PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10013944}

Bękart

Bastarden
2023
7,5 27 tys. ocen
7,5 10 1 27213
7,4 60 krytyków
Bękart
powrót do forum filmu Bękart

Znakomite dzieło pokazujące co tak na prawdę w życiu jest najważniejsze i za co warto się poświęcić. Trochę przytłaczający jest brudny klimat, sól ziemi, codzienny trud i walka o swoje przekonania ... ale właśnie na tym tle wyrasta prawda o tym co najważniejsze w życiu człowieka - i to się pięknie ogląda.
Mads Mikelsen przyćmił swoją rolą pozostałych - można nawet rzec że to teatr jednego aktora - wkomponował się w rolę tak autentycznie - że trudno doszukiwać się fałszu.

marorz0003

Piszesz: ... ale właśnie na tym tle wyrasta prawda o tym co najważniejsze w życiu człowieka. Możesz to rozwinąć?  Z jednej strony mnie zachęcasz ale z drugiej strony, nie wiem jaka jest odpowiedź na to pytanie, co jednak staje się tu kluczową kwestią. Pozdrowionka ze Śląska

ocenił(a) film na 8
dzagan

Obraz to jedno - a przekaz to drugie - gdybym teraz Ci to przekazał - mocno całość straciłaby sens. to kino europejskie na bardzo wysokim poziomie, wartościowe. zamysł był taki aby pokazać "brutalną" historię tamtych czasów - realistyczną - z morałem na końcu.

marorz0003

Nie chcę takiej odpowiedzi. Chcę poznać Twoje zdanie na pytanie " co najważniejsze w życiu człowieka", że się powtórzę :)

ocenił(a) film na 8
dzagan

spełnienie marzeń - dosłownie

marorz0003

Spełnianie marzeń ma być najważniejsze w życiu człowieka. Myślę, że to reprezentuje myślenie większości ludzi. Natomiast moja pilna obserwacja nie potwierdzenia tego w rezultatach. Nieustanna pogoń za zachwytem w rzeczywistości nigdy nie przyniesie trwałego szczęścia i rzeczywistej satysfakcji. To pułapka.

ocenił(a) film na 8
dzagan

To skoro marzenia to też pułapka to co jest najważniejsze w życiu? Morał tej historii jest taki, że miłość..