Mysle ze Blizzard powinien kogos pozwac za naruszenie praw autorskich.Łudzaco podobna nazwa main boss'a i okladka DiabloII LoD lol
Człowieku wstań w końcu od komputera bo mózg już grami ci przesiąkł. Ba'al to nie jest wymysł Blizzad'a tylko mityczna postać z miotlogii min. egipskiej i rzymskiej.
A g... prawda, nawet w filmie o tym mówią: Ba'al znaczy Pan.
A hebrajczycy go tylko zapożyczyli(jak większość rzeczy), nim wyszli z niewoli babilońskiej.
Określenie Ba'al stosowali do wszystkich innowierczych bóstw w Starym Testamencie (choć głównie do kananejskich, lecz także asyryjskich, akadyjskich, czy nawet egipskich).
Ba'al był bogiem burzy, urodzaju, wzrostu i płodności czyli
pory wylewów w dorzeczu mezopotamskim.
Jego odwiecznym antagonistą był Mot (ugaryci) bóg podziemi,
śmierci, suszy i nieurodzaju.(U hebrajczyków Szejtan przejął jego rolę).
Ojcem obu był El.(Mot w niektórych mitach powstaje z pierwotnego chaosu).
Co zabawne w Biblii użyte jest wielokrotnie El na Boga oraz dla co mniej domyślnych IzraEL :-). Ludy semickie wyznały wielobóstwo (szefem i ojcem był El) i w Starym Testamencie jest tego potwierdzenie, póżniej nie wiadomo dlaczego od tego odstąpiono mimo że początek Biblii jest pełen bogów.
Laisreann ma racje, spójrzcie na plakat nr3:
http://i39.tinypic.com/2nsqf14.jpg
okładka gry:
http://www.gamegear.be/images/diablo2-lod.jpg
Jako gracz Diablo 2 domagam się głów! (no i chleba ! i pracy ! itd...)
Dobra, ale co mają te posty powyżej, co do plakatu?
Plakaty Od filmu i od gry, są identyczne ;]
To fakt - rzeczywiście podobieństwo plakatu jest uderzające natomiast co do samego Ba'al'a to Blizz nie ma podstaw do jakichkolwiek roszczeń.
Baal dużo wcześniej dostał wpierdal w baldurs gate, to tak na marginesie i zapewne wcześniej w innych grach też ;]
a może mi ktoś wytłumaczyć w którym miejscu jest podobne bo ja jakoś nie widzę , ani nie ma piorunów ani miasta w oddali a i twarz tego bożka wygląda inaczej niż na załonczonym foto kilka postów wyżej , naprawde wytłumaczcie mi bo ja tam nie widzę żadnego podobieństwa .
Raczej Bhaal a nie Baal;p A poza tym już w Diablo I była wzmianka o Baalu, więc Diablo ma pierwszeństwo. Nie mówiąc o tym, że oba dodatki wyszły w tym samym roku:) Pozdrawiam.
nie pieprz głupot. Bhaal to w rzeczywistości było dawne bóstwo, a dzisiaj - znany demon - a Blizzard jedynie sobie przywłaszczył "fajową" nazwę...
Ba'al to również jeden z Ghoa-uldów(nie pamiętam jak się pisze) w serialu "Stargate"(Gwiezdne Wrota).
A jak myślisz, dlaczego tak się nazywał w "Gwiezdnych Wrotach"? I dlaczego był tam też Ra, Apofis i wielu, wielu innych?