7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823400
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

No coz swiezo po seansie w multipleksie w a jakze 3d musze powiedziec ze film mnie nie zawiodl ale moze wiaze sie to z faktem, ze nie oczekiwalem 8 cudu swiata:)
Fabula jest banalna, sztampowa i w pelni przewidywalna - historia standard.
Swiat Pandory natomiast faktycznie jest bajkowy i wyglada wysmienicie, ale mam tu na mysli krajobrazy i flore. Co do fauny to tu raczej braklo swiezosci no bo pewna wariacja ma temat nosorozca czy pumy to troche malo:)
Ogolnie mimo ze film jest dlugi to sie tego nie odczuwa bo jest to bardzo przyjemne kino, pod warunkiem ze nie oczekuje sie majstersztyku pod kazdym wzgledem i w ogole przelomu w kinie bo nie jest to ani jedno ani drugie lecz zwyczajnie kawal dobrej rzemieslniczej roboty.
Jak dla mnie (za w sumie brak orginalnosci) 7.5/10

icebergus

Podzielam twój pogląd iż fabuła jest banalna. Podobała mi się wizja przyszłości w tym filmie, jakby to rzec - jest rozwinięciem obecnej wiedzy i zgodna z potencjalnymi kierunkami jej rozwoju, w miarę zgodna z prawami fizyki, co lubię w filmach science-fiction.
Przełom to może i będzie - techniczny. Chwilami gubiłem się co tu zrobił komputer a co zostało nakręcone kamerą. Pod tym względem majstersztyk i choćby dlatego warto go zobaczyć, ale koniecznie w 3D. Filma wzbudził we mnie jedną refleksję - ile lat dzieli nas od filmów bez aktorów, gdzie postacie będą generowane komputerowo. Czy ludzie w ogóle będa chcieli ogladac takie filmy? Czy da się zatąpić aktora?

ocenił(a) film na 10
RobertGdy

W filmie tym grają aktorzy i nie jest on zwiastunem generowania wirtualnych aktorów i obywania się bez nich. A wręcz dokładnie odwrotnie, dzięki avatarowi wiadomo, że bez aktora nie da się obejść.

ocenił(a) film na 10
Negative

a to oznacza, ze gra aktorska staje sie znacznie trudniejsza, bo ak´torzy musza oddac prawde postaci wraz z jej uczuciami i emocjami praktycznie bez zadnej dekoracji- w studio o pustych scianach...

jar_jar

No to prawda, czesto nawet bez partnera - prawie jak dubbing:D
Zobaczymy w jakim kierunku dalej pojdzie kino a poki co nie spodziewalbym sie rewolucji:)

ocenił(a) film na 8
icebergus

film cieszy oko tyle powiem widoki wspaniale piękny świat pandory, ale spodziewałam się czegoś więcej, i tylko czekałam czekałam i czekałam, a
film się skończył...8/10 za wyobraznie

ocenił(a) film na 3
icebergus

lepiej by nie nastapila.. Cenie dobre aktorstwo.. A nie latanie w czujnikach ruchu i dorabianie wiekszosci
komputerowo ;] Wizualizacja odrywa nas od tego co pokazuje aktor..