PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211569
6,1 66 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

A ja myślę

ocenił(a) film na 8

że Quicksilver jest typową zagrywką uderzającą w konkurencyjne DC Cinematic Universe. Wrzucą teraz superszybkiego kolesia, a widzowie będą robić "łaaaaał to ale fajnie wygląda tego jeszcze nie było ale fajny ten kłiksilwer" kiedy będzie napie*dalać. A kiedy pojawi się Flash będzie "uuuu zerżnęli z avendżersów".
Takoż uważam.
Dodam, że pomysł wsadzenia do Marvel Cinematic Universe mutantów jest kompletnie zje*any. Oczywiście imho.

ocenił(a) film na 8
Czerwon_Kat

Rodzeństwo Maximoff dosyć wcześnie pojawiło się w Avengers, więc pasują do tego filmu bardziej, niż np. Spider-Man. Nie ma w tym nic dziwnego.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Ale mutanty nie przynależą do filmowego unwerum Marvela, nie wmówisz mi więc, że ta dwójka pasuje bardziej od Spider-Mana. Właściwie, to w ogóle nie pasuje. A warto zaznaczyć, że pełno jest innych ciekawych superherosów, którzy świetnie wpasowali by się w produkcję, a do których Disney ma prawa. Polityka.

ocenił(a) film na 8
Czerwon_Kat

Nie przynależą, bo jeszcze nie zostali wprowadzeni. Ant-Man, Dr Strange czy Black Panther też jeszcze nie należą.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Mówię o mutantach ogółem. A o ile mi wiadomo X-meni ich przeciwnicy stanowią osobne uniwersum filmowe.

ocenił(a) film na 8
Czerwon_Kat

Owszem, ale Pietro i Wanda są też istotną częścią Avengers (już od 1965 roku), więc to nie jest jakiś gościnny, wymuszony występ postaci niezwiązanych z tą grupą.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Ale są mutantami, a mutanci nie są częścią MCU.
A w ogóle to jestem ciekaw jak wyjaśnione zostanie pochodzenie ich mocy.

ocenił(a) film na 8
Czerwon_Kat

Fakt, to jest dosyć ciekawe, jako że nie mają prawa wspomnieć o Magneto. Ale wydaje mi się (chociaż nie jestem pewien, czy czegoś nie mylę), że bliźniaki na początku nie wiedziały, że są dziećmi Magneto, więc może wykorzystają ten motyw.

ocenił(a) film na 7
Czerwon_Kat

Widzę, że masz mnóstwo mocnych argumentów... chwila cały czas wałkujesz jeden...
Częścią Marvelowego uniwersum filmowego jest to CO JUŻ SIĘ UKAZAŁO W FILMACH MARVELA I NIC WIĘCEJ. Ukażą się Quicksilver i SW to staną się częścią. Ba, nie masz najwyraźniej jak ważne dla Avengersów są to postacie skoro piszesz co piszesz.
Jak np o durnocie na temat wrzucania Pietra bo Flash. Sensu w tym nie ma żadnego. Założenie, że wrzucanie ważnych dla teamu postaci nie ma sensu dlatego, ze w filmie nie można użyć słów Magneto i mutant (o ile studia się nie dogadały po cichu co by mnie nie zdziwiło). Rzeczywiście nie mają szans wyjaśnić tego w inny sposób? Albo zrobić tak by info było, a prawnicy nie mogli się przyczepić?

