Nie uważacie, że głos Batmana brzmi strasznie głupio? Wczoraj widziałem początek "Mrocznego
Rycerza" i przy tekście o ochraniaczach hokejowych zacząłem się tak śmiać, że nie wiem.
Nie. Ten zabieg ze zmianą głosu przypadł mi do gustu i w każdej części wypada całkiem nieźle, co prawda zdarza się, że brzmi dziwnie ( wspomniana przez Ciebie scena ) ale ani razu nie wywołał u mnie śmiechu.
No, może z tym "śmianiem się" trochę przesadziłem, ale według mnie brzmi trochę dziwnie.
Z tym głosem chodzi o to, że tak właśnie Batman mówił w komiksach, to znaczy, w jednej z sekwencji "Knightfall" jest o tym wspominane.
A w innych komiksach mówiono, że jest to mroczny szept jak u Conroya i Keatona. W każdym razie na pewno nie jest nim przerysowany i niezrozumiały growl, któy z części na część zamienia się w coraz większy bełkot.
Koleś, który podkładał głos pod Batka w niemal wszystkich serialach i filmach animowanych oraz w grach Arkham Asylum i Arkham City. Zdecydowanie najbardziej znany głos Batmana. Polecam obejrzeć ten krótki film: http://www.youtube.com/watch?v=bA83S3uiqIY