6,3 57 tys. ocen
6,3 10 1 57257
4,2 10 krytyków
Babylon A.D.
powrót do forum filmu Babylon A.D.

Może jakiś dziwny jestem, ale nie bardzo zrozumiałem przesłanie tego filmu. W ogóle jak dla mnie scenariusz nie trzyma się kupy.
1. Jaki był cel stworzenia Aurory?
2. Czy jej przeznaczeniem było urodzić dzieci i zginąć?
3. Dlaczego po urodzeniu dzieci zmarła, chociaż przeżyła wybuch rakiety, bo chroniły ją dzieci, po porodzie już jej nie potrzebowały?
4. Dlaczego do cholery Aurora postrzeliła Tooropa zanim zabiła go rakieta, mówiąc przy tym 'Musisz przeżyć'?
5. Co te dzieci mają w sobie takiego niezwykłego?
6. Co stało się z 'matką' Aurory, bo w końcówce filmu jej nie ma. Tak łatwo odpuściła?
7. Jeszcze sporo podobnych pytań mi się nasuwa.

Ogólnie nie ogląda się źle, ale według mnie film powinien być dłuższy niż te ponad 90 minut. Wtedy można by w miarę sensownie odpowiedzieć na wszystkie pytania. Lubię filmy tego typu, czyli postapokaliptyczny świat itp, ale w 'Babylon A.D.' nie do końca coś zagrało. Poza tym, jak dla mnie, końcówka sugeruje drugą część filmu.

Jeśli miałbym oceniać film to byłoby to naciągane 7/10.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
_illusion_

niestety na większość pytań też ci nie odpowiem ...
ale 4. jest dość proste... i było to nawet w filmie wcześniej wyjaśnione...
Na Tooropa była wycelowana rakieta połączona z jego paszportem tym wszczepionym i jedynym sposobem aby przed nią uciec było zginąć. Dlatego więc Aurora zabija Tooropa... a mówi słowa "Musisz przeżyć" bo wie że jej ojciec go odratuje.

Co do pozostałych pytań to myślę, podobnie jak ty ... może dlatego pozostawili tyle otwartych furtek aby umożliwić sobie nakręcenie kontynuacji, lub nawet prequla (taki "babylon B.C." ;p)

ps: proponował bym następnym razem wpisywać w temacie "SPOLIER" przy takich tematach... czasem niektórzy czytając komentarze przed obejrzeniem filmu mogą się dowiedzieć zakończenia ... a to delikatnie mówiąc nie jest miłe ;)

ocenił(a) film na 7
gauron

Co do AD 4 to jakoś to przegapiłem najwidoczniej. Ale i tak się przyczepię. Skoro paszport był wszczepiony w szyję, to dlaczego Aurora strzeliła mu w brzuch? Obsunął się? :-)

Hehe, dobry tytuł dla prequela - Babylon B.C. :-)

Chociaż nie powiem, ale z chęcią obejrzałbym drugą cześć filmu. Nawet szukałem jakiejś informacji na ten temat, ale wszędzie cisza.

Zapomniałem, że może czytać to ktoś kto nie oglądał filmu i jak mnie drażnią komentarze, w których zawarte są spoilery.

Tak więc UWAGA! W tym TOPICU SĄ SPOILERY!

Lepiej późno niż wcale.

_illusion_

Przeciez nie trzeba stgrzelac w szyje zeby kogos zabic. Twoje pytanie nr 4 zostalo wyjasnione.
Niestety ta niespojnosc w filmie nie jest wina rezysera tylko producentow i wytwornii ktora za wszelka cene chciala sciagnac do kin jak najwieksza widownie.Film jest za krotki o conajmniej 30 min.
mam nadzieje ze na wydaniu dvd bedzie wersja rezyserska ktora ponoc trwa 160 min!!! chcialbym to zobaczyc.

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

Ale po co kogoś zabijać skoro zaraz uderzy w niego rakieta? :-)
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta wcześniej.

O tym, że jest za krótki to już pisałem. Nadal upieram się przy tym, że film w sumie jest całkiem fajny. Także czekam na jakąś wersję rozszerzoną.

_illusion_

moze ma to zwiazek z tym ze jakby Thooropa rozwalila rakieta to nie byloby czego skladac:) w koncu nie byl cyborgiem. a tak czlowieka w calosci z rana postrzalowa latwiej "nareperowac" :) to oczywiscie moje gdybanie ale moze cos w tym jest.

_illusion_

Moze gdyby Thooropa "rozwalilaby" rakieta doktorek niemialby czego zbierac. a tak latwiej nareperowac czlowieka z rana postrzalowa niz kawalek po kawalku skladac go :) to oczywiscie tylko moje gdybanie ale moze acos w tym jest :)

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

Oglądałeś ten film w ogóle? Czy postrzał w brzuch pozbawił go dłoni i nogi?
Zresztą wyżej już zostało wyjaśnione dlaczego Aurora do niego strzelała.

_illusion_

owszem ogladalem ale rakieta roztrzaskalaby go na miliony kawaleczkow. zostaloby z niego mieso ktorego raczej doktorek by nie poskladal. kilku czesci mozgu raczej by nie polaczyl w jedna calosc :)

użytkownik usunięty
Maniek2008

O boże ... filmow SF nie należy brać dosadnie i szukać w nich realizmu

1. Maszyny cały czas ewoulowały a ludzie już nie, Aurory nosiła w sobie dzieci ktore były przyszłością dla planety miały być mądrzejsze lepsze od obecnych ludzi itp to zostało w filmie wyjaśnione.
2. TAK ponieważ tak została zaprogramowana i była mięzy innymi prototypem, taką jeszcze nie w pełni doskonałą istotą. To też zostalo w filmie wyjaśnione.
3. Ten punkt można sobie dowoli tłumaczyć poniewa jest to SF i wyjaśnień na to pytanie może być setki, chodźby to że dzieci ją chroniły, instynkt samozachowawczy, a dlaczego to obejrzyj jeszcze raz bo to też zostało wyjaśnione w flmie.
4. To już zostało wyjaśnione wyzej, z tym że musiał przeżyć bo on jest ojcem tych dzieci, nie biologicznym ale formalnym. To było dość dokładnie wyjaśnone w filmie.
5. Przewyższały ludzkość , były bardziej inteligentne, człowiek na tym etapie rozwoju nie moze tego zrozumieć , tak samo skąd wiedziała jak sie obsługuje łódź podwodną, itp też o tym mowiono w filmie.
6. Szuka jej, to tez zostalo powidziane i domyślam sie że będzie kolejna część filmu, gdzie ją znowu zobaczysz:P.

Bez obrazy ale czy ty jesteś opóźniony? chyba musiałeś oglądać inny film
Obejrzyj go z lektorem to w tedy dokłądnie zrozumiesz!
A potem milion postów że nic a nic nie zrozumieli filmu....

ocenił(a) film na 4
_illusion_

mnie bawi jedno:

"nie rozumiem, ale daję 7"

ręce opadają