej sytuacji jak ogląda się na ekranie idących np bohaterów? Ma się wrazenie jakby byli obok ciebie?

ocenił(a) film na 10
shirak0

Na zdjęciu jak widze byłes w kinie 3D Digital. Ciekaw jestem czy w Imaxie ten efekt będzie jeszcze bardziej oszałamiający.
Bolały oczy?

dzieki za odpowiedzi;)

ocenił(a) film na 10
shirak0

Efekty wgniatają w fotel ,naprawdę nie ma minuty nudy . A oczy nie bolały ,raczej po paru godzinach ciężkie okulary zaczęły uwierać. Bryle niestety trzeba było oddać, troszkę szkoda bo myślałem ,że jak zapłaciłem 1 Euro więcej to będę mógł je zabrać na pamiątkę...niestety

ocenił(a) film na 9
TomaszB

heh .. myslales ze po zaplaceniu 1 euro zostana ci okulary :D takie okulary kosztuja ok 300 zl.

ocenił(a) film na 10
scotyy

Bardzo szkoda ,bo wyglądały solidnie :-(((

ocenił(a) film na 10
shirak0

Czasami są takie momenty, a już naprawdę fantastycznie wygląda pobudka załogi statku kosmicznego ,która wybudza się z 5 letnigo snu i wychodząc z cyber łóżek unosi się w stanie nieważkości .

ocenił(a) film na 3
TomaszB

zazdroszcze jak nigdy!:) sam sie juz nie moge doczekac premiery w kraju (za tydzien!!!!:).

ocenił(a) film na 1
TomaszB

Panie tomaszu ,nie podniecaj się tak,kino to nie tylko efekty specjalne.
mam nadzieje że z czasem to zrozumiesz

ocenił(a) film na 10
Karatos

Efekty specjalne są częścią obrazu, a obraz jest podstawowym elementem
kina. Fabułę można zapisać w książce. Film trzeba pokazać. I to jak
najlepiej. Efekty specjalne są bardzo ważne! :)

ocenił(a) film na 10
Karatos

Ja sie nie podniecam panie Tryderus ,tylko mówię o swoich pierwszych wrazeniach ,dobrze wiem ,że to efekty specjalne ,a moze pan byc pewny ,że juz to dawno zrozumiałem...