PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173527
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Na początku nie byłam zachwycona. Znając wcześniejsze filmy reżysera,byłam pewna,że Babel to niestety komercyjna produkcja z czołowymi gwiazdami hollywood. Jednak z biegiem akcji coraz bardziej byłam ciekawa rozwoju sytuacji. Co stanie sie z bohaterami. Film ukazuje ludzkie dramaty,które towarzysza nam we wszystkich zakątkach swiata. Wielkie brawa dla aktorów. Bylam pod wrażeniem nawet gry Brada Pitta, który ostatnio niestety się "stoczył". Do tego muzyka pana Sanatolli ukazująca odczucia głównych postaci. Brawo!!!

ocenił(a) film na 9
Olla_2

Mnie oprócz sposobu przedstawienia "niezwykłych" aktorów w zupełnie zwykłych rolach urzekła konfrontacja kultur różnych krajów(USA, Meksyk, Maroko, Japonia). Amerykanie zdecydowani, agresywni, zestresowani, bojaźliwi i uprzedzeni, a na przeciwko ludność miejscowa spokojna, zrównoważona i chyba nie bardzo zainteresowana rozwojem sytuacji. Ten jeden aspekt w doniosły sposób zobrazował problem zachodniej cywilizacji, jej ciągłą potrzebę rozwoju, rywalizację i walkę o swoje. Głęboki materiał do przemyśleń o sobie, swoim życiu i otoczeniu(wątek japoński).