PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=749173}

Batman: Mroczne czasy

Batman: Bad Blood
2016
6,4 4,1 tys. ocen
6,4 10 1 4053
6,2 6 krytyków
Batman: Mroczne czasy
powrót do forum filmu Batman: Mroczne czasy

Dlaczego tak źle przetłumaczone ? Batman: Mroczne Czasy ?! Najpierw "Legion Samobójców" potem "Wojna Bohaterów", ciekawe jaki będzie kolejny źle przetłumaczony film o super bohaterach ?

Krzysiek2000

Bo tytułu się nie tłumaczy, tylko się go nadaje. Zawsze. Odwiecznie zastanawiam się, jak bardzo trzeba nie mieć pojęcia o dystrybucji na dany kraj, by pisać głupoty o "złym tłumaczeniu tytułu". Ludzie, litości...

KinoManiack

"wirujący seks" i "elektroniczny morderca" są znakomitym przykładem pańskiego podejścia.

Tytuł się tłumaczy albo wiernie albo pięknie - ale z sensem. W czym "mroczne czasy" są lepsze od "złej krwi" poza niepotrzebną kreatywnością.

Lunatik83

"Bad blood" oznaczać też może "waśń". Może woleli dać zupełnie inny tytuł, niż decydować, w którym kierunku tłumaczenia lepiej pójść. Nie wiem, nie mnie to oceniać, tylko dystrybutorowi, który musi stwierdzić, pod jakim tytułem produkt sprzeda mu się najlepiej.

Tak czy owak, nigdzie nie napisałem, że podobają mi się polskie tytuły. Też nie popieram - jak to ująłeś - niepotrzebnej kreatywności. Ale w swoim pierwszym poście zwracałem uwagę na coś zupełnie innego. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Polskie tytuły bywają dziwne, ale z drugiej strony często widoczne jest czepianie się na siłę (tytuł jest zły tylko dlatego, że nie jest dosłownym tłumaczeniem).
Poza tym... to tylko tytuł. Wielkie halo o nic.
Nie sądzę też, by w innych krajach wyglądało to inaczej.

KinoManiack

W pierwszym poście zwrociłeś tylko uwagę że nikt spoza branży nie rozumie bezsensownego tłumaczenia tytułu.
Film bazuje zasadniczo na konflikcie rodzinnym więc "zła krew" pasuje, "mroczne czasy" są tak bezszwowe ze na upartego pasują właściwie do każdej historii o nietoperzu.

ocenił(a) film na 5
Lunatik83

Dokładnie o to chodzi Lunatik83.

ocenił(a) film na 8
Lunatik83

tak samo jak pasuje do opowieści o Gotham bez Batmana. Już wszyscy się czepiacie niepotrzebnie