Aż nie chce się wierzyć, że takie ścierwo isnieje jeszcze współcześnie.
Trudno zrozumieć bierną postawę niemieckich władz, która zamiast ich powywieszać, sprawiła terrorystom komfortowy hotel. Całe to ugrupowanie było frakcją czerwonych debili, tchórzy, łgarzy i hipokrytów. Socjalistyczy bełkot tak zeżarł im mózgi (których pewnie i tak nie posiadali), że na sam koniec ideologia przestała mieć jakiekolwiek znaczenie.
Jednym zdaniem - na sam koniec pogubili się we własnj głupocie.
Trudno zaakceptować, że podobna banda degeneratów może ponownie zaistnieć patrząc na niektórych. Mam dziwne odczucie, że w przyszłości powstanie frakcja islamskiej armii, bo jak pokazuje historia Niemcy są w tego typu sprawach dosyć pobłażliwi.
Film zdecydowanie polecam wszystkim, którym socjalizm nie wytrawił jeszcze mózgów.
ale sam przyznasz że komunizm to bardzo dobry system, praktycznie idealny ale poprzez ludzką głupotę i ludzkie cechy nigdy nie udało się i nie uda go nigdzie wprowadzić.
Komunizm to system pogardy istoty ludzkiej, pozbawiający ludzi wszelkiej odpowiedzialności i chęci. Brzydzę się taką ideologią jak najgorszym ścierwem.
jeszcze zapytam - czy kobiety i dzieci spalone żywcem napalmem lub zabite w inny sposób w Wietnamie, Iraku czy Afganistanie przez siepaczy USA mniej cierpiały niż ludzie zabijani przez Lenina czy Stalina?
"komunizm to bardzo dobry system, praktycznie idealny, ale poprzez ludzką głupotę i ludzkie cechy" - właśnie wymieniłeś argument przeciwko komunizmowi. Dochodzi do tego co rozumiesz pod pojęciem "komunizmu".
"czy kobiety i dzieci spalone żywcem napalmem lub zabite w inny sposób w Wietnamie, Iraku czy Afganistanie przez siepaczy USA mniej cierpiały niż ludzie zabijani przez Lenina czy Stalina" - a czy facet okaleczony przez naćpanego debila w Polsce, albo zgwałcona kobieta w USA mniej cierpieli niż ludzie zabijani przez Lenina czy Stalina? Co to za idiotyczne porównanie? Każde cierpienie jest złe (no chyba, że ktoś jest masochistą), ale Świat nie jest idealny.
"Aby zostać prawdziwym komunistą, trzeba sobie uświadomić, na jak bezgraniczną pogardę zasługuje istota ludzka."
JUŻ nie pisząc w 2 różnych tematach odpowiem tutaj. (a i żeby była jasność nie opowiadam się po żadnej ze stron, jestem całkowicie apolityczny, tak sobie tylko filozofuję).
Rozumiesz mam nadzieję to, że prawdziwego komunizmu nie udało się nigdy nigdzie wprowadzić więc nie wiemy jak by to wyglądało tylko możemy sobie wyobrażać jedynie.
Dlaczego moje porównanie uważasz za idiotyczne ? Porównałem 2 skrajne systemy komunizm i kapitalizm'?, i w obydwu z nich musieli ginąć niewinni ludzie, w tyk kobiety i dzieci palone żywcem lub inne horrory bombardowań, więc obydwa te systemy można powiedzieć że mają pogardę dla człowieka i życia ludzkiego. Choć w komunie robili to chociaż dla jakiejś ich wymyślonej ''wyższej idei'', w którą święcie wierzyli a usa tylko i wyłącznie dla ropy co jest chyba nawet gorsze jak dla mnie.
"Aby zostać prawdziwym komunistą, trzeba sobie uświadomić, na jak bezgraniczną pogardę zasługuje istota ludzka."
