Czy muszę oglądać poprzednie części, przed obejrzeniem AV: Koniec Gry. Dodam, że oglądałem Avengers (2012), trzy części Iron mana , 2 pierwsze Thora i Doktor Strange. Wystarczy AV: Wojna bez granic, czy też nic nie muszę wcześniej oglądać, czy muszę obejrzeć pozostałe filmy z cyklu Marvela?
Dziękuję za odpowiedź. Niespecjalnie mam ochotę oglądać całe to Uniwersum Marvela. Myślałem, że wystarczy nadrobić tylko Avengers: Wojna bez granic do tego co już oglądałem i wszystko "załapię".
No więc:
Dobrze byłoby widzieć Thora Ragnaroka, bo Avengers zaczyna się tuż po nim i po prostu nie będziesz wiedział co się stało.
Istotniejszy jest także Kapitan Ameryka Wojna Bohaterów, albowiem jest ważnym elementem całej układanki relacji między bohaterami.
Strażnicy Galaktyki też warto zobaczyć bo Ci bohaterowie mają dość istotną rolę w pierwszych Avengersach.
Czarna Pantera - nie musisz oglądać - wszystko co musisz wiedzieć to tyle, że jest bogaty i stoi na czele ukrytego państwa w Afryce, które jest zaawansowane technologicznie, a poza tym posiada kopalnie wibrarium.
Ant-man - tez możesz sobie odpuścić gdyż w infinity war w ogóle nie występuje, dopiero pojawia się w Endgame.
Czyli podsumowując musiałbyś koniecznie oglądnąć Thora Ragnaroka, Kapitana Amerykę Wojnę Bohaterów i ewentualnie Strażników Galaktyki (chociaż koleżanka nie oglądała ich i wszystko w miarę rozumiała).
Jakkolwiek brak któregokolwiek z innych filmów pozbawi Cię pełnego zrozumienia treści i wszystkich smaczków, ale ogólnie fabułę spokojnie ogarniesz i nie powinno to szczególnie przeszkadzać w odbiorze