Czerwon_Kat

Pewnie będą je mieć tak jak w komiksie od urodzenia, za to nikt nie nazwie ich wprost mutantami (co ma sens, bo z dotychczasowych filmów MCU wynika, że problem znacznej liczby mutantów nie istnieje w tym świecie) i nie wspomni o ich ojcu.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Whedon nie wie jak wykorzystać moce nowych solowych Avengersów, więc napalił się na ściągnięcie muatntów, bo mają ciekawsze moce.

ocenił(a) film na 8
deamon82

Jakie ściągnięcie? Rodzeństwo wstąpiło do Avengers mniej więcej w tym samym momencie, co Hawkeye.

ocenił(a) film na 8
Madoq

Ale mógłby skorzystać z innych postaci, gdy większe prawa do tej dwójki ma FOX.

deamon82

Trochę to śmieszna sytuacja,bo Marvel chciał wprowadzić Quicksilvera nim dadzą Flasha w Justin League. A teraz sie okazuje że Fox ich wyprzedził i da Quicksilvera w nowej części X-menów :P

ocenił(a) film na 8
kamilx98

Singer już chciał Quicksilvera w First Class, ale że osadzili akcję w latach 60-tych, więc zrezygnowano z postaci.
Rok temu wpisał tą postać do skryptu Days of Future Past, a teraz go oficjalnie potwierdził. Whedon powinien trochę się orientować, szczególnie gdy idzie o postacie dzielone z FOX. Marvel prowdzi jakieś głupią politykę wojenek, chcieli utrzeć nosa DC. Kto dołki kopie, ten sam w nie wpada.

ocenił(a) film na 5
kamilx98

Marvel równie dobrze może teraz wprowadzić te postacie do Thora 2 lub CA 2 , w scenach po napisach tylko, że ja osobiście nie widzę w takich działaniach żadnego sensu. Zresztą nawet jeśli się przyjmie, że FoX by się z Marvelem dogadał i połączyli uniwersa to na tym etapie i tak było by to totalną głupotą.

deamon82

A może ściągnął ich, bo zawsze stanowili ważną część historii grupy? :P Pietro i Wanda są bardziej związani z Avengers niż światem mutantów. Nigdy nie należeli do X-Men (Pietro przynależał do X-Factor, ale bardzo krótko), zarówno w uniwersum głównym czy Ultimate.

ocenił(a) film na 8
SS_93

Ja tam od dzieciństwa ich wiążę z X-Uniwersum, nie czytałem komiksów Avengers, nie wiem czy były w TM-Semic. Quciksilvera pamiętam z wpominanego X-Factor. Ale nie kojarzę też ich by wystąpili w jakiejść kreskówce o Avengers. Za to w tych o X-Men, byli w każdej: TAS, Evoluton oraz Wolverine & The X-Men. To są mutanci, dzieci Magneto, więc ich miejsce jest w świecie X-Men.

deamon82

W świecie X-Men są jedynie jako dzieci Magneto, reszta ich życia to raczej domena Avengers.

I kreskówki mają taką samą wartość jak uniwersum kinowe - są tylko alternatywnymi światami. Nic dziwnego, że wykorzystywały wątek rodzinny, bo dzięki temu Magneto jest ciekawszy jako postać. W filmach będą w X-Menach i Avengers, więc każdy powinien być zadowolony, zamiast pluć na jakąś produkcję. Zwłaszcza, że Wanda i Pietro pewnie będą mutantami, tylko nikt o tym nie wspomni, bo są rzadkimi okazami. W MCU ludzie zdają się podniecać dopiero superbohaterami, a więc idąc tokiem dedukcji - mutanci z nadnaturalnymi zdolnościami tam nie występują = nie ma uprzedzeń do mutantów (a więc nie musi być tej nazwy).

I nie ma jak dla mnie czegoś takiego jak X-Uniwersum, mutanci zawsze byli zrośnięci z resztą świata,czy w animacjach (a w obydwu serialach animowanych X-Men mamy wątek Kapitana Ameryki), czy to w komiksach np. obecne X-Factor to przecież detektywistyczna grupa, która ma na celu rozwiązywanie spraw superbohaterów. Przez ostatnie lata zazwyczaj wyśmiewała stronienie Cyclopsa od ludzi i jego metody na utrzymanie gatunku. Zresztą w tym komiksie do czasów Avengers Academy miał ostatni jakiś interesujący wątek.