/Zależy jak na to spojrzeć, przecież wszelkie systemy socjalistyczne polegają właśnie na ochronie człowieka, pomocy mu i uwolnienie go jako niewolnika z rąk jego pana -władcy, który go jako kapitalista wykorzystuje. A że w praktyce to wyglądało trochę inaczej (poprzez ludzką chciwość i pazerność) to już nie wuna systemu tylko pazernych ludzi. ( w sensie że szefowie partii zamiast stać na straży równości sami kradli najwięcej i innych mieli serdecznie gdzieś). Znowu w kapitalizmie z założenia człowiek właśnie jest niczym, jak nie pracujesz lub nie masz pieniędzy zdychaj z głodu, bez pieniędzy nie istniejesz, jesteś niczym. Więc można by się spierać w którym ustroju człowiek jest bardziej pogardzany. Przecież główne hasło nawet dzisiejszych socjalkomunistów to - najwyższym dobrem jest życie człowieka.
"prawdziwego komunizmu nie udało się nigdy nigdzie wprowadzić więc nie wiemy jak by to wyglądało tylko możemy sobie wyobrażać jedynie" - nie interesuje mnie filozofowanie na temat systemów ideologiczno-politycznych. Dla mnie liczą sie fakty i doświadczenia historyczne, a te są nieubłagane: główną przyczyną ludobójstw był właśnie socjalizm. Trzeba odróżnić system gospodarczy od systemu ideologiczno-moralnego. "Znowu w kapitalizmie z założenia człowiek właśnie jest niczym, jak nie pracujesz lub nie masz pieniędzy zdychaj z głodu, bez pieniędzy nie istniejesz, jesteś niczym." - w kapitaliźmie istnieje wolny rynek i możesz sobie założyć firmę od podstaw i się wzbogacić jak chcesz, a jak nie chcesz nawet ruszyć dupska i zdechnąć z głodu, to twój wybór.
"uwolnienie go jako niewolnika z rąk jego pana -władcy, który go jako kapitalista wykorzystuje" - kompletne bzdety i komunały jak za PRL-u. W kapitaliźmie praca jest dobrowolna: chcesz pracować to zawsze będziesz wykorzystywany, nie chcesz pracować to nie pracuj - przymusu nie ma. Nie podoba ci się szef - załóż własną firmę. Zastanów się czasem co piszesz.
"najwyższym dobrem jest życie człowieka" - gdyby tak było to mordercy wisieli by na stryczkach, a nie wychodzili na wolność przed końcem kary i narażali na jego utratę innych.
ok, w takim razie zapytam raz jeszcze - czemu uważasz że kapitalizm czy demokracja są lepsze skoro przez te systemy również giną miliony niewinnych ofiar (Wietnam, Irak, Afganistan i wiele innych krajów najechanych dla ropy i innych dóbr geologicznych). Dla mnie żaden system który zabija małe dzieci i kobiety nie jest dobry.
Demokracja to nie system polityczny, tylko sposób sprawowania władzy, to raz. Napisz co rozumiesz pod pojęciem kapitalizmu. "Dla mnie żaden system który zabija małe dzieci i kobiety nie jest dobry." - nie system zabija, tylko ludzie. Nie było i nie ma systemu politycznego, w którym nie zginęły kobiety i małe dzieci. Wypisujesz kompletne bzdety.
po prostu myślałem że jak tak nienawidzisz komunizmu to jesteś zwolennikiem kapitalizmu i demokracji. napisz proszę jaki system cenisz w takim razie i dlaczego, bo ja patrzę nie na słowa i pierdu pierdu tylko na to ile w danym ustroju czy systemie musi zginąć niewinnych ludzi dla dobra tego ustroju. jestem pewien że są ustroje gdzie nie muszą ginąć niewinni ludzie, kobiety i dzieci.
Ustrój: republika, rządy prawa. Ustrój gospodarczy - kapitalizm, całkowity wolny rynek, ograniczony do tego stopnia aby ewentualne większe podmioty nie mogły w imię pieniądza ingerować w wolność innych państw i mniejszych podmiotów i zwykłych ludzi. Obyczajowo jestem liberalny dla innych (bo co mnie obchodzi czy ktoś jest skinem, gejem czy wariatem) pod warunkiem, że nikt nie rości sobie przywilejów, ani specjalnych praw. Obyczajowo osobiście jestem konserwatystą. Socjalne doktryny są mi całkowicie obce.