Pisząc krótko: po serii : "Taxi" miałem obawy sięgając po francuską komedię, tymczasem
zaskoczono mnie pozytywnie. Ale nie mogę wspomnieć o tym, co w końcówce rozbawiło (a może
zarazem i zasmuciło?) najbardziej: chodzi o to, gdy nasza bohaterka żali się, tłumacząc swoje
zachowanie zdaniem "jak miałabym wyżyć za 600 euro miesięcznie?". Hehe, a spróbój za 1200
złotych. ;)
To tak z przymrużeniem oka. :)
Pozdrawiam!
Widzę, że nigdy za granicą nie byłeś. Realne ceny we Francji odpowiadają ok 600-800 zł w Polsce ( siła nabywcza pieniądza).
Ale mi pojechałeś tym pierwszym zdaniem, uuu...
Wiem o co chodzi, rozumiem, że przeniesienie podanych tu francuskich zarobków/emerytury w wysokości tych 600 EUR na polski grunt i przeliczenie na PLN nie ma właściwie sensu, dlatego dopisałem "z przymrużeniem oka". Rozbawiło mnie to w momencie, gdy usłyszałem to w filmie, bo pierwsza myśl była prosta: przeliczas ojro na złotówki i wówczas to wcale nie wygląda źle.
Pozdrawiam!
s.
Co do cen, dajmy taki Niemiec co ma 3000 euro miesiecznie, ma paliwko za 1.50 euro, wniosek? to jak by Polak zarabiał 3000 zł i kupował paliwo za 1.50 smieszne prawda :)
-Pierce- jaka bzdura. Przeliczenie na surowo na zlotowki rzeczywiscie nie ma sensu, ale 600 euro odpowiada 600-800 zl? lol poziom zycia czlowieka w polsce mniej wiecej na 1600-1800 zl.I wlasnie te 600 euro odpowiada mniej wiecej 1600-1800 zl w Polsce .