i czy to wlasnosc Asgardu? no chyba, ze cos pominelam albo nie zrozumialam
(początek Kapitana Ameryki 1) Tesserakt - jeden z największych skarbów Króla Odyna od bardzo dawna znajduje się w ukryciu w klasztorze na ziemi, jak tam do końca trafił to nie wiem pewnie zostali go tam (bardziej lub mniej celowo) Azgardcy wojownicy, potem obiekt trafia w ręce szefa HYDRY a po 1,5 godziny filmu znajduje się na pokładzie samolotu którym rozbija się Kapitan Ameryka. Ojciec Starka (jeden z późniejszych założycieli TARCZY) szukając Rogersa znajduje artefakt. (Końcówka Kapitana 1, początek Avengers) Mniej więcej w tym czasie w którym odmrażają Rogersa TARCZA wspólnie z NASA rozpoczyna badanie Tesseraktu i tu zjawia się Loki jeśli oglądałaś Avengersów to wiesz o co chodzi. Po pokonaniu swojego brata Thor zabiera jego i Tesserakt do Azgardu. (Końcówka Avengersów)
Sif i Volstagg zjawiają się u kolekcjonera - postać z GotG - i dają mu na przechowanie Eter Sif mówi coś w stylu że niebezpiecznie by było trzymać razem w Azgardzie Eter i Tesserakt (Scena po napisach Thora 2)
To taka krótka historia Tesseraktu, jeśli nie o to ci chodziło to przepraszam, a potencjalnych czytelników proszę o poprawianie ewentualnych błędów.
no w sumie wszystko to wiem co napisalas :) chodzilo mi o to dlaczego tesserakt byl w klasztorze na Ziemii zamiast w Asgardzie