PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 368 tys. ocen
7,6 10 1 368373
7,4 72 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

"Batman - Początek" zdecydowanie wypadł lepiej, niż inne filmy o amerykańskich bohaterach w ostatnich latach - "Superman - Powrót" i "Spider-Man". Inne podejście do tematu i zmiana kilku rzeczy nie popsuła filmu. 8/10

ocenił(a) film na 7
Keodred

W sumie racja, ale Spider-man też nie był zły, za to Superman: powrót to szit niesamowity.

piotrek_majes

Ja uważam odwrotnie: W "Supermanie" była jakaś akcja do samego końca, może trochę za patetyczna, ale była. A w "Spider-Manie"... Po dobrym początku, pokazaniu jak Parker zyskuje moc, pokazaniu jak się uczy z niej korzystać i śmierci wujka akcja spowalnia... aż do finałowego pojedynku, który jest już niemiłosiernie nudny.

piotrek_majes

Batman był zawsze moim ulubionym superbohaterem. Nie miał żadnych specjalnych mocy - tylko mięśnie i umiejętności. To bardzo mi się podobało - pokazywało, że nawet jeśli nie umiesz latać, ani nie ugryzł Cię pająk możesz zrobić coś naprawdę wielkiego. Niekoniecznie w stroju nietoperza, po prostu Batman miał takie przesłanie...

"Batman: Początek" to zdecydowanie najlepszy Batman jakiego kidykolwiek nakręcono. Ani George Clooney, ani Michael Keaton nie zrobił na mnie takiego wrażenia w stroju człowieka-nietoperza jak Christian Bale. Brawa dla tego, kto wybrał go do tej roli i dla tego, kto wpadł na pomysł by odświeżyć Batmana.

Przechodząc do Spider-Mana, to powiem, że część trzecia - mroczniejsza od innych zrobiła na mnie niemałe wrażenie. Spider-Man - kolejna bajka mojej młodości (;P), została naprawdę świetnie zekranizowana. Do tego stopnia, że mogłabym dalej oglądać kolejne części przygód człowieka-pająka. Co do Supermana... Aż żal się robi, jak się to ogląda, wg mojej opinii... Szmira. Nie postarali się. :/

Finding_Neverland

Przepraszam, pominęłam trzeciego Batmana - Vala Kilmera, który wg mnie, był już naprawdę beznadziejnym człowiekiem-nietoperzem.

ocenił(a) film na 7
Finding_Neverland

Kilmer był najlepszym ze ''starych'' Batmanów, dziwię się że ludzie tak na niego najeżdżają.

Finding_Neverland

Bale jak nikt nadaje się do roli człowieka z problemami i z niewesołą przeszłością, więc dlatego wypadł tak dobrze w roli Batmana :)

Finding_Neverland

Dokładnie. Myślę to samo. Batman tez jest moim ulubionym Superbohaterem z tego samego powodu. Żadnych super mocy, mutacji, pająków :))...

Bale sprawił że Batman powrócił w wielkim stylu :D Mam nadzieje, że w sierpniu następna część będzie równie niesamowita, co pierwsza. (;