PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 211 tys. ocen
7,2 10 1 211297
6,1 61 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

czy tylko mnie boli że będzie powtórka z rozrywki jeśli chodzi o bitwe (zapewne końcową) ? Moim zdaniem bardziej epickie by było gdyby walczyli z tym jednym prawdziwym ultronem. Byłoby tak bardziej epicko i.... nowo/świeżo jak kto woli xD

Hlontro

Zgadzam sie z toba za duzo tych ultronow moglby byc jeden. Ciekawe kto go zabije? Pozdrawiam piszcie swoje propozycje postaci ktore moglyby zabic ultrona.

ocenił(a) film na 5
marvelfan_filmweb

Cap który jako jedyny podniesie młot Thora i zakończy żywot Ultrona

Zartanxxx

Ile masz lat zartanxxx bo ja mam 18 pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
marvelfan_filmweb

Również mam 18

Zartanxxx

Raczej nie. To się pojawi tylko w Infinity War. O ile w ogóle Kapitan zmartwychwstanie :).

ocenił(a) film na 5
LordVader345

Śmierć Ultrona pojawi się w Infinity War? Ciekawe

Zartanxxx

Chodzi mi oto że Cap podniesie młot dopiero w Infinity War. Za wcześnie na Ultrona. Poza tym to Iron Man zabije Ultrona. Najwyżej go Hulk,Cap Amer, czy Vision go dobije i zniszczy na proch spuszczony w kiblu.

ocenił(a) film na 8
LordVader345

Nikt nie "zabije" ultrona.... Jest maszyna i nieda sie go zabic .Ultron powracal wiele razy zawsze silniejszy ... Byl i jest najwiekszym wrogiem Awengers.

Sabcio1234

Raczej Ant-Mana. W komiksie to on go stworzył. Ale masz rację. Tak samo jak w Lidze Sprawiedliwości największym wrogiem jest Doomsday. I Brainac. I Starro. I Sinestro. I Legion Zagłady. I Darkseid.

Zartanxxx

Poza tym na pewno w Infinity War pojawi się Thanos który zdobędzie już wszystkie kamienie.

ocenił(a) film na 5
LordVader345

Stary piszesz tak jakbyś jeszcze nie wiedział o tym że w IW pojawi się Thanos z kamieniami. Po za tym nie wiadomo czy Thor będzie w Avengersach 3 i niby dlaczego/skąd wiesz że wtedy podniesie młot. Jak go podniesie to na bank w AoU

Zartanxxx

Wiem. Ze względu na Rangoroka Thor może przez niego umrzeć.
Wracając do Kap Amer może podniesie młot. Ale nie zabije z tego powodu Ultrona. Zaspoilerowałem sobie kto zabije Ultrona. I nie będzie to Captain America.

ocenił(a) film na 5
LordVader345

Stark znowu jako wybawca? Uratował Nowy Jork,pasowałoby że inny mściciel go zabił a Cap rozwalający młotem Thora Ultrona to byłoby naprawdę coś

ocenił(a) film na 8
LordVader345

Zanim to nastapi beda jeszcze Inhumans z Thanem zapewne .Namor bo Atlantow tez raczej nie moze zabraknac(chociaz kto wie)Doktor Strange i Nova.Kazde z nich posiada jeden z kamieni wiec jeszcze kawal czasu.

Sabcio1234

Wyraź się jaśniej bo nie wiem co to znaczy namor

ocenił(a) film na 8
LordVader345

Nie zabardzo rozumiem ?? Pytasz kto to Namor czy o jego zwiazek z Gemem ?? Namor to chyba jedna z najstarszych postaci marwela podobnie jak Cap :) A co do gemu otrzymal go bodajze od Thanea jesli dobrze pamietam ale nie jestem pewien.

