mógłby mi ktos w przybliżeniu wytłumaczyć o co chodziło z wizją thora? i ogólnie z wizjami avengersów? iron man widział co może się zdarzyć w przyszłosci? to czemu kapitan widział sceny z drugiej wojny? chodzi mi o to że skoro jedni widzieli przyszłosc a drudzy przeszłosć to o co w tym chodziło? no i najbardziej zastanawia wizja thora bo jej poswięcono najwięcej i widać że szykuje się z tego cos wielkiego. To proszę o odpowiedź od znawców, thor widział przyszłosć?
Wydaje mi się, że oni widzieli swoje największe leki, obawy, to, czego się boją.
no to czemu thor leciał aż do asgardu żeby to wyjasnić? jakos nikt się tym aż tak nie przejął bo wiedzieli że to nie prawda a thor ewidentnie myslał że naprawdę asgard upadnie
Według mnie działało to tak. Czarna Wdowa i Kapitan zobaczyli przeszłość. Przypomnieli sobie swoje lęki, niedotrzymane obietnice. Ale jak widzimy na przykładzie Tonego i Thora ci mieli o wiele gorzej. Zobaczyli co może się stać w przyszłości jeżeli zawiodą. Wizje były powodowane mocą Scarlet Witch, która otrzymała moc o Mind Gema. Wizje te były więc powiązane z kamieniami nieskończoności.
Thor zobaczył nie tylko zmierzch Asgardu, ale i rękawicę, a w niej kamienie. Wiedział o nich najwięcej więc wiedział że prawdziwy wróg rośnie w siłę gdzieś w kosmosie i trzeba go odnależć jak najszybciej. Poza tym w odróżnieniu od reszty składu Avengers był naprawdę daleko od domu. Chciał sprawdzić czy wszystko w porządku.
Teraz wizja Iron Mana. Cóż to bardzo skomplikowane. Po pierwsze wizja portalu obudziła w nim dawne lęki związane z inwazją. Widział co się stanie jeśli kiedyś Avengers zawiodą. Przyspieszyło to jego decyzję o tym, że trzeba zbudować Ultrona. Pamiętajmy też, że z inwazją był powiązany Thanos, który gdzieś szuka kamieni. Być może zobaczyl wynik walki drużyny z szalonym tytanem. Jego wizja była iskrą, która utwierdziła go w przekonaniu że trzeba stworzyć "pancerz dla Ziemi". Ultron również pochodził z laski, może to właśnie wtedy już próbował się z niej uwolnić?
nordyckiej nie miałem, no ale powiesz o co chodzi z ragnarokiem i z tą wizją? ;p
Ragnarok to według mitologii "Zmierzch Bogów" czyli ich przegrana z Gigantami i opuszczenie Asgardu. W komiksach marvela pewnie będzie coś podobnego, może przeniosą się do innego wymiaru, będzie jakaś wojna, nie jestem pewien. jest też taki wymiar w świecie Thora który nazywa się Hel, wiadomo dlaczego :)