PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371515}

Avengers

The Avengers
2012
7,5 342 tys. ocen
7,5 10 1 342270
7,0 63 krytyków

Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Dc vs. marvel co wolicie?

batman_fw

Raczej DC.

marvel ma więcej bohaterów z mocami a dc ma 2 głupie postacie superman i wonder woman

batman_fw

mimo że lubie batmana to Marvel góruje nad DC. Może dlatego że uniwersum Marvela jest mi lepiej znane.

batman_fw

A ''Watchmen'', Lobo i tym podobni? A taki Spidey nie ma nawet połowy takich dobrych historii co poczciwy Gacek.

Właśnie mnie w marvelu wkurzało że np. hulk i spider man zdobyli super moc bo byli napromieniowani promieniami gamma normalny człowiek by od tego umarł więc taka historia batman jest bardziej rzeczywista od historii spidera

batman_fw

Ja tam akurat bardziej wole postać Supermana od jakiś beznadziejnego Thora, lub Deadpoola. W dużej mierze jest to postać luźno inspirowaną mitologią judeochrześcijańską (zwłaszcza w pierwszym filmie Richarda Donnera dobrze to ukazano): Jor-El - Bóg, Superman/Kal-El - Syn boży, zbawiciel świata, generał Zod - upadły anioł, szatan, Jonathan i Martha Kent - Józef i Maryja. Ogólnie, powód dla którego bardziej lobię Supermana i Batmana to po prostu mój sentyment z dzieciństwa, starych kreskówek i komiksów TM-Semic i starych filmów. Wonder Woman to według mnie najbardziej najbardziej niedoceniana, a biadolenie, że jest kiczowata do mnie nie dociera. Jak najbardziej zaloguje na na własna ekranizację i byle nie przypominała jednego z tych adaptacji Marvela typu "Thor" lub "Kapitan Ameryka", ale to jest moje zdanie i nikt nie musi się ze mną zgadzać.

batman_fw

Marvel (głównie dzięki X-Menom)

qbson

Ale marvel ma więcej herosów z przesadzonymi mocami ja wole dc

batman_fw

ekhem... superman

batman_fw

Marvel oczywiście! Kapitan Ameryka i Spiderman wystarczą :)

batman_fw

Dc. Zdecydowanie. Każdy zapoznany z Dc zna magie tego universum i chodź jestem również wielką fanka marvela to nawet Spider nie pobije dla mnie Batmana i Gotham City .

Blackmarry

według mnie MARVEL wymiata po całości
tam DC też jest ....... git więc ............
w marvelu jednym z najleprzych twórców jest stan lee
on grał nawet w paru filmach
owiele przyjemniejsze są takrze jego komiksy
np sarkastyczny i kąśliwy spajdi
czy wymiatający wrogów iron man

dkalend

Stan Lee jest wielką postacią w świecie marvela ale jakby więcej o nim poczytać to wychodzi na to że wiele komiksów podpisał swoim nazwiskiem aby lepiej się sprzedawały a tak naprawdę pochodziły one od innych artystów.

Blackmarry

oj tam oj tam

dkalend

Przestań z facebookowymi tekstami

dkalend

Oj tam Oj tam swoją drogą ale warto wiedzieć zagorzały Fanie ;P

Blackmarry

A z DC też kradną pomysły, z Marvela wiem , że X-meni nie są na pewno Stana.

batman_fw

Marvel, ale ze względu na Batmana DC nie jest dla mnie obojętny :D

Ciuszek

Marvel.

batman_fw

DC ma o wiele lepiej naszkicowane czarne charaktery, np. Joker, Lex Luthor, których bardzo brakuje marvelowskim historiom. Jest też jakby nieco poważniejszy (duży plus). Za to Marvel ma bardziej rozpoznawalnych bohaterów, bardziej efektownych.

