Moim zdaniem nie powinni tego robić. Jednoznacznie kojarzy się ona właśnie z "Requiem...". Moim zdaniem tylko dzięki muzyce ten trailer był nawet niezły całościowo. Sam obraz, treść - w zasadzie banalny, napchany efektami. Szkoda, że do słabego filmu, którym jak przypuszczam będzie babylon (obym się mylił!) wzięli muzykę z tak kultowego filmu, jakim niewątpliwie jest Requiem for a dream.
Kawałek z Requiem jest już tak kultowy że jest używany często i gęsto w wielu trailerach ( choćby w Da Vinci Code). A co do Babylon A.D. to muzykę robi Zimmer więc o ost z filmu można być z góry spokojnym.
Właśnie o to chodzi, że wszędzie go wykorzystują. Nie podoba mi się to za bardzo. Chcą pokazać, że robią dobry film - niech pokażą również dobrą muzykę, a nie kopiują genialny kawałek z genialnego filmu, żeby całość zwiastuna wydawał się świetna.
nie był bym tego taki pewien. Zimmer się ostatnio opuścił w swoich kompozycjach. Taka jest ogólna opinia na temat choćby Mrocznego Rycerza.
Choć może Babylon będzie tym przełomem, nadzieja ^^
Clint zrobił ten "numer" po swojemu po prostu, ale tak jak ktoś napisał, to Mozart.
Co do tej nieszczesnej piosnki jest wiele blednych informacji powielanych przez niedoinformowanych.Sprawa przedstawia sie mniejwiecej tak: Pierw naturalnie myslalem ze to Mansell stworzyl, potem troche mnie zszokowalo bo przypadkiem trafilem na info, ze skomponowal to Mozart, a Mansell tylko lekko przerobil, zaczolem wiec szukac glebiej w necie, bo chcialem posluchac orginalu Mozarta i nie natrafilem na nic poza kilkoma roznymi wersjami "Summer Overture" Mansella, malo tego na Angielskim forum muzycznym, kilku gosci pisze ze Mozart nigdy nie skomponowal utworu o takiej nazwie ani nawet o podobnym brzmieniu, wymieniaja za to kilku innych malo znanych kompozytorow ktorzy utwor o takiej nazwie zkomponowali, nie wiem czy brzmi tak samo jak Mansella bo nigdzie nie moglem znalesc, oto one:
Classical composers who wrote a "Summer Overture":
Kapr, Jan ( 1914 - 1988 )
Summer Overture
Levy, Frank
Summer overture: Cello concerto no. 2
Plavec, Josef ( 1905 - )
Summer Overture
Salnikov, Georgiĭ
Overture for a summer afternoon : for band
Sapieyevski, Jerzy ( 1945 - )
Summer Overture for orchestra
McVoy, James
A summer overture
Po drugie gdyby Mansell wykorzystal jakies nutki Mozarta, musialby wystawic stosowne info ze muzyka jest skomponowana przez Wolfganga nawet jezeli powstala 200lat temu:-), widzialem orginalna okladke do tego Soundtracku i nic tam o Mozarcie nie wspominaja, mam nadzieje ze wyprowadze kilka osob z bledu i przestana powtarzac te brednie ze Summer overture zkomponowal Mozart, tak nawiasem mowiac to nawet nie jest muzyka klasyczna...