7,4 7,4 tys. ocen
7,4 10 1 7410
7,1 9 krytyków
Basquiat - Taniec ze śmiercią
powrót do forum filmu Basquiat - Taniec ze śmiercią

ucho Van Gogha

ocenił(a) film na 8

bardzo dobry film biograficzny. nie ma tu oceniania bohatera, niby widz w naturalny sposób z nim sympatyzuje- to przecież kolejna wrażliwa dusza zniszczona przez sławę i pieniądze, ale jednocześnie w wielu momentach trudno z nim sympatyzować. nie ma tu łatwego, taniego sentymentalizmu, choć wiele scen jest poruszających. no i ta obsada- palce lizać! Oldman, Hopper, świetny Wincott, Del Toro, Walken i Dafoe w ciekawych epizodach. No i rewelacyjny David Bowie. wiadomo, że zawsze był przede wszystkim muzykiem, ale to jedno z jego najlepszych dokonań aktorskich. wskażcie mi drugiego takiego Warhola na ekranie. Wright w roli tytułowej zresztą też niezgorszy. skromne, kameralne kino z dużą, wręcz nieskromną satysfakcją.

ocenił(a) film na 8
Caligula

"niby widz w naturalny sposób z nim sympatyzuje- to przecież kolejna wrażliwa dusza zniszczona przez sławę i pieniądze, ale jednocześnie w wielu momentach trudno z nim sympatyzować."- sorry za to koślawe zdanie, trochę się zapętliłem;]

ocenił(a) film na 8
Caligula

On sam się zniszczył. Brał nim stał się znany.

ocenił(a) film na 8
Kniaz4815

Dokładnie, wkur wia mnie jak ludzie ciągle piszą : sława go/ ją zabiła. Ludzie co przedawkowali lub popełnili samobójstwo skończyliby i tak w ten sam sposób nawet i bez sławy, po prostu będąc sławnym i bogatym fiknęli szybciej.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Święta racja..., ja sam porzuciłem już marzenia o sławie i postanowiłem się zaćpać na śmierć. Nie potrzebuję do tego być czarny, ani malować graffiti.

ocenił(a) film na 7
Caligula

Można i tak, tyle że to już nie będzie oryginalne i nikogo nie wzruszy, nie będzie szlochających niewiast i krzykliwych tytułów w poczytnych magazynach. Chyba jednak lepiej być znanym, zaćpanym artystą, niż nieznanym nikomu denatem spod płota, choć pewnie z punktu widzenia owego nieboszczyka, to i tak jest wszystko jedno. No ale prestiż, jest prestiż;)

ocenił(a) film na 10
Caligula

Cześć widzę że jeszcze się nie zaćpałeś na śmierć, to całkiem fajnie ;-)

Caligula

powiedz kiedy zamierzasz sie zaćpać,może znajdę w necie nekrolog xd

ocenił(a) film na 7
Caligula

Uważam, że jak na taką tematykę - naprawdę ideowo neutralny film, o ile o tych sprawach można mówić bez mitologizowania.