Sabcio1234

Kto to. Ale dzięki tobie już sobie przypomniałem

ocenił(a) film na 9
Hlontro

Mysle ze to moze nie byc koncowa walka , bylo by to zbyt oczywiste jak na zwiastun dla tak oczekiwanego filmu.
Mysle ze to bedzie gdzies tak w 70% filmu , pozniej Ultron moze wlasnie sam walczyc

Hlontro

Armia ultrona nie wyklucza późniejszej walki z nim samym. Po za tym w finale mamy 8 mścicieli vs 1 ultron ( chyba że liczyć jeszcze visiona) dlatego pewnie dali tą armie zeby wszyscy mogli sie wykazać.

ocenił(a) film na 8
kolo_103

ale tak byłoby bardziej epicko :D po to jest ta grupa też żeby zwalczać przerastające zło na jednego superherosa :D czy jakoś tak :P

ocenił(a) film na 8
Hlontro

Ja chyba niczego innego jak powtórki z rozrywki jeśli chodzi o samą bitwę to się nie spodziewam. Przecież chyba o to chodzi w tych filmach, o taką masową nawalankę i duże zniszczenie? Sama tego nie lubię i mam nadzieję, że tym razem zrobią to jakoś inaczej, ale patrząc na długość filmu zaczynam wątpić.

użytkownik usunięty
Belief

Ogólnie jeśli chodzi o długość filmu jest dobra, o ile nie będzie film się opierać jak pierwsza część pierwsza połowa na pogawędkach :) a druga na samej nawalance gdzie ja osobiście nie umiałem złapać tchu jeśli chodzi o szybkie tempo. Liczę że te w tych 160 minutach dadzą jakieś ciekawe wątki. Najbardziej właśnie czekam na Black Widow, Hawkeye i Lokiego liczę że będą z nimi jakieś bdb wątki.

ocenił(a) film na 8

Moim zdaniem długość filmu jak na taki film jest przesadzona. Już jedynka była przydługa a walka pod koniec nudna. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie bo te filmy są coraz lepsze jeśli chodzi o rozkładanie siły. Loki to tylko chwyt marketingowy i pewnie pojawi się na kilka sekund. Na nic innego nie liczę. Co do reszty to mam nadzieję, że będą bardzo dobre wątki. Mnie osobiście interesuje Stark.

użytkownik usunięty
Belief

W sumie też mnie jedynka nudziła pod koniec :) to samo ostatnio miałem z Iron Manem 3 trwa tyle co ostatni Harry Potter a niemiłosiernie mi się dłużył. Na przykład Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz miał dobry czas i nie dłuży mi się ani trochę. Co do Lokiego też to podejrzewam że będzie miał małą chwilkę w filmie a a szkoda jego wątek, w pierwszej części Avengers był świetny. Stark ogólnie będzie miał ciekawy wątek bo, to w końcu on stworzył Ultrona jeśli chodzi o film, i jego wątek będzie dość ważny, przez większą połowę filmu. Tak wnioskuje.

ocenił(a) film na 8

.

ocenił(a) film na 8
Belief

Zaraz pousuwają Ci za to posty.. Filmweb....
A myślałem że te zaginione posty to kłopot czasowy...

ocenił(a) film na 8
thorin3

Niech usuwają. Nie będę płakać po kropce :].

użytkownik usunięty
Belief

wiem dlaczego zmieniają, na forum będziemy mieć nicki z drugiego imienia :D pod newsami już to mają a mój nick wygląda teraz żałośnie jeszcze pewnie wprowadzają już te opcje oceniania no to z tymi błędami się trochę pomęczymy.

ocenił(a) film na 8

Nie wiem o czym ty mówisz

użytkownik usunięty
Belief

http://www.filmweb.pl/news/Piraci+z+Karaib%C3%B3w+szukaj%C4%85+du%C5%BCych+natur alnych+biust%C3%B3w-110442

http://www.filmweb.pl/user/dziuzeppe

o czymś takim zauważ że użytkownik dziuzeppe ma wyświetlany pod "niusem" drugie imie "x y" mi też to zmienili i nie mogłem przez 3 dni komentować "niusów" bo mi się komentarze nie pokazywały.

ocenił(a) film na 8

pod newsem nic nie ma

użytkownik usunięty
Belief

no to już nie wiem skąd te błędy, ale parę osób w tym ja nie mogło ostatnio "niusów" komentować

użytkownik usunięty
thorin3

Godfella?

ocenił(a) film na 7
Hlontro

Najważniejsze,aby wyjaśnili masę niespójności z drugiej fazy i połatali to dziurawe uniwersum. Mają prawie 3 godziny na wyjaśnienie kupy głupot.

katedra

Do jakich konkretnie nieścisłości pijesz?

Peeves

Pijesz. Xd. Piwo lol

LordVader345

Jesteś dzieckiem czy tak prostolinijnym człowiekiem, że nie znasz określenia "pić do czegoś"?

LordVader345

Ewentualnie masz kiepskie poczucie humoru.

