PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10040797}
4,1 6,6 tys. ocen
4,1 10 1 6573
1,8 9 krytyków
Baby boom czyli Kogel Mogel 5
powrót do forum filmu Baby boom czyli Kogel Mogel 5

Fenomenem pierwszych dwóch odcinków było połączenie ciepła z komedią - i fabuły z wiernym klimatem czasów. Tu nie ma ani ciepła, ani komedii. O klimacie w ogóle można zapomnieć, a fabuła... No cóż - głupawka do kwadratu!

sz_adam

A ja uwazam, ze piatce tego nie brakuje.
UWAGA, BEDE SPOJLEROWAC
Co wiecej, tam jest wiecej ciepła niz w 1 i 2 razem wziętych. Tam jedynym cieplem byla ewentualnie miłość matki Kasi, reszta to mocno patologiczne zachowania. To sentyment, ktory tworzy takie wrażenie, nasze wspomnienia z oglądaniem, zapewne w rodzinnym gronie, jeszcze z babcia czy dziadkiem. Na pewno nie fabula. Poziom humoru jest w zasadzie ten sam (chociaż starsze wydania sa bardziej absurdalne z racji absurdalnosci epoki).
Moim zdaniem piateczka fajnie pokazuje, ze zycie mlodych rodzicow to nie bajka, jest tez stereotyp zasciankowej moralnosci (bardzo realistyczny,  swoja drogą).
Fajnie bym tez zrobiony wątek Piotrka i Marlenki,.zwłaszcza Marlenki. Bardzo absurdalne postac, ale zrobiona z pelna konsekwencja (Piotrek juz troszeczkę mniej, jakby w pewnym momencie Zakościelnemu sie nie chciało).
Duza łyżką dziegciu jest jednak poziom aktorstwa, ale to nie jest zadna nowość. 

ocenił(a) film na 2
kebula

Dziękuję za tę opinię! Choć zupełnie po przeciwnej stronie niż moja, bardzo mnie zaciekawiła - do tego stopnia, że chyba jeszcze raz spróbuję kiedyś obejrzeć. Być może faktycznie budujemy swoje odczucia na stereotypach i sentymentach. Mnie bardzo razi wszelki cynizm we współczesnych produkcjach komediowych. Bo sama patologia zawsze istniała i ją można pokazać bez cynizmu. Ale być może to tylko moje uprzedzenie? Pozdrawiam!