Choch

Strasznie poważny. Wystarczy, że typ zdejmuje okulary i własna dziewczyna nie może go rozpoznać nawet jeśli się z nim prześpi. Buahahaha

Choch

Marviel ma wspaniałe czarne charaktery, które nie są do końca czarne. Za to go właśnie kocham. Wolverine, który cały czas próbuje udowodnić, że jest dobry, i Magneto, który dąży do lepszego świata. Kto czytał House of M rozumie, że Magneto wcale nie jest zły. Miał tylko inną drogę do osiągnięcia tego co potrzebował. Nawet Osborn w Dark Avengers stara się ratować świat i dupę Dooma. Dla mnie wystarczy :D
Ale DC ma Jokera i Batmana, owszem. Ale czy mają obecnie coś ciekawego do zaoferowania? Czy ich historia jest spójna?

Arvenia

Żebyś wiedział, że ma dzisiaj coś ciekawego do zaoferowania. Wydawnictwo DC Comics wciąż ma się dobrze, a po "restarcie" zmiażdżyło Marvela we wrześniu i październiku. Tu masz wyniki sprzedaży we wrześniu (żródlo: http://www.dccomics.com.pl/News/7581/DC-nokautuje-we-wrze%C5%9Bniowych-wynikach- sprzeda%C5%BCy )

* DC Comics: udział w rynku 43.04%, udział w zyskach 35.74%, zysk 10 435 511.79$
* Marvel Comics: udział w rynku 37.88%, udział w zyskach 35.37%, zysk 10 026 196.44$
* Dark Horse Comics: udział w rynku 3.51%, udział w zyskach 4.76%, zysk 822 370.58$

A tutaj jak wyglądało to w październiku ( http://www.comicbookresources.com/prev_img.php?disp=img&pid=1320423918 ).
Większość krytyków i fanów chwali wydawnictwo, za ten "powiew świeżości" i za to, że duża część historii wciąż jest na wysokim poziomie. Ja zdecydowanie wolę DC chociaż dzięki Boku, nie jestem jeszcze nolifem o mentalności Sheldona Coopera. Batman, Superman i Zielona Latarnia (mino badziewnej ekranizacji) mają dla mnie szczególne znaczenie, ze względu na stare kreskówki i czasy TM-Semic z dzieciństwa :). Po za tym nie wiem, która powieść graficzna Marvela byłaby wstanie przebić "Strażników" Alana Moore'a, "Powrót Mrocznego Rycerza" Franka Millera i "Przyjdź Królestwo" Alexa Rossa i Marka Waida.

ash_williams85

Ale to było pytanie, chodź mogło zabrzmieć jak krytyka. Co teraz wydaje DC? Bo w tej kwestii jestem absolutnym fanem Mavels, komiksy, gadżety, koszulki. Interesuje mnie, czy DC ma spójne uniwersum i jedną mega historię, oraz czy mają coś nowego poza kreskówkami, które niestety nie przypadły mi do gustu.

batman_fw

Marvel oczywiście ;]

Sarah_7

Marvel jak nic. Za wszelkie serie o X-Men i Journey into Mystery.

batman_fw

Ogólnie raczej DC, ale X-Men z Marvela też uwielbiam.

batman_fw

Marvel :D

czuczulka

trudny wybór. Jak co to remis, bo lubie bohaterów tych i tych ale chyba jednak jednym punktem wygrywa DC

batman_fw

lubię Marvel ale nie zapomnijmy o DC którą ma Warner Bros i Mortal Kombat za DC nie przepadam ale za Mortalem bardzo

batman_fw

Marvel ma świetne uniwersa...bo jest ich pełno ale moim ulubionym bohaterem był i zawsze będzie Batman:) Lubię jednak filmy Marvela i chyba dam remis. Filmowo DC nie podbiło kin nigdy tak jak teraz Marvel (chodzi o mnogość filmów i różnorodność bohaterów) i to może przeważyć jeśli nikt nie miał wcześniej do czynienia z żadną komiksową potęga. ALe w końcu Batmany (tak stare jak i nowe) są świetne. A już filmy Marvela nie wszystkie są na takim poziomie jak Nolanowskie Batmany

batman_fw

Oczywiście , że MARVEL. Postaci z DC mają ubrane majtki na spodnie ;D

batman_fw

DC zdecydowanie. Lubię ekranizacje komiksów Marvela, ale ich komiksy same w sobie jakoś mnie nie przekonują.
A z DC pochodzi wszystko to co mnie zmiażdżyło- Watchmen, Kaznodzieja, Hellblazer, V for Vendetta.