Peeves

Żadna z tych rzeczy. Po prostu nie zrozumieliśmy się i tyle.

LordVader345

Jak to? Zapytałem przecież katedrę, o co mu chodzi, a Ty mi wyskakujesz z piwem. Dlatego nie zrozumiałem, jaki to ma sens. :)

ocenił(a) film na 7
Peeves

Pojawiających się we wszystkich filmach II fazy

katedra

Czego w słowie "konkretnie" nie zrozumiałeś? Ta odpowiedź nic mi nie mówi. Pytam po prostu grzecznie, bo chciałbym się ustosunkować.

ocenił(a) film na 7
Peeves

Po kolei:
Thor II - gdzie była reszta składu Avengers podczas ataku na Ziemię,co działo się z Shield
IM3 - to samo
Winter Soldier - to samo

katedra

Rozumiem. A zatem zgodzę się, że są to kwestie, z którymi MCU musi się niejako mierzyć w ramach konwencji, którą przyjęło (a która jest czysto komiksowa) i nie zawsze będą pewnie umieli wiarygodnie wyjaśnić, dlaczego bohaterowie w swoich solowych filmach muszą grać właśnie solo. No ale to jest ta rzecz, z którą, jak wspomniałem, trzeba się godzić poniekąd dlatego, że "tak było w komiksach", inaczej nie moglibyśmy mieć w ogóle filmów o solowych przygodach, tylko same sequele Avengers.

Jednak Druga Faza ma swoje wyjaśnienie i nie wiem, czy można znaleźć lepsze: po prostu każda ta przygoda (IM3, Winter Soldier, Thor 2) działa się mniej więcej w tym samym czasie, dlatego każdy bohater zajęty był w pewnym sensie tym, co go bezpośrednio dotyczyło. Zauważ, że Thor w "The Dark World" pojawił się z Malekithem w Londynie tak szybko i niespodziewanie, że jakim cudem nagle Cap i Iron Man mieli przeskoczyć Atlantyk i się tam znaleźć, zwłaszcza że Rogers ukrywał się wtedy przed Hydrą gdzieś w pobliżu Waszyngtonu, a Stark siedział w ukryciu w Tennessee w domu Harleya i planował coś przeciwko Mandarynowi? Wydarzenia w Londynie trwały zaledwie parę godzin, zanim Mroczne Elfy i Thor się ulotnili. W filmie pokazano, że na miejscu zdążyło zjawić się wojsko brytyjskie, a co do SHIELD, to owszem, nie pokazano otwarcie ich interwencji w samym filmie, ale pokazano ją w odcinku serialu "Agents of SHIELD", gdzie ekipa Coulsona zjawia się chyba jeszcze tego samego dnia, by posprzątać pobojowisko i zebrać to, co pozostawili po sobie najeźdźcy. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ na tym polega to szerokie uniwersum kinowe, aby pewne wydarzenia ukazywać z różnej perspektywy w różnych produkcjach. Fajnie, że film miał wpływ na fabułę serialu.

Tymczasem Captain America zajęty był walką wewnątrz SHIELD z infiltracją Hydry. Przez większość czasu w filmie jest on uznawany za zbiega i zdrajcę, tak go ukazuje się w mediach i dlatego musi się ukrywać. Nie wie, komu może zaufać, bo nawet wątpi w Natashę i jej lojalność, więc nic dziwnego, moim zdaniem, że nie myślałby np. o kontakcie ze Starkiem, nie wiedząc, czy on może nie mieć czegoś wspólnego z Hydrą. Wszystkiego musi się spodziewać.

Pozostaje Stark, który jest przez większość swojego filmu uznawany z kolei za martwego i również musi ukrywać się przed szajką Mandaryna w Tennessee. Jest pozbawiony swoich zabawek, ma tylko prototypową uszkodzoną i rozładowaną zbroję, Jarvis natomiast padł. Brak łączności ze światem, która jest też niebezpieczna, bo prędko sprowadziłaby na niego kolejnych zbirów Killiana, wymusza na nim niekontaktowanie się z nikim, z kim nie musi. A poza tym Stark traktuje tę przygodę nieco osobiście, personalnie, jako swoją vendettę i potyczkę z czymś, za co sam odpowiada i co sam sprowokował, sprowadzając na swój dom i siebie atak Mandaryna.

