Czy ktoś zauważył, że Na'vi mają 4 palce a Avatary 5?:) Zauważyłam to wprawdzie tylko u Jake'a i Naytiri, ale może ktoś zwrócił na to uwagę i jest w stanie powiedzieć czy z innymi Na'vi/ Avatarami było tak samo? A jeśli tak to może ktoś ma pomysł dlaczego tak jest?
Trza było oglądać film, przeczytać opis filmu albo obejrzeć trailer.
Na'vi mają 4 palce. Avatary to połączenie DNA człowieka i Na'vi -i tak mają 5 palców.
Tłumaczy to moją kłótnię z dziewczyną odnośnie ilości palców u Na'vi(ja liczyłem u Jake'a) .
Prawdopodobnie wynika to z tego, że jak mówią w filmie DNA Avatarów to zmieszanie DNA ludzkiego i Na'vi.
Oglądałam film, nawet dwa razy, czytałam opis i oglądałam trailer. Wiem, czym jest avatar. Jednak wszystkie inne cechy genetyczne avatary przejmują z plemienia Na'vi, więc dlaczego palce zostały? Skoro osiągają 3 metry wzrostu, mają ogony, szpiczaste uszy, świecące twarze i dziwne warkocze, które tworzą "więzi" to dlaczego nie mają tylu palców ile normalne istoty z plemienia Na'vi?:)
Nie wiem nie jestem genetykiem ;)
Może po to, aby były rozpoznawalne i aby mogły się posługiwać ludzkimi narzędziami w łatwy sposób.
Właśnie, teoretycznie może to trochę przeszkadzać w normalnym życiu na Pandorze :). Wiec dlaczego ich "okaleczyli".
daj spokój przecież avatary nie były do normalnego życia na Pandorze to był tylko taki biologiczny robot - operatorem był człowiek który ma 5 palców więc by mógł dobrze operować avaterem i być sprawny to ten też musiał mieć takie dłonie jak człowiek
Pięć palców jest po prostu lepszym rozwiązaniem.
Pytanie jakie mi się nasuwa, to jak rosną Na'vi włosy, że same zaplątują się w warkocz.
masz oczywiście na myśli "łącze" a nie włosy
to chyba nie był warkocz tylko splot - jak sznurek
widzimy dorosły produkt avatara w "kąpieli" gdzie ten splot już jest
wyjscia są dwa - jest to naturalna osłona łącza która rośnie właśnie w ten sposób , albo naukowcy znajacy ważność tego "narządu" dla ochrony zaplataja gdy avatar jest jeszcze hodowany - ja wybieram pierwszą wersję