Czy na dvd jest wersja reżyserska? Jeśli nie, to może w amerykańskim wydaniu? Bardzo jestem ciekaw jak film wygląda w dłuższej, oryginalnej formie bo ta kinowa wyglądała jakby pół materiału zostło wycięte przez co film był kompletnie niezrozumiały...
Niestety nie. Na BluRay i DVD film trwa 101 minut. Wersja trwająca 170 minut nie ukazała się - albo nic o tym nie wiem. Ale mam nadzieję że się ukaże. Radzę wszystkim poczekać na DC i nie oglądać tego filmu w wersji trwającej 101 minut. Wyraźnie widać że ktoś wszedł z nożyczkami w projekt i bezsensowną wycinankę sobie zrobił. Dlatego wstrzymuje się oczywiście z oceną filmu.
Nie ma, nie było i nie będzie żadnej reżyserskiej wersji filmu. Mówił o tym sam reżyser, jak i producenci i aktorzy. Odszukam linki i od razu je zamieszczę ;) Ps. a szkoda, film w tej wersji to porażka :( Zmarnowany olbrzymi potencjał.....
Jeżeli to prawda, że kinowa wersja jest uciachana i że istnieje inna, lepsza wesja, to może ten film nie będzie taki zły. Trzymam się kurczowo nadziei.
Nie ma żadnej wersji 160 minutowej( bo tak piszą co niektórzy) czy nie wiadomo jakiej... Sam Kassovitz mówił w wywiadach że skrócono jego film o około 15 minut i tak wyświetlano go w Stanach. W Europie ten film jest w tej dłuższej wersji(około 100 minut). Obejrzałem ten film na DVD i daję 6/10, gdyż nie jest on taki straszny.