Nie czytałem komiksów, więc nie wiem, czy np. była w nich mowa o miejscu, które wystąpiło w filmie, a w którym Thor zanurza się w jakimś źródle wody między skałami. Może ktoś wyjaśni dokładnie co to za miejsce?
Druga sprawa dotyczy Visiona. Jak rozumiem powstał z wyprodukowanych komórek ludzkich powiązanych w jeden organizm przez vibranium. Ale czym wobec tego była świadomość Visiona? W sensie - nie łapię tej koncepcji z Jarvisem.
Pytanie trzecie: kamień z berła Lokiego ma właściwość nadawania ludziom supernaturalnych mocy?
Z góry dzięki za wyjaśnienia.
Witam. Odpowiadam z pamięci. Film widziałem przedwczoraj w kinie.
Ad1. Z tego co wyłapałem, to Thor zanurza się w mitycznym źródle wiedzy. W filmie nie pokazują w jaki sposób je odnalazł, tzn. pomógł mu w tym profesor. To miejsce, to taki święty grall i pewnie z jego poszukiwan można by było zrobić osobny film, no ale reżyserowi zależało na tym, żeby pokazać że Thor wszedł i doznał kompletnej wizji zapoczątkowanej przez Scarlet Witch. Dzięki temu doprowadza do zakończenia procesu kreacji Visiona.
Ad. 2 Jarvis był najbardziej inteligentną maszyną jaką Stark stworzył, ale nie był sztuczną inteligencją. Kiedy jego program łączy się z mocą kamienia nieskończoności, Jarvis zyskuje świadomość i własne "życie". Zauważ, że AI Ultrona nie powstałoby gdyby nie berło.
Ad3.Tak. Kamień nieskończoności ukryty w berle Lokiego jest jednym z pięciu Kamieni Nieskończoności (infinity stone - poszukaj na Wikipedii ), najpotężniejszych artefaktów w Uniwersum Marvela (z tego co pamiętam). Dlatego właśnie Thanos (facet z fioletową gębą znany ze scen po napisach w Avengers, Thor 2, Guardians of the Galaxy, ) snuł intrygi jak dorwać te kamienie. Nie wiem dlaczego do tej pory sam nie ruszył dupy ze swojego tronu. Widać były ku temu jakieś powody, może nie chciał zaalarmować jakichś potężniejszych istort, póki nie posiądzie mocy połączonych kamienii. Dowiemy się wszystkiego w Avengers Infinity wars.
To tak z na szybko z głowy. Ktoś tu pewnie pojedzie niedługo konkretnymi danymi:). Pozdrawiam
To jeszcze raz ja;). Mała acz ważna poprawka kamieni jest 6:). Tu masz pełne info http://en.wikipedia.org/wiki/Infinity_Gems