I właściwie z każdym tym wydarzeniem częściowo wiązało się SHIELD, co pokazywano nam na łamach serialu "Agents of SHIELD". Extremis i wydarzenia z IM3 przewijały się mocno w pierwszych odcinkach sezonu pierwszego, tak samo potem było z drugim "Thorem", a w drugiej połowie sezonu nawiązywano silnie do wydarzeń z "Winter Soldier", ukazując powolny upadek SHIELD i odkrycie intrygi Hydry. Marvel zrezygnował po prostu w Drugiej Fazie ze skupianiem się na SHIELD w filmach kinowych, po to by zatrzymać te rewelacje na serial poświęcony agencji.

ocenił(a) film na 7
Peeves

Świeżo po powtórce muszę sprostować kilka rzeczy.
Po pierwsze - nie wiemy czy wydarzenia z drugiej fazy miały miejsce w tym samym czasie. Nawet w Ultronie nikt tego nie potwierdza, jest to jedynie naciąganie faktów. Nie ma jednak wątpliwości,że bohaterowie nawet nie kwapili się,aby szukać pomocy u innych Mścicieli. Stark nie skontaktował się z Shield w IM3, i vice versa w Winter Soldier. Pomimo że istniało widmo naprawdę dużego konfliktu - Thor II i koniunkcja światów, mega zaburzenia w rzeczywistości, które powinny być przewidziane i analizowane przez praktycznie cały świat naukowy w MCU, łącznie i przede wszystkim z Tarczą. Pojawienie się Mandaryna - najgroźniejszego terrorysty w dziejach, który zagraża bezpieczeństwu międzynarodowemu czyli gałęzi bezpieczeństwa, w której operuje Shield. I w końcu zagrożenie ze strony Hydry i rozpad Tarczy - coś z czym bezpośrednio powinien być powiązany Stark.
Tu nie potrzeba cudów i skoków ponad Atlantykiem. Po NY wszyscy powinni działać na najwyższych obrotach. Tarcza powinna reagować na całym świecie, po to ma tam swoich agentów, Avengersi powinni z łatwością być przerzucani po całym globie, tak jak miało to miejsce w Ultronie - szybko i konkretnie, jak grupa szybkiego reagowania mająca w składzie superbohaterów. W całej II fazie tego zabrakło. Każdy działał sam, a nie powinien, bo ryzyko i wielkość zagrożenia było naprawdę ogromne, a środki i przedsięwzięcia w celu zneutralizowania zagrożenia - niewspółmierne do niego. Innymi słowy mówiąc- Avengersi spotykają się tylko w filmie o tym samym tytule, bo na to pozwalają kontrakty i zamysły Marvela. Innego usprawiedliwienia nie widzę. To są jawne i widoczne dziury, które po prostu wynikają z przyjęcia takiej, a nie innej konwencji. Nie ma co gdybać i spekulować, co działo się poza ekranem, co mogło się dziać albo co działo się prawdopodobnie.

ocenił(a) film na 10
katedra

Wyjaśnienie: każdy z członków Avengers miał swoje własne kłopoty - Stark "był martwy" bo Mandaryn (nie ważne który:) ) rozwalił mu dom, jego zabawki, itp, musiał więc załatwić tą sprawę; S.H.E.L.D. nie mogło wtedy działać jak i w przypadku wydarzeń z filmu w Thor: Dark World, ponieważ dokonał się tam rozłam, tzn. Agenci S.H.E.L.D. kontra Hydra, no i ścigali Kapitana; tym samym Rogers tez był zajęty bo wojował z Hydrą.
To tak w skrócie, bez zagłębiania się w szczegóły.

ocenił(a) film na 10
katedra

Zaznaczam, że akcja wszystkich filmów dzieje się mniej więcej równolegle.

katedra

Podaj po prostu jakąś nieścisłość i wskaż, z którego pochodzi filmu.

ocenił(a) film na 7
Peeves

Dlaczego o NY tak szybko zapomniano i dlaczego w kolejnych filmach jak gdyby ta historia się nie wydarzyła?

ocenił(a) film na 10
katedra

Konsekwencje wydarzeń w NY są w kazym filmie.
Stark ma swoje lęki. Ludzie często się o to pytają. Nawet jego przyjaciel.
Cała afera z transkopterami w Winter Soldier też jest pokłosiem NY.
A w Thorze? Jane Foster często wspomina o wydarzeniach z NY. A profesor Selwing ma świra i gania na golasa po wydarzeniach w NY własnie. :)