7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822880
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Czy ktoś zauważył, że Na'vi mają 4 palce a Avatary 5?:) Zauważyłam to wprawdzie tylko u Jake'a i Naytiri, ale może ktoś zwrócił na to uwagę i jest w stanie powiedzieć czy z innymi Na'vi/ Avatarami było tak samo? A jeśli tak to może ktoś ma pomysł dlaczego tak jest?

ocenił(a) film na 10
joschi

Trza było oglądać film, przeczytać opis filmu albo obejrzeć trailer.

Na'vi mają 4 palce. Avatary to połączenie DNA człowieka i Na'vi -i tak mają 5 palców.

ocenił(a) film na 6
joschi

Tłumaczy to moją kłótnię z dziewczyną odnośnie ilości palców u Na'vi(ja liczyłem u Jake'a) .

Prawdopodobnie wynika to z tego, że jak mówią w filmie DNA Avatarów to zmieszanie DNA ludzkiego i Na'vi.

Czerny

Oglądałam film, nawet dwa razy, czytałam opis i oglądałam trailer. Wiem, czym jest avatar. Jednak wszystkie inne cechy genetyczne avatary przejmują z plemienia Na'vi, więc dlaczego palce zostały? Skoro osiągają 3 metry wzrostu, mają ogony, szpiczaste uszy, świecące twarze i dziwne warkocze, które tworzą "więzi" to dlaczego nie mają tylu palców ile normalne istoty z plemienia Na'vi?:)

ocenił(a) film na 6
joschi

Nie wiem nie jestem genetykiem ;)

Może po to, aby były rozpoznawalne i aby mogły się posługiwać ludzkimi narzędziami w łatwy sposób.

Czerny

Może żeby ludzie w Avatarach nie musieli uczyć się posługiwać czterema palcami :D

ocenił(a) film na 10
joschi

Właśnie, teoretycznie może to trochę przeszkadzać w normalnym życiu na Pandorze :). Wiec dlaczego ich "okaleczyli".

goodmix

daj spokój przecież avatary nie były do normalnego życia na Pandorze to był tylko taki biologiczny robot - operatorem był człowiek który ma 5 palców więc by mógł dobrze operować avaterem i być sprawny to ten też musiał mieć takie dłonie jak człowiek

ocenił(a) film na 6
goodmix

Pięć palców jest po prostu lepszym rozwiązaniem.

Pytanie jakie mi się nasuwa, to jak rosną Na'vi włosy, że same zaplątują się w warkocz.

Czerny

masz oczywiście na myśli "łącze" a nie włosy
to chyba nie był warkocz tylko splot - jak sznurek
widzimy dorosły produkt avatara w "kąpieli" gdzie ten splot już jest

wyjscia są dwa - jest to naturalna osłona łącza która rośnie właśnie w ten sposób , albo naukowcy znajacy ważność tego "narządu" dla ochrony zaplataja gdy avatar jest jeszcze hodowany - ja wybieram pierwszą wersję

ocenił(a) film na 10
joschi

Ja zauważyłem jeszcze jedną cechę. :D Avatary mają brwi, a Na'vi nie. :)

ocenił(a) film na 10
LukeR87

To by znaczyło z kolei, że Na'vi się nie pocą (a przynajmniej ich głowy).

ocenił(a) film na 10
slavia9

Zazwyczaj ludzie, żyjący w ziemskiej dżungli nie pocą się, ponieważ pot przyciąga różne robactwa. Pewnie navi tak samo.