mam pytanko. wiec czym jest ta pandora( planeta, ksiezyc) i co to bylo to takie duze w tle. ziemia?
a tak w ogole film baardzo przewidywalny ale ma dobre efekty specjalne, niezle wykreowany swiat na tej pandorze i no oczywiscie mnie sie bardzo muzyka podobala ;))
pzdr ;p
Muzyka rewelacyjna jak i caly swiat. Ale moja droga Pandora jest o 5 lat swietlnych od Ziemii, wiec nie ma szans zeby to byla ziemia :)
Najpierw pytasz się o takie rzeczy, a potem piszesz, że widziałaś film. Co robiłaś w kinie?
PS.
"i co to bylo to takie duze w tle. ziemia?"
Niech pomyślę. Ziemia raczej nie jest fioletowa... I jest na niej trochę więcej wody.
taka opinnia nawet mnei sie podoba i jest idealna co do tego filmu, Ja tez nie zajarzylem co to dokladnie za planeta itp. a reszta piekna :)
To duże w tle to taki Jowisz, tylko pomalowany na niebiesko :) tak jak wszystko w tym filmie :)
Na poważnie akcja dzieje się w układzie Alfa Centaura, 4.3 lat świetlnych od Ziemi. Wokół jednej z dwóch gwiazd krąży olbrzymia gazowa planeta nazwana Polyphemus. Wokół niej krąży księżyc, wielkości mniej więcej Ziemi, nazwany Pandora. I to na nim żyją Na'vi i tam też dzieje się akcja.
Cameron zadbał nawet o to, żeby na wieczornym niebie, pokazanym w czasie kiedy Jake zwołuje klany, widoczna była druga gwiazda układu (A. Cen jest podwójna, plus trzecia Proxima). Kolejny szczególik a'la real.